Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"!


5. Żywność konserwowana dodatkami "E" jest niezdrowa. Mit!

Bez konserwantów w np. wędlinach bardzo łatwo byłoby o zepsucie się mięsa. A zepsute mięso to jad kiełbasiany, który zagraża nie tylko naszemu zdrowiu, ale i życiu. Konserwanty chronią nas również przed szkodliwymi pleśniami czy bakteriami. Niekonserwowane dodatkami produkty stanowią większe zagrożenie, bo bardzo szybko mogą się zepsuć.


Niektóre słodziki mogą wywoływać problemy żołądkowe. Kliknij!

Niektóre słodziki mogą wywoływać problemy żołądkowe. Kliknij!


6. Dodatki do żywności wywołują alergie. Fakt!

Dodatki do żywności przechodzą wiele badań - ale mimo to mogą wywoływać reakcje alergiczne. Nie znaczy to jednak, że są częstszymi alergenami niż zdrowe (przynajmniej dla osób nieuczulonych), naturalne produkty. Ocenia się, że u ok. 0,5 proc. ludzi - u alergików i dzieci częściej - występuje nadwrażliwość lub alergia na substancje dodatkowe. Najczęściej reakcje uczuleniowe występują przy spożyciu substancji takich jak:

- tartrazyna (E 102),
- amarant (E 123),
- żółcień pomarańczowa (E 110),
- kwas benzoesowy i jego sole (E 210 - E 213),
- glutaminian sodu (E 627)
- dwutlenek siarki i siarczyny (konserwanty do suszonych owoców).

U osób z atopowym zapaleniem skóry może dojść do zaostrzenia objawów, występują także pokrzywka, rzadziej duszności. Alergicy i dzieci nie powinni uważać na ilość zjadanych dodatków "E".

Pamiętajmy, że najczęściej alergie i nietolerancje pokarmowe wywołują w pełni naturalne produkty, nie mające nic wspólnego z dodatkami "E" - np. białko mleka krowiego, orzechy, ryby, owoce morza, cytrusy czy gluten (białko zbóż).


Więcej o diecie bezglutenowej. Kliknij!

Więcej o diecie bezglutenowej. Kliknij!


7. Możemy się obyć bez dodatków. Fakt!
To fakt, dodatki nie są nam tak naprawdę niezbędne. Dodatki do żywności mają zazwyczaj na celu tylko poprawienie jakości - na przykład wydłużając czas przydatności do spożycia, wzmacniając utracony smak czy kolor. Nie są to cechy niezbędne. Ale to produkty, które nie popsują się po kilku dniach, które ładnie wyglądają i pachną, będą chętniej kupowane przez konsumentów.

Dzięki dodatkom procesy produkcji są sprawniejsze i tańsze, więc i żywność może być sprzedawana w niższej cenie.


Zdrowiej jest wybrać produkt z dodatkiem niż bez niego? Czytaj dalej >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Rewanż Synowej

Ciasto Rewanż Synowej to efekt eksperymentu. Pewna synowa postanowiła przygot...

Odsłon: 16005

30 min
16
Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

Odsłon: 29099

30 min
35

Przepis dnia

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

Odsłon: 1063857

>60 min
2437
30 min
32
Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

Odsłon: 16214

60 min
21

Przepis dnia

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4970

60 min
6