10 faktów i mitów o dodatkach do żywności "E"

Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"!


5. Żywność konserwowana dodatkami "E" jest niezdrowa. Mit!

Bez konserwantów w np. wędlinach bardzo łatwo byłoby o zepsucie się mięsa. A zepsute mięso to jad kiełbasiany, który zagraża nie tylko naszemu zdrowiu, ale i życiu. Konserwanty chronią nas również przed szkodliwymi pleśniami czy bakteriami. Niekonserwowane dodatkami produkty stanowią większe zagrożenie, bo bardzo szybko mogą się zepsuć.


Niektóre słodziki mogą wywoływać problemy żołądkowe. Kliknij!

Niektóre słodziki mogą wywoływać problemy żołądkowe. Kliknij!


6. Dodatki do żywności wywołują alergie. Fakt!

Dodatki do żywności przechodzą wiele badań - ale mimo to mogą wywoływać reakcje alergiczne. Nie znaczy to jednak, że są częstszymi alergenami niż zdrowe (przynajmniej dla osób nieuczulonych), naturalne produkty. Ocenia się, że u ok. 0,5 proc. ludzi - u alergików i dzieci częściej - występuje nadwrażliwość lub alergia na substancje dodatkowe. Najczęściej reakcje uczuleniowe występują przy spożyciu substancji takich jak:

- tartrazyna (E 102),
- amarant (E 123),
- żółcień pomarańczowa (E 110),
- kwas benzoesowy i jego sole (E 210 - E 213),
- glutaminian sodu (E 627)
- dwutlenek siarki i siarczyny (konserwanty do suszonych owoców).

U osób z atopowym zapaleniem skóry może dojść do zaostrzenia objawów, występują także pokrzywka, rzadziej duszności. Alergicy i dzieci nie powinni uważać na ilość zjadanych dodatków "E".

Pamiętajmy, że najczęściej alergie i nietolerancje pokarmowe wywołują w pełni naturalne produkty, nie mające nic wspólnego z dodatkami "E" - np. białko mleka krowiego, orzechy, ryby, owoce morza, cytrusy czy gluten (białko zbóż).


Więcej o diecie bezglutenowej. Kliknij!

Więcej o diecie bezglutenowej. Kliknij!


7. Możemy się obyć bez dodatków. Fakt!
To fakt, dodatki nie są nam tak naprawdę niezbędne. Dodatki do żywności mają zazwyczaj na celu tylko poprawienie jakości - na przykład wydłużając czas przydatności do spożycia, wzmacniając utracony smak czy kolor. Nie są to cechy niezbędne. Ale to produkty, które nie popsują się po kilku dniach, które ładnie wyglądają i pachną, będą chętniej kupowane przez konsumentów.

Dzięki dodatkom procesy produkcji są sprawniejsze i tańsze, więc i żywność może być sprzedawana w niższej cenie.


Zdrowiej jest wybrać produkt z dodatkiem niż bez niego? Czytaj dalej >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326