Konkurs: sałatki i surówki

Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na pyszne dania pełne kolorowych warzyw, świeżych ziół i sezonowych owoców.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie brakuje owoców i warzyw, zwłaszcza wiosną, kiedy większość z nich można wyhodować w przydomowym ogrodzie lub kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, czy warzywniaku. W tym tygodniu gospodyni postawiła na niezwykle zdrowy i aromatyczny czosnek niedźwiedzi, pieczone buraki, soczyste pomidory oraz dorodne truskawki, które wykorzystała do zrobienia deseru.  

Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami

 Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami Zobacz przepis

Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz podała chłodnik. Przygotowanie zupy rozpoczęła od upieczenia buraków. Następnie obrała je ze skórki razem z pomidorami i pokrojone warzywa przełożyła do miksera. Dla lepszego smaku dorzuciła kilka ząbków czosnku oraz garść namoczonych dzień wcześniej pestek dyni. Na koniec doprawiła całość listkami bazylii, solą i pieprzem. Do chłodnika dodała również kawałki jabłka. Całość zmiksowała na gładki krem. Talerz z zupą udekorowała listkami szczawiu oraz ćwiartkami cytryny, którą można bezpośrednio wycisnąć do zupy.

Pomidorowo-buraczany chłodnik można podać również w wersji koktajlu – wystarczy połączyć go pół na pół z wodą i gotowe. Tak przygotowany napój sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

 Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie Ewa Wachowicz zrobiła pierogi z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem. Pracę nad tą potrawą rozpoczęła od ciasta na pierogi. Gospodyni zdradziła, że jej tajemnicą na idealnie sprężyste, jędrne ciasto jest zaparzanie mąki gorącą wodą. Jeśli chcemy, aby lepiej się wałkowało i kleiło, warto przed lepieniem odstawić je na bok na około 20 minut.

Farsz do dania głównego gospodyni przygotowała z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, domowego, wędzonego twarogu oraz z pesto z czosnku niedźwiedziego.

W Polsce czosnek niedźwiedzi występuje pod częściową ochroną. Nie możemy go zrywać, jeśli rośnie dziko, ale warto wyhodować go w ogrodzie. Roślinę należy zbierać, zanim zakwitnie, wtedy jest najsmaczniejsza i najzdrowsza.

Sprawdź także: Czosnek niedźwiedzi – jak wykorzystać go w kuchni?

Dla podkręcenia smaku do farszu Ewa Wachowicz dodała także łyżkę nasączonej żurawiny, która nadała daniu słodyczy i tym samym złagodziła nieco smak dania.

Ulepione pierogi gospodyni gotowała dosłownie przez chwilę we wrzątku, a następnie zahartowała je zimną wodą i odcedziła na sicie. Taki zabieg sprawił, że pierożki się nie posklejały i można je było w prosty sposób wykładać na talerze.

Ciasto pierogowe z blachy

 Ciasto pierogowe z blachy Zobacz przepis

Ciasto pierogowe z blachy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po lepieniu pierogów Ewie zostały resztki ciasta. Postanowiła wykorzystać je do zrobienia pysznej, chrupiącej przekąski. Pozostałości ciasta wystarczy zagnieść, rozwałkować, pokroić na mniejsze kawałki i położyć na rozgrzanej blasze. Placuszki pieką się błyskawicznie. Najlepiej zajadać je od razu po zrobieniu np. z dodatkiem pesto.

Placuszki serowe z patelni

 Placuszki serowe z patelni Zobacz przepis

Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na placuszki twarogowe z truskawkami i musem z tychże owoców. Do ich przygotowania gospodyni wykorzystała sporą porcję białego sera, jajka, odrobinę brązowego cukru, mąki oraz cynamonu. Placuszki gospodyni usmażyła na klarowanym maśle równomiernie z obu stron na złoty kolor. Cudownie smakują serwowane prosto z patelni w towarzystwie owoców.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Chleb orkiszowy z cebulą

Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.

Odsłon: 89

>60 min
1
Przetwory Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)

Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...

Odsłon: 1080

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najpopularniejsze przepisy czerwca

Przekonaj się, które dania okazały się najchętniej wyszukiwane na przełomie wiosny i lata. Oto 10 najpopularniejszych przepisów naszych użytkownikó...

2
Informacje Jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Sposoby na tani i szybki obiad!

Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Możliwości jest naprawdę dużo! Kotlety, pasty, pyzy czy sałatki to tylko kilka z wielu op...

0
Informacje Jak wykorzystać ciasto francuskie, które zalega ci w lodówce? Oto 6 niezawodnych pomysłów!

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jak wykorzystać ci...

1
Informacje Jak upiec karkówkę? Te rady sprawią, że będzie miękka i soczysta

Karkówka to jedno z ulubionych mięsnych dań Polaków. Karczek może być przygotowywany na grillu, w marynacie lub bez. Świetnie będzie także smakować...

2