Fot. 123RF/Picsel
Z badań wynika, że obiad w pracy oznacza dla statystycznego Polaka kanapkę jedzoną pośpiesznie przy komputerze. Tymczasem specjaliści wskazują, że zjedzenie odpowiedniego posiłku w pracy w znacznym stopniu przekłada się na naszą efektywność oraz kreatywność. Najedzeni lepiej i szybciej wykonujemy powierzone nam obowiązki, zwłaszcza jeżeli wymagają one od nas nie tylko siły, ale również logicznego myślenia.
Obiad w pracy a odchudzanie
Warto pamiętać, że zjadanie odpowiedniego obiadu w pracy, jest również nie zwykle istotne, gdy staramy się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Pomijanie posiłków to jeden z naszych najcięższych grzechów żywieniowych. Nie od dziś wiadomo, że głodówki wcale nie są skuteczną metodą odchudzania, a jedyne co mogą nam zagwarantować to efekt jojo. Zgodnie z zaleceniami dietetyków powinniśmy jeść o stałych porach, co najmniej pięć razy dziennie. Przeczekanie ośmiu godzin bez konkretnego posiłku jest jedną z najgorszych rzeczy, jakie możemy zrobić swojemu organizmowi.
Małe porcje, jedzone co trzy godziny, pozwolą nam zachować uczucie sytości przez cały dzień. Poranek rozpoczynajmy od solidnego śniadania, następnie w pracy zjedzmy drugie śniadanie, przekąskę oraz obiad. Po powrocie do domu wystarczy, że zjemy lekką kolację, dzięki której nie położymy się spać głodni.
Co zjeść w pracy?
W odpowiedzi na aktualne zalecenia WHO,Instytut Żywności i Żywienia ogłosił modyfikacje, jakie zaszły w podstawowej piramidzie żywienia. Dotyczą one większego spożycia błonnika pokarmowego oraz ograniczenia soli, cukru i tłuszczu. W nowej piramidzie podstawą żywienia są warzywa i owoce, to bogactwo witamin i ważnych składników odżywczych. Dlatego w ciągu dnia powinnyśmy jeść ich jak najwięcej w odpowiednich proporcjach (75% warzyw, 25% owoców).
Obiad i lżejsza wersja czyli coraz popularniejszy lunch powinny zawierać węglowodany (i być najbardziej kalorycznym posiłkiem), aby dodać nam energii w trakcie dnia pracy. Dlatego nie powinniśmy zostawiać jego spożycia na koniec dnia, po powrocie do domu. Zdaniem dietetyków na obiadokolację najlepiej wybrać zupę i/lub lekką sałatkę bogatą w białko i witaminy.
Może kanapki to wciąż łatwiejsza opcja, ale lunche w pudełkach mają same zalety. Oszczędzasz pieniądze. Masz kontrolę nad tym, co jesz. Poza tym to ciekawa alternatywa dla kanapki z serem i okazja do oderwania się od ekranu komputera. Brakuje Ci pomysłów na smaczny obiad do pracy? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Dzięki nim, kulinarna nuda w pracy z pewnością nie będzie ci straszna. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka ziemniaczana z łososiem
Fot. Kuchniax2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Figazmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchnia24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kuskus z brokułami i indykiem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Eurydicegoesveganna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Codziennosc-od-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie