Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

W kolejnym już 490. odcinku programu „Ewa Gotuje” prowadząca podzieliła się z widzami prostym trikiem na idealne ciasto na pierogi. Przedstawiła również przepis na znakomitą pikantną zupę hiszpańską z polskimi akcentami oraz pokazała, jak w prosty sposób przygotować aromatyczną szarlotkę.

Ewa Wachowicz pdzieli się pomysłem na znakomity obiad | Fot. materiały prasowe/Polsat

Po kilku tygodniach spędzonych w domku pod Babią Górą Ewa Wachowicz wróciła do Krakowa, gdzie od razu zabrała się za gotowanie wspaniałych dań. Dzięki kulinarnemu pomocnikowi Adamowi proces tworzenia przebiegł szybko i bez zakłóceń.

1. Fabada asturiana – hiszpańska zupa fasolowa z chorizo Ewy Wachowicz

 Fabada asturiana – hiszpańska zupa fasolowa z chorizo Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Fabada asturiana – hiszpańska zupa fasolowa z chorizo Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie gospodyni zaproponowała hiszpańską zupę „fabada asturiana”. Jej nazwa wywodzi się od słowa „fabes”, co na Półwyspie Iberyjskim oznacza białą fasolę. Jest to rodzaj gulaszu z kiełbasą chorizo i… kaszanką. Będzie idealny na nadchodzące jesienne dni.

Ponieważ Ewa Wachowicz lubi przemycać w przepisach polskie akcenty, do przygotowania zupy użyła słoninę, a zamiast hiszpańskiej kaszanki sięgnęła po naszą rodzimą.

Prowadząca prace zaczęła od podsmażenia słoniny na patelni. Następnie dodała pokrojoną kiełbasę chorizo i kaszankę. Kolejno do garnka trafiły pomidory i przyprawy, w tym szafran, który Ewa dostała od swojej bratanicy jako kulinarny prezent z Iranu. Do gęstego gulaszu dolała szklankę rosołu i dorzuciła białą fasolę. Wszystko gotowała około 15 minut. Zupę  podała z posiekaną natką pietruszki i odrobiną ostrej papryczki chili.

2. Pierogi z białą kapustą Ewy Wachowicz

 Pierogi z białą kapustą Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pierogi z białą kapustą Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne gospodyni zaproponowała pierogi z kapustą, które robiło się w jej rodzinnym domu. Podzieliła się z widzami również patentem jak przygotować cienkie i sprężyste ciasto – liczą się dobrze dobrane proporcje i kolejność wykonywania czynności.

Ewa przygotowania zaczęła od farszu. Sparzoną i poszatkowaną kapustę przesmażyła z posiekaną w kostkę cebulą. Dodała sól i sporą ilość pieprzu. Następnie zabrała się za zrobienie ciasta. Najpierw zaparzyła mąkę gorącą wodą (na pół kilo mąki należy użyć jednej szklanki wody). Potem usypała kopczyk i wbiła jajko, dodała także łyżeczkę oliwy. Wyrabiała ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników. Gdy było gładkie, zostawiła na kilka minut pod przykryciem.

Gospodyni rozwałkowała cienko ciasto i wykrawała z niego kółka. Lepiła pierogi, które gotowała w osolonej wodzie. Danie podała z omastą z cebuli przygotowaną przez Adama.

3. Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniem Ewy Wachowicz

 Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniem Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniem Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz zaproponowała aromatyczną szarlotkę z masą budyniową. To ciasto szczególnie kojarzy się jej z rodzinnym domem i szczęśliwym dzieciństwem.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 490. odcinek
Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z mascarpone i pomarańczy

Deser z mascarpone i pomarańczy świetnie się prezentuje w pucharkach lub szkl...

Odsłon: 29

30 min
4
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 68

30 min
2