Dania jednogarnkowe

Wiosną nie powinno zabraknąć go w naszej diecie. Dlaczego warto sięgać po czosnek niedźwiedzi i jakie potrawy można stworzyć z jego udziałem? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

123RF/Picsel

Czosnek niedźwiedzi, choć zapachem przypomina tradycyjny czosnek, jest od niego znacznie delikatniejszy w smaku. Możemy go spotkać w Sudetach, Karpatach oraz na Pogórzu. Nie zalecamy jednak zrywania liści czosnku niedźwiedziego na własną rękę. Roślina ta jest częściowo objęta ochroną gatunkową, a jego występowanie grozi wyginięciem. Do własnych celów najlepiej nabyć go w sklepie, na targu lub wyhodować we własnym, przydomowym ogródku. Nasiana do uprawy bez problemu można dostać w niemal każdym sklepie ogrodniczym.

Kiedy można jeść czosnek niedźwiedzi? Sezon na czosnek niedźwiedzi rozpoczyna się w marcu i trwa do połowy maja. Jego liście najlepiej zbierać jeszcze przed kwitnieniem, kiedy ich aromat jest najbardziej intensywny. Młode liście podczas zbioru nie powinny przekraczać 12 centymetrów.

Prozdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego  

Podobnie jak popularny czosnek w główkach, czosnek niedźwiedzi posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Był doceniany na długo przed wynalezieniem antybiotyków. Pomaga on w walce z infekcjami. Dzięki niemu łatwo poradzimy sobie z uciążliwą wydzieliną zalegającą w oskrzelach. Jego spożywanie zaleca się także osobom skarżącym się na brak apetytu oraz anemię. Zawarte w nim związki siarki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie. Co ciekawe – regularne stosowanie czosnku niedźwiedziego sprzyja utracie wagi. Można stosować go również zewnętrznie na łagodzenie bólów reumatycznych.  

Nie jest on jednak dobry dla wszystkich. Czosnek niedźwiedzi może być szkodliwy dla osób cierpiących na chorobę wrzodową żołądka. Działa on drażniąco, dlatego skarżąc się na tego typu dolegliwości lepiej unikać go w diecie.

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w potrawach?

W kuchni podczas przyrządzania potraw z jego udziałem najlepiej wykorzystać świeże liście z łodygami. Zachowują one najwięcej aromatu. Sprawdzą się jako składnik zup i sosów. Można go wykorzystać do zrobienia zielonego pesto do makaronu. Świetnie komponuje się również na kanapkach lub jako składnik sałatek. Warto dodać go do ciasta na kopytka lub podkreślić nim smak farszu do nadziewania kurczaka lub kaczki. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego podczas gotowania, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Pesto z czosnku niedźwidziego

 Pesto z czosnku niedźwidziego Zobacz przepis

Pesto z czosnku niedźwiedziego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Masło z curry, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim

 Masło z curry, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Masło z curry, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Twaróg z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewką

 Twaróg z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewką Zobacz przepis

twaróg z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gryczane podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim

 Gryczane podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Gryczane podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim

 Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania

 Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania Zobacz przepis

Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim

 Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Frittata warzywna z niedźwiedzim czosnkiem

 Frittata warzywna z niedźwiedzim czosnkiem Zobacz przepis

Frittata warzywna z niedźwiedzim czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

 Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

 Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 58

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18