Czosnek niedźwiedzi, choć zapachem przypomina tradycyjny czosnek, jest od niego znacznie delikatniejszy w smaku. Możemy go spotkać w Sudetach, Karpatach oraz na Pogórzu. Nie zalecamy jednak zrywania liści czosnku niedźwiedziego na własną rękę. Roślina ta jest częściowo objęta ochroną gatunkową, a jego występowanie grozi wyginięciem. Do własnych celów najlepiej nabyć go w sklepie, na targu lub wyhodować we własnym, przydomowym ogródku. Nasiana do uprawy bez problemu można dostać w niemal każdym sklepie ogrodniczym.
Kiedy można jeść czosnek niedźwiedzi? Sezon na czosnek niedźwiedzi rozpoczyna się w marcu i trwa do połowy maja. Jego liście najlepiej zbierać jeszcze przed kwitnieniem, kiedy ich aromat jest najbardziej intensywny. Młode liście podczas zbioru nie powinny przekraczać 12 centymetrów.
Prozdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego
Podobnie jak popularny czosnek w główkach, czosnek niedźwiedzi posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Był doceniany na długo przed wynalezieniem antybiotyków. Pomaga on w walce z infekcjami. Dzięki niemu łatwo poradzimy sobie z uciążliwą wydzieliną zalegającą w oskrzelach. Jego spożywanie zaleca się także osobom skarżącym się na brak apetytu oraz anemię. Zawarte w nim związki siarki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie. Co ciekawe – regularne stosowanie czosnku niedźwiedziego sprzyja utracie wagi. Można stosować go również zewnętrznie na łagodzenie bólów reumatycznych.
Nie jest on jednak dobry dla wszystkich. Czosnek niedźwiedzi może być szkodliwy dla osób cierpiących na chorobę wrzodową żołądka. Działa on drażniąco, dlatego skarżąc się na tego typu dolegliwości lepiej unikać go w diecie.
Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w potrawach?
W kuchni podczas przyrządzania potraw z jego udziałem najlepiej wykorzystać świeże liście z łodygami. Zachowują one najwięcej aromatu. Sprawdzą się jako składnik zup i sosów. Można go wykorzystać do zrobienia zielonego pesto do makaronu. Świetnie komponuje się również na kanapkach lub jako składnik sałatek. Warto dodać go do ciasta na kopytka lub podkreślić nim smak farszu do nadziewania kurczaka lub kaczki. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego podczas gotowania, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.
1. Pesto z czosnku niedźwidziego
Zobacz przepisPesto z czosnku niedźwiedziego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Masło z curry, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim
Zobacz przepisMasło z curry, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Twaróg z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewką
Zobacz przepistwaróg z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Gryczane podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim
Zobacz przepisGryczane podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim
Zobacz przepisSałatka z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania
Zobacz przepisSolony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim
Zobacz przepisPieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Frittata warzywna z niedźwiedzim czosnkiem
Zobacz przepisFrittata warzywna z niedźwiedzim czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim
Zobacz przepisGrillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim
Zobacz przepisKluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie