Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Wegetariańska kuchnia Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 516. odcinku programu "Ewa Gotuje" zaproponowała widzom aż cztery pyszne przepisy. Na początku zaserwowała zupę-krem, potem wegetariańskie burgery, orzeźwiającą lemoniadę, a w końcu - prosty do przygotowania deser. Odkryj, jak zrobić te pyszne dania w swojej kuchni.

Ewa Wachowicz przygotowała warzywną zupę-krem | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz postawiła na roślinne dania, które są lekkie i proste do zrobienia. Mogą się nimi zajadać również wegetarianie, bo nie mają w sobie ani grama mięsa. Na początku prowadząca przyrządziła aromatyczną zupę-krem z ulubionych warzyw Polaków.

1. Krem z ziemniaków, pora i cukinii według Ewy Wachowicz

 Krem z ziemniaków, pora i cukinii według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Krem z ziemniaków, pora i cukinii według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bazą zupy były ziemniaki, por i cukinia, które dostarczają błonnika oraz wielu cennych substancji prozdrowotnych organizmowi. Ewa Wachowicz obrała i pokroiła w średniej wielkości kostkę cztery ziemniaki. Do dużego garnka przełożyła łyżkę masła klarowanego, a gdy się rozpuściło - obsmażyła na nim ziemniaki. Dwie cukinie pokroiła w talarki i dorzuciła do garnka. Warzywa dokładnie wymieszała.

W międzyczasie pokroiła też w półplasterki białą część pora oraz cebulę w pióra, przeniosła je do garnka. Wymieszała i zalała wodą. Dodała jeszcze dwa przeciśnięte ząbki czosnku, posoliła do smaku. Gotowała aż do miękkości warzyw, a następnie zblendowała całość na aksamitny krem. Na końcu doprawiła solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Przemieszała i przełożyła do misek, udekorowała miętą i podała z grzanką. 

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała wegetariańskie burgery z halloumi. To dość twardy ser, więc świetnie nadaje się do smażenia lub pieczenia.

2. Burgery z halloumi według Ewy Wachowicz

 Burgery z halloumi według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Burgery z halloumi według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni rozpoczęła od przygotowania sosu orzechowego, który jest wyjątkowym dodatkiem do tego dania głównego. Do miski przełożyła 3-4 łyżki majonezu i łyżkę masła orzechowego. Na końcu dodała jeszcze trochę soku z cytryny i przemieszała do połączenia. 

Następnie Ewa Wachowicz przygotowała wszystkie półprodukty do złożenia burgera. Pokroiła czerwoną cebulę i pomidory w plastry. Dojrzałe awokado przepołowiła, wyjęła miąższ z połowy i pokroiła go w plastry. Skropiła sokiem z cytryny i przyprawiła solą sezamową. Obrała świeżego ananasa i pokroiła w krążki. Ser halloumi pokroiła w plastry. Okrągłe bułki przepołowiła. 

Prowadząca opiekła na ruszcie pieczywo, ananasa i ser. Potem spody bułek posmarowała ajvarem, a na nie wyłożyła liście sałaty. Posmarowała je majonezem orzechowym, ułożyła ananasa i halloumi. Przykryła kolejnymi liśćmi sałaty. Posmarowała sosem orzechowym, ułożyła plastry pomidora, cebuli i awokado. Nakryła górną częścią bułki i spięła wegetariańskiego burgera patyczkami do szaszłyków.

Po daniu głównym przyszedł czas na zrobienie obiecanej na początku odcinka lemoniady z syropem miętowym. Prowadząca przyrządzała go w poprzednim 515. odcinku programu "Ewa Gotuje". 

3. Lemoniada z syropem miętowym według Ewy Wachowicz

 Lemoniada z syropem miętowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Lemoniada z syropem miętowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Napój przygotowała na bazie różnych cytrusów - pomarańczy, limonek i cytryn. Z części owoców wycisnęła do dzbanka z wodą świeży sok, a część pokroiła na plasterki i dorzuciła. Dolała trochę syropu miętowego, który miał za zadanie dodać słodyczy. Do szklanki wrzuciła dużo kostek lodu i przelała orzeźwiającą lemoniadę.

W programie nie mogło jednak zabraknąć też deseru. Ewa Wachowicz tym razem postawiła na kruche babeczki z truskawkami z przydomowego ogródka.

4. Babeczki z truskawkami według Ewy Wachowicz

 Babeczki z truskawkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Babeczki z truskawkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początku Ewa przygotowała foremki do babeczek - nasmarowała je cienką warstwą masła. Gdy już to zrobiła, na stolnicę przesiała 400 g mąki orkiszowej. Dosypała 150 g cukru pudru i łyżkę cukru waniliowego. Dodała też 250 g zimnego masła. Poszatkowała na kruszonkę i zrobiła kopczyk z dołeczkiem pośrodku. Wbiła dwa żółtka i dodała łyżkę kwaśnej śmietany. Krótko wyrabiała, aż ciasto stało się elastyczne. Przełożyła do pojemnika, zamknęła i włożyła do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie prowadząca wyjęła ciasto, rozwałkowała i wycięła foremką odpowiednią jego porcję. Wykleiła dno i boki foremki, dbając, by ciasto się nie rozerwało. Włożyła do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. Po upieczeniu - jeszcze gorące - wyjęła z foremek. 

Gdy babeczki stygły, Ewa zajęła się przygotowaniem kremu. Przelała 250 ml śmietanki 36% do miski, dodała też 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru i łyżkę pasty waniliowej. Zmiksowała krótko na jednolitą masę. Przełożyła do rękawa cukierniczego i wypełniła kruche spody. Udekorowała z wierzchu pokrojonymi truskawkami i polała tężejącą galaretką truskawkową, przygotowaną na mniejszej porcji wody.

Pod sam koniec gospodyni zapowiedziała, że w kolejnym odcinku programu "Ewa Gotuje" przyrządzi pyszne przetwory, ale już w swojej kuchni w domu w okolicach Babiej Góry. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 516. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Przetwory Tarte buraki na zimę

Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...

Odsłon: 94

30 min
2
30 min
3
Przekąski Pizza domowa

Smaczna i prosta w przygotowaniu pizza , którą uwielbiają mali i duzi smakosz...

Odsłon: 57

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko kompot i prażone do słoika. Nietypowe przetwory z jabłek na zimę

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które doskonale sprawdzają się zarówno w surowej postaci, jak i w domowych przetworach. Znamy je z tr...

3
Informacje Warstwowe sałatki na imprezę. Wyglądają apetycznie, smakują jeszcze lepiej

Warstwowe sałatki to gwiazdy każdej imprezy. Nie tylko zachwycają wyglądem, tworząc na stole kolorową mozaikę smaków, ale także urzekają swoją wyją...

7
Informacje Przetwory ze śliwek. Zrób sok, nalewkę i powidła

Śliwki, z ich soczystym miąższem i intensywnym smakiem, są idealne do przygotowywania różnorodnych specjałów. Sezon śliwkowy to doskonała okazja, b...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z porów i cukinii, burgery z halloumi, babeczki z kremem i truskawkami

Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym uczy, jak prosto można ugotować przysmaki z całego świata. W 516. odcinku „Ewa Gotuje” prowadząca przyrz...

1