Dania jednogarnkowe

Tłusty czwartek to okazja do jedzenia pączków i faworków, bez żadnych wyrzutów sumienia. Jeśli w tym roku postanowiłeś przyrządzić słodycze samodzielnie, dowiedz się, jak poradzić sobie z pięcioma najczęstszymi problemami z tymi wypiekami. Nie będzie ci grozić surowe czy opadnięte ciasto.

5 najczęstszych problemów z wypiekami na tłusty czwartek | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tłusty czwartek to wyjątkowa data - trudno jest znaleźć drugi taki dzień w kalendarzu, podczas którego można zajadać się pączkami i innymi słodkościami bez większych wyrzutów sumienia. Cukiernie wręcz pękają w szwach od klientów, a z domów ulatnia się zapach świeżo smażonych pączków i faworków. Jak zrobić idealne pączki i faworki? Poznaj szybkie i proste wskazówki na to, jak zapobiegać najczęstszym problemom z wypiekami na tłusty czwartek.

Sprawdź także: Jaka jest najlepsza mąka na pączki? Zrób idealne ciasto drożdżowe na puszyste i delikatne pączki

Jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku?

Nawet jeśli masz sprawdzony przepis na pączki, to proces ich smażenia może zniweczyć wszystkie twoje starania. Po pierwszym gryzie może się okazać, że wypieki na tłusty czwartek, choć rumiane z zewnątrz, w środku wciąż są surowe. Jak je smażyć, żeby nie zaliczyć takiej kulinarnej wpadki? Stosuj kilka prostych zasad, a na pewno nie będzie ci to grozić.

Pączki smaż w głębokim (wysokim) garnku - ciasto wrzucone na tłuszcz powinno się zanurzyć, nie przywrzeć do dna i swobodnie wypłynąć na powierzchnię. Kulki ciasta wrzucaj małymi porcjami - każda sztuka powinna mieć miejsce wokół siebie, aby trochę urosnąć. Co więcej, włożenie zbyt dużej dawki ciasta naraz może skutkować nagłym obniżeniem temperatury tłuszczu. Wszystkie wypieki wchłoną go i pozostaną surowe. Utrzymuj temperaturę 175-180 stopni Celsjusza - to ważne, aby smażyć pączki na tak rozgrzanym tłuszczu. Wówczas idealnie się zarumienią, a ty będziesz mieć pewność, że są też gotowe w środku.

Po zarumienieniu jednej strony odwróć pączki na drugą - wrzuć ciasto na rozgrzany olej, smaż ok. dwóch minut i za pomocą łyżki cedzakowej przewróć na drugą stronę. To spowoduje, że wypiek będzie równomiernie się smażył. Na końcu odsącz usmażone pączki na papierowym ręczniku - wówczas zyskają idealną konsystencję, bo słodycze nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. Wyjdą lekko chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.

Pączki

 Pączki Zobacz przepis

Pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu?

Choć robienie pączków wydaje się trudne, to praktyka czyni mistrza. Jeśli będziesz stosować się do wskazówek, z pewnością nauczysz się, co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu i były idealnie zarumienione z zewnątrz, a puszyste w środku. Trzeba przyznać, że tłuste słodkości to jeden z najczęstszych problemów z wypiekami na tłusty czwartek. Jak się przed nimi uchronić? 

Pamiętaj, żeby wrzucić pączka na właściwą ilość oleju. Tłuszczu musi być tyle, żeby pączek zanurzył się w nim cały. Jeśli będzie go zbyt mało, szybko go wchłonie. Ważna jest również temperatura smażenia - za mało rozgrzany olej łatwiej przeniknie do środka i wypiek wyjdzie niezwykle tłusty i kaloryczny. Doświadczeni cukiernicy do ciasta dodają też odrobinę spirytusu (ewentualnie soku z cytryny lub octu) - jeśli dodasz około dwóch łyżek, pączki nie będą chłonęły tłuszczu. Pamiętaj jednak o proporcjach i nie używaj więcej alkoholu niż to potrzebne. Ciasto nie może wyjść za rzadkie. 

Co jeszcze możesz zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? Obgotuj je przed smażeniem - zanim włożysz ciasto do rozgrzanego oleju czy smalcu, wrzuć je do gorącej wody i gotuj przez dwie, trzy minuty. Następnie dobrze odsącz pączki i dopiero przełóż na rozgrzany olej. Dodatkowo, już po smażeniu połóż wypieki na listku ręcznika papierowego i lekko dociśnij z wierzchu drugim kawałkiem. Uważaj jednak, żeby nie wgnieść puszystego ciasta. Materiał sam wchłonie sporą ilość tłuszczu.

Co zrobić, gdy olej pieni się, podczas smażenia wypieków?

Pączki smaży się na głębokim oleju, który może czasem się pienić. Jeśli na jego powierzchni pojawią się bąbelki, nie znaczy to, że produkt był zepsuty albo że słodycze muszą trafić do kosza - wciąż będą jadalne. Najczęstszą przyczyną powstawania piany na patelni jest zbyt wysoka temperatura oleju, przekraczająca 180 stopni Celsjusza. Zbyt niska powoduje wchłanianie tłuszczu, ale zbyt wysoka - jego pryskanie.

