Dania jednogarnkowe

10 faktów i mitów o dodatkach do żywności "E"

Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"!


5. Żywność konserwowana dodatkami "E" jest niezdrowa. Mit!

Bez konserwantów w np. wędlinach bardzo łatwo byłoby o zepsucie się mięsa. A zepsute mięso to jad kiełbasiany, który zagraża nie tylko naszemu zdrowiu, ale i życiu. Konserwanty chronią nas również przed szkodliwymi pleśniami czy bakteriami. Niekonserwowane dodatkami produkty stanowią większe zagrożenie, bo bardzo szybko mogą się zepsuć.


Niektóre słodziki mogą wywoływać problemy żołądkowe. Kliknij!

Niektóre słodziki mogą wywoływać problemy żołądkowe. Kliknij!


6. Dodatki do żywności wywołują alergie. Fakt!

Dodatki do żywności przechodzą wiele badań - ale mimo to mogą wywoływać reakcje alergiczne. Nie znaczy to jednak, że są częstszymi alergenami niż zdrowe (przynajmniej dla osób nieuczulonych), naturalne produkty. Ocenia się, że u ok. 0,5 proc. ludzi - u alergików i dzieci częściej - występuje nadwrażliwość lub alergia na substancje dodatkowe. Najczęściej reakcje uczuleniowe występują przy spożyciu substancji takich jak:

- tartrazyna (E 102),
- amarant (E 123),
- żółcień pomarańczowa (E 110),
- kwas benzoesowy i jego sole (E 210 - E 213),
- glutaminian sodu (E 627)
- dwutlenek siarki i siarczyny (konserwanty do suszonych owoców).

U osób z atopowym zapaleniem skóry może dojść do zaostrzenia objawów, występują także pokrzywka, rzadziej duszności. Alergicy i dzieci nie powinni uważać na ilość zjadanych dodatków "E".

Pamiętajmy, że najczęściej alergie i nietolerancje pokarmowe wywołują w pełni naturalne produkty, nie mające nic wspólnego z dodatkami "E" - np. białko mleka krowiego, orzechy, ryby, owoce morza, cytrusy czy gluten (białko zbóż).


Więcej o diecie bezglutenowej. Kliknij!

Więcej o diecie bezglutenowej. Kliknij!


7. Możemy się obyć bez dodatków. Fakt!
To fakt, dodatki nie są nam tak naprawdę niezbędne. Dodatki do żywności mają zazwyczaj na celu tylko poprawienie jakości - na przykład wydłużając czas przydatności do spożycia, wzmacniając utracony smak czy kolor. Nie są to cechy niezbędne. Ale to produkty, które nie popsują się po kilku dniach, które ładnie wyglądają i pachną, będą chętniej kupowane przez konsumentów.

Dzięki dodatkom procesy produkcji są sprawniejsze i tańsze, więc i żywność może być sprzedawana w niższej cenie.


Zdrowiej jest wybrać produkt z dodatkiem niż bez niego? Czytaj dalej >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Czarny Książę

Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...

Odsłon: 9737

30 min
30
Dania główne Gulasz wieprzowy

Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...

Odsłon: 319

30 min
7
30 min
19
Desery Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i c...

Odsłon: 4097

>60 min
17
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

5
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

6
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

29
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0