Fot. 123RF/Picsel
Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i grzybami. Wydaje się jednak, że pierogomania ominęła pierogi przygotowywane na słodko. Tymczasem powinien być to dla nas kolejny powód do dumy. Jak je przygotować? Oto porady naszych użytkowników.

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście, nasze zestawienie nie mogło obyć się bez tego tradycyjnego przepisu. Wariacji na temat pierogów z truskawkami jest naprawdę wiele. Możemy przygotować je z całymi owocami, musem lub truskawkami wymieszanymi np. z twarogiem. Które lubicie najbardziej?
2. Pierogi z wiśniami i twarogiem
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wiśnie zjadamy w koktajlach lub ciastach, a znacznie rzadziej wykorzystujemy je jako nadzienie do pierogów. Zapewniamy, że są pyszne. Zwłaszcza, gdy dodacie do nich lody waniliowe i cukier cynamonowy. Pycha!
3. Pierogi serowo ryżowe z jagodami
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W roli zagęstnika do owocowego farszu na pierogi świetnie sprawdza się ryż. Dzięki temu dodatkowi nabiorą one ciekawego smaku oraz staną się bardziej sycące.
4. Pierogi z suszonymi śliwkami
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Niewątpliwą zaletą tych pierogów jest to, że możemy przygotować je o każdej porze roku, bez oglądania się na krótki sezon na świeże owoce. Ich smak z pewnością zaskoczy waszych bliskich.
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi z czekoladą z pewnością zachwycą najmłodszych domowników. Jednak możemy się założyć, że zasmakują także tym starszym. W końcu każdym z nas kryje się dziecko, które uwielbia czekoladę.
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Klasyczny przepis, który każdy powinien znać. To doskonały dowód na to, że kilka prostych składników wystarczy, aby wyczarować wyjątkowo smaczne danie. Jeśli chcecie nadać mu wyjątkowego charakteru, polejcie pierogi masłem szałwiowym.
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przypuszczaliście, że banany świetnie sprawdzą się w roli nadzienia do pierogów? Jeśli dotąd ich nie próbowaliście, to już najwyższa pora, aby to zmienić. Ich smak was zachwyci.
8. Pierogi z jagodami i serkiem waniliowym
Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Trudno wyobrazić sobie lato bez pierogów z jagodami. Jako dodatek, doskonale sprawdzą się listki mięty oraz serek waniliowy. Do tego domowej roboty kompot i mamy przepyszny obiad, jak u babci.
Fot. KasiaAsia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jabłka to kolejne owoce, które rewelacyjnie sprawdzą się w pierogach. Ponieważ w czasie gotowania nie puszczają zbyt dużo soku, nie musimy się martwić, że nasze ciasto bardzo rozmięknie.
10. Zaparzane pierogi z malinami
Fot. Mole3 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.