Drugi powód pienienia się oleju to dostanie się do niego wody lub mąki. Jeśli produkty spożywcze, które smażymy, puszczą dużo płynów, może się to zakończyć bąbelkami powietrza i strzelaniem tłuszczu na patelni. Warto zadbać o najwyższą jakość oleju - niekiedy produkuje się go z domieszką wody, co również może powodować szybsze jego spalanie. Z kolei pączki czy faworki posypane mąką tuż przed smażeniem również mogą spowodować pojawienie się piany na powierzchni oleju.

Co zrobić, gdy olej pieni się podczas smażenia wypieków? Dbaj o właściwą jego temperaturę, np. zakupując termometr kuchenny. Nie wrzucaj wszystkich pączków czy faworków naraz, żeby nie obniżać ciepła tłuszczu. Podsypuj ciasto małą porcją mąki, aby ta potem miała jak najmniejszy kontakt z olejem.

Co zrobić, żeby faworki były puszyste?

Do przygotowania faworków najczęściej stosuje się tzw. ciasto zbijane. Idealny wypiek na tłusty czwartek musi być lekki, cieniutki i kruchy. Powinien nie ociekać tłuszczem oraz mieć bąbelki powietrza na końcach. Oczywiście musi być jasny - zbyt ciemne powstaje na starym tłuszczu.

Co zrobić, żeby faworki były puszyste i odpowiednio napowietrzone? Wybór mąki w przypadku faworków jest kluczowy, ponieważ to właśnie ten składnik decyduje o tym, jak będzie wyglądać i smakować deser. Jeśli chcesz, aby przygotowane przez ciebie chrusty były delikatne, sięgnij po drobną i lekką mąkę tortową, która w sklepach najczęściej sprzedawana jest jako typ 450. Zawiera ona w sobie odpowiednią ilość glutenu oraz jest na tyle drobno zmielona, aby nie obciążyć ciasta. Jeżeli chcesz nadać faworkom dodatkowej lekkości, koniecznie przesiej mąkę przez drobne sito. Ten prosty zabieg sprawi, że ciasto będzie lepiej napowietrzone i nie będzie w nim nawet najmniejszych grudek. Z pewnością poczujesz różnicę.

Pamiętaj też, że faworki stają się twarde, gdy smażysz ciasto, które było jeszcze ciepłe. Poświęć kilka minut na dokładne schłodzenie ciasta w lodówce lub zamrażarce, a przekonasz się, że będą dosłownie rozpływać się w ustach.

Aby nie spalić faworków, smaż je na smalcu we właściwej temperaturze - nie rozgrzewaj tłuszczu za mocno. Wybierając tłuszcz do smażenia faworków, zwróć uwagę na jego temperaturę dymienia. Jeśli jest niska, tłuszcz nie nadaje się do podgrzewania, gdyż mogą wydzielać się z niego szkodliwe substancje.

Chrupiące faworki

 Chrupiące faworki Zobacz przepis

Chrupiące faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków?

Wiele osób rezygnuje z przygotowania wypieków na tłusty czwartek, bo nie wiedzą, jak pozbyć się zapachu po smażeniu pączków czy faworków. Aromat potrafi być naprawdę intensywny, przede wszystkim ze względu długo rozgrzewany olej. 

Jeśli w tym roku planujesz smażyć pączki, oponki lub faworki, warto zawczasu pamiętać o tym, by otworzyć okno i uruchomić okap. To minimum, które trzeba wykonać jeszcze przed przyrządzaniem wypieków. Może zdarzyć się jednak, że nie uda się wywietrzyć domu i intensywny zapach będzie się unosił jeszcze długo po smażeniu. Co zrobić w takiej sytuacji?

Świetnym sposobem na pozbycie się zapachu po smażeniu pączków jest przygotowanie ziołowej mikstury, która sprawi, że kuchnia będzie pięknie pachnieć. Do garnka wrzuć kilka torebek mięty lub sporą garść świeżych liści tej rośliny oraz po łyżeczce goździków, pieprzu w ziarnach i majeranku. Całość zalej szklanką wody. Gotuj na małym ogniu, do momentu, aż mikstura zacznie wrzeć. 

Prostym sposobem stosowanym przez gospodynie na pozbycie się niechcianej woni, jest również zagotowanie wrzątku wraz ze szklanką octu. Taka mieszanka pomoże wchłonąć niechciane zapachy. Podobnie do octu zadziała soda oczyszczona, wystarczy, że do gotującej się wody wsypiesz kilka jej łyżek. 

Innym sposobem na pozbycie się zapachu smażenia jest przygotowanie mieszkanki z kawy i sody oczyszczonej, którą możesz przesypać do miseczek i rozstawić w kuchni. W ten sposób powstanie naturalny pochłaniacz brzydkich zapachów.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »

Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »

Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Kutia

Tradycyjna kutia składa się z pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek i mig...

Odsłon: 109

30 min
3
Sałatki Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...

Odsłon: 30

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8