Ewa_Gotuje

Ewa Wachowicz postawiła na lekkie i proste dania, które każdy może przygotować w swojej kuchni. Najpierw podała chłodnik z odrobiną wyrazistej musztardy, a potem przyrządziła pulpety w cytrynowym sosie. Deserem była puszysta, różowa pianka z dodatkiem świeżych owoców. Robi się ją błyskawicznie.

Ewa Wachowicz przyrządziła puszyste desery jogurtowe | Fot. materiały prasowe/Polsat

W zeszłym tygodniu Ewa Wachowicz przyrządzała kwas chlebowy. Obiecała wtedy widzom, że w kolejnym odcinku przygotuje specjał, którego napój będzie składnikiem. Na początku zabrała się więc za okroszkę, czyli popularny za naszą wschodnią granicą chłodnik. Choć była to zupa biedoty, jej dobroczynny wpływ na zdrowie zauważyła w końcu szlachta. Zupa tak się spodobała, że trafiła aż na carski dwór. Nazwa potrawy wywodzi się od rosyjskiego słowa "kroszyt", które oznacza siekać lub kruszyć. Najwięcej więc będzie szatkowania.

Okroszka według Ewy Wachowicz

 Okroszka według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Okroszka według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak Ewa zrobiła okroszkę? Najpierw pokroiła ogórki, szynkę konserwową i jajka na twardo w drobną kosteczkę. Do garnka wlała kwas chlebowy i przerzuciła wszystkie przygotowane składniki. Dodała kwaśną śmietanę i musztardę, wymieszała do połączenia. Doprawiła na końcu jeszcze solą i pieprzem do smaku oraz udekorowała szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki. Okroszkę można schłodzić w lodówce przed podaniem. Ważne, żeby zjeść ją w ciągu tego samego dnia (nie nadaje się do długotrwałego przechowywania).

Na drugie danie prowadząca przygotowała klopsy w sosie cytrynowym - nie smażone, ani pieczone, za to gotowane. Zaserwowała je z bezglutenową komosą ryżową oraz chrupiącą surówką z marchewki, pora i pomarańczy.

Klopsy w sosie cytrynowym według Ewy Wachowicz

 Klopsy w sosie cytrynowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Klopsy w sosie cytrynowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początku do mięsa mielonego wieprzowo-wołowego wbiła jajko. Dodała trochę imbiru, pieprzu ziołowego, białego pieprzu, soli, a także garść poszatkowanych świeżych liści mięty. Do miski trafiła też namoczona w mleku czerstwa bułka. Gospodyni programu wyrobiła wszystkie składniki na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi uformowała kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyła każdą w mące i gotowała 15-20 minut we wrzątku z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. 

W międzyczasie Ewa przyrządziła sos. Sparzyła dwie cytryny i starła z nich skórkę (tylko żółtą część, bo ta biała pod spodem jest gorzka). Na patelnię dała trochę klarowanego masła, wyłożyła na nią przekrojone na pół cytryny (aby je zarumienić). Tak skarmelizowane wycisnęła. Na tę samą patelnię wrzuciła zest cytrynowy (skórkę) i podsmażyła, a następnie dorzuciła mąkę, żeby stworzyć cytrusową zasmażkę. Gospodyni zalała ją wodą spod gotującego się mięsa, wymieszała i dodała też wcześniej wyciśnięty sok z cytryny oraz gałązkę rozmarynu. Wlała słodką śmietankę i przemieszała do połączenia w aksamitny sos, w którym zanurzyła pulpety. 

Po chłodniku i gotowanych pulpetach nie mogło zabraknąć równie lekkiego deseru. W 544. odcinku programu Ewa Wachowicz przygotowała malinowo-jogurtową piankę bez pieczenia. Podała ją w eleganckich pucharkach, udekorowanych owocami i melisą.

Pianka jogurtowa według Ewy Wachowicz

 Pianka jogurtowa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pianka jogurtowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa rozpuściła w małej ilości wrzątku dwie galaretki i odłożyła do przestudzenia. Do miski wlała gęsty jogurt naturalny, a następnie - cały czas ubijając - chłodną już, nieco tężejącą galaretkę. Do lekkiej masy dodała też odrobinę domowego soku malinowego i ponownie zmiksowała do połączenia składników. Puszystą, różową piankę przelała do pucharków (uwaga, szybko tężeje). Przyozdobiła borówkami, malinami, truskawkami i świeżymi listkami melisy.  

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 544. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

Odsłon: 182

30 min
4
Dania główne Placki z cukinii, pora i rukoli

Uwielbiam kuchnię zero waste, a placki to najlepszy sposób na wykorzystanie p...

Odsłon: 5616

15 min
23
Desery ciasto maślankowe z truskawkami

...super proste, pyszne ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką. Do cias...

Odsłon: 4767

30 min
13