Sezon na dynię

Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja witaminę C oraz skuteczniej walczy z alergiami, grzybami i wirusami. Nie powinien dziwić również fakt, iż na terenach z których pochodzi, bakłażan jest uważany za sekret wiecznej młodości i piękna. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się komórek ciała, a także wzmacniają naszą skórę, włosy i paznokcie.

Warzywo to poleca się w szczególności osobom na diecie, gdyż jest ono bardzo niskokaloryczne, a zawarte w nim pektyny rewelacyjnie stymulują nasz metabolizm. Dodanie bakłażanów do ciężkostrawnych i tłustych potraw, sprawi, że ich trawienie będzie łatwiejsze, a zły cholesterol nie odłoży się w naszych żyłach. Do swojej diety powinny włączyć je osoby, zagrożone miażdżycą tętnic, zawałem lub chorobą wątroby. Co ciekawe, w wielu krajach bakłażany uważa się za wyjątkowo silny afrodyzjak. Dzięki temu przekonaniu, dania z ich wykorzystaniem stały się nieodzownym elementem wielu romantycznych kolacji.

Włączenie bakłażanów do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy stworzyli wiele dań z wykorzystaniem tego warzywa. Oto ich najciekawsze propozycje.

 

1. Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Pomidory faszerowane bakłażanem

Pomidory faszerowane bakłażanem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Sałatka z grillowanym bakłażanem

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Przystawka z bakłażanów

Przystawka z bakłażanów

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Kopytka z bakłażanów

Kopytka z bakłażanów

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Baba Ghanous

Baba Ghanous

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Caponata

Caponata

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Zapiekane roladki z bakłażana

Zapiekane roladki z bakłażana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Ajvar

Ajvar

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

10. Ratatouille

Ratatouille

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
90
60 min
16
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 2843

30 min
20
60 min
10
>60 min
18