Czosnek niedźwiedzi – jak wykorzystać go w kuchni?

Wiosną nie powinno zabraknąć go w naszej diecie. Dlaczego warto sięgać po czosnek niedźwiedzi i jakie potrawy można stworzyć z jego udziałem? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

123RF/Picsel

Czosnek niedźwiedzi, choć zapachem przypomina tradycyjny czosnek, jest od niego znacznie delikatniejszy w smaku. Możemy go spotkać w Sudetach, Karpatach oraz na Pogórzu. Nie zalecamy jednak zrywania liści czosnku niedźwiedziego na własną rękę. Roślina ta jest częściowo objęta ochroną gatunkową, a jego występowanie grozi wyginięciem. Do własnych celów najlepiej nabyć go w sklepie, na targu lub wyhodować we własnym, przydomowym ogródku. Nasiana do uprawy bez problemu można dostać w niemal każdym sklepie ogrodniczym.

Kiedy można jeść czosnek niedźwiedzi? Sezon na czosnek niedźwiedzi rozpoczyna się w marcu i trwa do połowy maja. Jego liście najlepiej zbierać jeszcze przed kwitnieniem, kiedy ich aromat jest najbardziej intensywny. Młode liście podczas zbioru nie powinny przekraczać 12 centymetrów.

Prozdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego  

Podobnie jak popularny czosnek w główkach, czosnek niedźwiedzi posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Był doceniany na długo przed wynalezieniem antybiotyków. Pomaga on w walce z infekcjami. Dzięki niemu łatwo poradzimy sobie z uciążliwą wydzieliną zalegającą w oskrzelach. Jego spożywanie zaleca się także osobom skarżącym się na brak apetytu oraz anemię. Zawarte w nim związki siarki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie. Co ciekawe – regularne stosowanie czosnku niedźwiedziego sprzyja utracie wagi. Można stosować go również zewnętrznie na łagodzenie bólów reumatycznych.  

Nie jest on jednak dobry dla wszystkich. Czosnek niedźwiedzi może być szkodliwy dla osób cierpiących na chorobę wrzodową żołądka. Działa on drażniąco, dlatego skarżąc się na tego typu dolegliwości lepiej unikać go w diecie.

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w potrawach?

W kuchni podczas przyrządzania potraw z jego udziałem najlepiej wykorzystać świeże liście z łodygami. Zachowują one najwięcej aromatu. Sprawdzą się jako składnik zup i sosów. Można go wykorzystać do zrobienia zielonego pesto do makaronu. Świetnie komponuje się również na kanapkach lub jako składnik sałatek. Warto dodać go do ciasta na kopytka lub podkreślić nim smak farszu do nadziewania kurczaka lub kaczki. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego podczas gotowania, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Pesto z czosnku niedźwidziego

 Pesto z czosnku niedźwidziego Zobacz przepis

Pesto z czosnku niedźwiedziego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Masło z curry, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim

 Masło z curry, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Masło z curry, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Twaróg z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewką

 Twaróg z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewką Zobacz przepis

twaróg z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gryczane podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim

 Gryczane podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Gryczane podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim

 Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania

 Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania Zobacz przepis

Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim

 Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Frittata warzywna z niedźwiedzim czosnkiem

 Frittata warzywna z niedźwiedzim czosnkiem Zobacz przepis

Frittata warzywna z niedźwiedzim czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

 Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

 Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 25

30 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 26

30 min
3
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 19

15 min
2
60 min
6
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2