Fot.123RF/Picsel
Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to pomaga wzmacniać naszą odporność i jest polecane również kobietom w ciąży, a to wszystko ze względu na wysoką zawartość cennego kwasu foliowego. Buraki wpływają pozytywnie na układ krwionośny, zapobiegając anemii i wspomagając leczenie wielu bardzo poważnych chorób. Niestety, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny, nie zaleca się jedzenia dużych ilości buraków osobom chorym na cukrzycę. Jednak pozostali nie powinni ich sobie odmawiać. Wręcz odwrotnie - jedzmy jedzmy je jak najczęściej!. Aby w pełni wykorzystać potencjał tego niezwykłego warzywa, wypróbujcie pomysły naszych użytkowników.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Polska wariacja na temat kuchni śródziemnomorskiej. Łączy w sobie bombę witaminową w postaci buraka i niezwykle zdrową kaszę pęczak. Przygotowanie tego dania wymaga nieco wysiłku i cierpliwości, ale jeżeli odstoimy swoje przy dolewaniu bulionu, nasze wysiłki zostaną nagrodzone fantastycznym posiłkiem
Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wygląda pięknie i smakuje doskonale. Taki kolorowy akcent poprawi nam humor nawet w najbardziej ponury dzień. W połączeniu z chrupiącymi ziarnami słonecznika lub dyni, czy aromatycznymi grzankami, będzie nie tylko przystawką ale może stanowić pyszny i sycący obiad.
3. Dynia faszerowana kaszą bulgur i buraczkami
Fot. Foodmania na Smaker.pl/Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolorowe i rozgrzewające danie w sam raz na jesień. Najtrudniejszą częścią jego przygotowania jest rozkrojenie dyni, ale kiedy to nam się uda, resztę zrobimy w mgnieniu oka. Tak podana dynia jest nie tylko smaczna ale też niezwykle efektowna i świetnie sprawdzi się w roli głównego dania na przyjęciu lub obiedzie z rodziną.
4. Zapiekanka z buraków i ziemniaków
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wygląda pięknie, prawda? A jej zrobienie zajmie nam tylko chwilę. Wygląd tej zapiekanki zależy tylko i wyłącznie od naszej kreatywności. Do duetu ziemniak-burak możemy dodać jeszcze inne kolorowe warzywa, na przykład cukinię lub bakłażana.Wtedy nasza zapiekanka będzie jeszcze piękniejsza.
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Niecodzienna propozycja śniadaniowa. Ta potrawa wykorzystuje naturalną słodycz jaka kryje się w burakach. Jeżeli odważycie się na ten eksperyment, na pewno nie pożałujecie. Do jej przygotowania używamy pieczonych buraków. Najlepiej od razu upieczcie kilka, bo kiedy już ich spróbujecie, nie będziecie mogli się oprzeć
6. Szybki barszcz ze śmietaną i ziemniakami
Fot. Marysiaz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie
Zupa jak u babci. Pyszna, sycąca, a do tego banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Spróbujcie jej w wersji z tłuczonymi ziemniakami, zachwycicie się nie tylko wy, ale też wasi bliscy.
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wykwintna kuchnia w wegetariańskim wydaniu. To danie będzie idealne na przystawkę na przyjęciu, ale z powodzeniem sprawdzi się też w roli lekkiej kolacji. Ostry smak sera feta idealnie komponuje się ze słodyczą buraka. Pamiętajcie, jeśli chcecie podać takie carpaccio na przyjęciu dobrze przyrządzać je bezpośrednio przed podaniem, żeby buraki nie zabarwiły sera.
8. Sałatka z pieczonych buraków i rukoli
Fot. StrawberryHimmel na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ta sałatka to idealna propozycja nie tylko dla miłośników lekkiej diety. Każdy smakosz doceni intensywny smak rukoli w połączeniu z delikatniejszym burakiem. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs albo grillowanej ryby. Nieważne z czym, warto spróbować
9. Buraczki zasmażane z jabłkiem
Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Klasyka niedzielnych obiadów w najsmaczniejszym wydaniu. Zasmażane buraczki na ciepło to idealny dodatek nie tylko do kotletów schabowych i mielonych, ale też potrawki z kaszą czy wątróbki. Podajcie je dzieciom , a na pewno będą zachwycone.
10. Ciasto czekoladowe z burakiem
Fot. Serberko80 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec coś dla łasuchów. Ciasto buraczane nie tylko ma piękny kolor, jest też słodkie i wilgotne, podobnie jak nasze ukochane czekoladowe brownie. To idealny sposób na przyrządzenie deseru bez użycia przesadnej ilości tłuszczu. Spróbujcie, a na pewno się w nim zakochacie.