10 pomysłów na brokuły

Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam.

Fot. 123RF/Picsel

Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym brokuły są naturalnym lekarstwem, które udrażnia naczynia krwionośne i sprawia, że krew krąży swobodniej. Wszystko dzięki potasowi, który także pomaga usuwać sód z organizmu. Efektem tych dwóch właściwości jest obniżenie ciśnienia. Ponadto, duża ilość witaminy C, zawartej w brokułach, sprawia, że wzmacniają stawy, a także poprawiają stan ścięgien i tkanki łącznej.

Jedz brokuły, jeżeli chcesz zachować swój wzrok w zdrowiu na długie lata. Luteina, zeaksantyna, witamina B2 i witamina C to składniki, które zadbają o twoje oczy.

Naukowcy sugerują również, że brokuły mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą sulforafanu. Ten przeciwutleniacz może uchronić, m.in., przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Właściwości brokułów można wzmacniać przez łączenie ich z innymi produktami. Zaleca się podawać je z musztardą, pomidorami, rzodkiewkami, rukolą, wasabi bądź warzywami kapustnymi.

Brokuły są również elementem diety, który powinien na stałe zagościć w jadłospisach osób chorych na cukrzycę. To właśnie za sprawą sulforafanu, jedzenie brokuł zmniejsza u diabetyków ryzyko chorób naczyniowo-sercowych. Te schorzenia u cukrzyków występują pięć razy częściej niż u osób zdrowych.

Dodatkowo sulforafan niszczy Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za tworzenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Spożywanie tych warzyw jest szczególnie polecane osobom narażonym na te schorzenia oraz już chorującym.

Brokuły możesz serwować na wiele sposobów: w kwaśnym mleku, śmietanie lub majonezie. A może wolisz zapiec je w beszamelowym sosie? Co powiesz na zupę brokułową albo brokuły w sałatce? Ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Jednak zanim zaczniesz gotować, koniecznie sprawdź, co proponują nasi użytkownicy.

 

1. Omlet brokułowy

Omlet brokułowy

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fantastyczna propozycja, która sprawdzi się nie tylko w porze śniadaniowej. Tak przygotowany omlet dostarczy wam mnóstwa energii na cały dzień.

2. Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto smakowity dowód na to, że nawet najprostsze składniki można zamienić w fantastyczne danie. Przepis z pewnością przyda wam się, gdy wpadną niezapowiedziani goście.

3. Flan brokułowy

Flan brokułowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Flan to tradycyjne danie, serwowane m.in. w Hiszpanii. Zwykle podaje się go na słodko, jednak wersja wytrawna jest równie smaczna. Idealny, gdy chcecie zaskoczyć swoich bliskich.

4. Krem brokułowy z serem pleśniowym

Krem brokułowy z serem pleśniowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa brokułowa to niezawodny sposób na szybki obiad. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować z dodatkami do niej, tak by nie popaść w kulinarną rutynę.

5. Penne z sosem serowo-brokułowym

Penne z sosem serowo-brokułowym

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Brokuły są delikatnymi warzywami, dlatego doskonale komponują się z aksamitnymi sosami, przygotowanymi np. na bazie śmietany, serów lub beszamelu. Warto o tym pamiętać w czasie kuchennych eksperymentów.

6. Quiche z brokułami i szynką

Quiche z brokułami i szynką

Fot. Patusia5 na  Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Quiche to wywodząca się z Francji potrawa składająca się z kruchego lub francuskiego ciasta oraz wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. Nadzienie mogą stanowić warzywa, różne gatunki mięsa, sery, zioła i przyprawy. Quiche pieczony jest w okrągłych formach na tartę, najlepiej by było to naczynie ceramiczne, które dłużej utrzymuje ciepło.

7. Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta sycąca sałatka rewelacyjnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Jesteśmy pewni, że współpracownicy poproszą was o przepis.

8. Dorsz w brokułowej panierce

Dorsz w brokułowej panierce

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Żywieniowcy zaznaczają, iż powinniśmy jak najczęściej spożywać ryby. Aby się nimi nie znudzić, warto zadbać o drobne urozmaicenia, takie jak chociażby ta wyjątkowa panierka.

9. Sałatka z białą fasolą i brokułem

Sałatka z białą fasolą i brokułem

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasola i brokuły to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli dodamy do tego jajka i kukurydzę otrzymamy nie tylko przepis na pyszną sałatkę, ale również receptę na dobre samopoczucie.

10. Roladki z brokułem

Roladki drobiowo-wieprzowo-wołowe z brokułem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kto by pomyślał, że brokuły można zaserwować w ten sposób? Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich, ten przepis sprawdzi się rewelacyjnie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4180

30 min
5
Przekąski Paluszki serowe

Paluszki serowe to hit każdej imprezy. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem...

Odsłon: 963

15 min
6
Sałatki Sałatka z buraczków i marchewki

Sałatka z buraczków i marchewki to idealny dodatek do obiadu i kolacji na cie...

Odsłon: 2187

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0