Ewa Wachowicz postawiła na roślinne dania, które są lekkie i proste do zrobienia. Mogą się nimi zajadać również wegetarianie, bo nie mają w sobie ani grama mięsa. Na początku prowadząca przyrządziła aromatyczną zupę-krem z ulubionych warzyw Polaków.
1. Krem z ziemniaków, pora i cukinii według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKrem z ziemniaków, pora i cukinii według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bazą zupy były ziemniaki, por i cukinia, które dostarczają błonnika oraz wielu cennych substancji prozdrowotnych organizmowi. Ewa Wachowicz obrała i pokroiła w średniej wielkości kostkę cztery ziemniaki. Do dużego garnka przełożyła łyżkę masła klarowanego, a gdy się rozpuściło - obsmażyła na nim ziemniaki. Dwie cukinie pokroiła w talarki i dorzuciła do garnka. Warzywa dokładnie wymieszała.
W międzyczasie pokroiła też w półplasterki białą część pora oraz cebulę w pióra, przeniosła je do garnka. Wymieszała i zalała wodą. Dodała jeszcze dwa przeciśnięte ząbki czosnku, posoliła do smaku. Gotowała aż do miękkości warzyw, a następnie zblendowała całość na aksamitny krem. Na końcu doprawiła solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Przemieszała i przełożyła do misek, udekorowała miętą i podała z grzanką.
Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała wegetariańskie burgery z halloumi. To dość twardy ser, więc świetnie nadaje się do smażenia lub pieczenia.
2. Burgery z halloumi według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisBurgery z halloumi według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gospodyni rozpoczęła od przygotowania sosu orzechowego, który jest wyjątkowym dodatkiem do tego dania głównego. Do miski przełożyła 3-4 łyżki majonezu i łyżkę masła orzechowego. Na końcu dodała jeszcze trochę soku z cytryny i przemieszała do połączenia.
Następnie Ewa Wachowicz przygotowała wszystkie półprodukty do złożenia burgera. Pokroiła czerwoną cebulę i pomidory w plastry. Dojrzałe awokado przepołowiła, wyjęła miąższ z połowy i pokroiła go w plastry. Skropiła sokiem z cytryny i przyprawiła solą sezamową. Obrała świeżego ananasa i pokroiła w krążki. Ser halloumi pokroiła w plastry. Okrągłe bułki przepołowiła.
Prowadząca opiekła na ruszcie pieczywo, ananasa i ser. Potem spody bułek posmarowała ajvarem, a na nie wyłożyła liście sałaty. Posmarowała je majonezem orzechowym, ułożyła ananasa i halloumi. Przykryła kolejnymi liśćmi sałaty. Posmarowała sosem orzechowym, ułożyła plastry pomidora, cebuli i awokado. Nakryła górną częścią bułki i spięła wegetariańskiego burgera patyczkami do szaszłyków.
Po daniu głównym przyszedł czas na zrobienie obiecanej na początku odcinka lemoniady z syropem miętowym. Prowadząca przyrządzała go w poprzednim 515. odcinku programu "Ewa Gotuje".
3. Lemoniada z syropem miętowym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisLemoniada z syropem miętowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Napój przygotowała na bazie różnych cytrusów - pomarańczy, limonek i cytryn. Z części owoców wycisnęła do dzbanka z wodą świeży sok, a część pokroiła na plasterki i dorzuciła. Dolała trochę syropu miętowego, który miał za zadanie dodać słodyczy. Do szklanki wrzuciła dużo kostek lodu i przelała orzeźwiającą lemoniadę.
W programie nie mogło jednak zabraknąć też deseru. Ewa Wachowicz tym razem postawiła na kruche babeczki z truskawkami z przydomowego ogródka.
4. Babeczki z truskawkami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisBabeczki z truskawkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na początku Ewa przygotowała foremki do babeczek - nasmarowała je cienką warstwą masła. Gdy już to zrobiła, na stolnicę przesiała 400 g mąki orkiszowej. Dosypała 150 g cukru pudru i łyżkę cukru waniliowego. Dodała też 250 g zimnego masła. Poszatkowała na kruszonkę i zrobiła kopczyk z dołeczkiem pośrodku. Wbiła dwa żółtka i dodała łyżkę kwaśnej śmietany. Krótko wyrabiała, aż ciasto stało się elastyczne. Przełożyła do pojemnika, zamknęła i włożyła do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie prowadząca wyjęła ciasto, rozwałkowała i wycięła foremką odpowiednią jego porcję. Wykleiła dno i boki foremki, dbając, by ciasto się nie rozerwało. Włożyła do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. Po upieczeniu - jeszcze gorące - wyjęła z foremek.
Gdy babeczki stygły, Ewa zajęła się przygotowaniem kremu. Przelała 250 ml śmietanki 36% do miski, dodała też 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru i łyżkę pasty waniliowej. Zmiksowała krótko na jednolitą masę. Przełożyła do rękawa cukierniczego i wypełniła kruche spody. Udekorowała z wierzchu pokrojonymi truskawkami i polała tężejącą galaretką truskawkową, przygotowaną na mniejszej porcji wody.
Pod sam koniec gospodyni zapowiedziała, że w kolejnym odcinku programu "Ewa Gotuje" przyrządzi pyszne przetwory, ale już w swojej kuchni w domu w okolicach Babiej Góry.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 516. odcinek
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy