Dania jednogarnkowe

Nie zostało już tak wiele czasu do tłustego czwartku. Warto więc dowiedzieć się, jak zrobić dobre ciasto drożdżowe na pączki. Podstawą sukcesu jest m.in. wybór odpowiednich składników czy temperatura smażenia. Odkryj przepis na najlepsze wypieki i sprawdź, z jakiej mąki można zrobić pączki.

Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe na pączki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Idealne pączki to te zarumienione z zewnątrz, a mięciutkie i puszyste w środku. Do tego koniecznie wypełnione soczystym nadzieniem, które po prostu rozpływa się w ustach. Nie mogą być zbyt tłuste, ale też nie powinny być suche. Stary przepis pokaże ci, jak zrobić dobre ciasto drożdżowe na pączki. Wszystko zaczyna się już od wyboru właściwej mąki. Skorzystaj z porad i upiecz najlepsze wypieki na tłusty czwartek i nie tylko.

Sprawdź także: Jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku i się nie przypalały?

Z jakiej mąki można zrobić pączki?

Tradycja wręcz nakazuje, żeby w tłusty czwartek zjeść pączki. Choć możesz je kupić w sklepie, to najlepiej smakują te przyrządzone w domu, ze sprawdzonych składników. Wybór odpowiednich produktów to już połowa sukcesu - z pewnością, decydując się na te właściwe, zwiększasz szansę upieczenia idealnych pączków. 

Do tej pory nie zastanawiałeś się, jaka mąka jest najlepsza na pączki? Zdecydowanie warto, żebyś o tym pomyślał, bo zakup odpowiedniej nada im wspaniałego smaku, konsystencji i wartości prozdrowotnych. Okazuje się, że do wyboru są aż cztery rodzaje:

  • mąka pszenna - najczęściej cukiernicy sięgają po tę odmianę produktu. Trzeba przyznać, że jest ona wysokokaloryczna, jednak dostarcza organizmowi również wapnia, żelaza, witamin D, E i tych z grupy B. To także źródło błonnika pokarmowego i białka. Wypieki z pewnością wyjdą miękkie i sprężyste,
  • mąka orkiszowa - świetny zamiennik mąki pszennej dla cukrzyków, bo spowalnia proces wchłaniania glukozy do krwi. Ma działanie prozdrowotne dla organizmu - to skarbnica witamin (A, E, K i tych z grupy B) oraz minerałów (żelaza, fosforu, cynku czy miedzi). Pamiętaj, że może jednak nieco zmniejszyć puszystość pączków,
  • mąka razowa - odmiana mąki z pszenicy, ale bogatsza w wartości odżywcze. Zawiera porcję beta-glukanów, które wspierają układ odpornościowy, obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pączki będą miały ciekawszą teksturę i smak,
  • mąka jaglana - wytwarzana z prosa, dlatego to opcja bezglutenowa, dla wszystkich, którzy mierzą się z celiakią czy nietolerancją na białko zbóż. Wśród wartości odżywczych można wymienić m.in. witaminę E i te z grupy B, wapń, magnez, żelazo i potas. W jej składzie znajduje się też lecytyna, poprawiająca pamięć. Pączki upieczone z mąki jaglanej będą delikatne i mięciutkie.

Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe na pączki - porady

Skoro wiesz już, z jakiej mąki można zrobić pączki, możesz zabrać się za przygotowanie masy. Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe na pączki, aby nie tylko wyglądały idealnie, ale też wyśmienicie smakowały? Przy robieniu wypieków na tłusty czwartek kieruj się prostymi poradami, dotyczącymi każdego z kolejnych etapów przygotowania pączków:

  • Przyrządzanie ciasta: niezwykle ważnym elementem jest długotrwałe wyrabianie ciasta. Choć nie zawsze w kuchni starcza cierpliwości czy siły, to warto poświęcić na ten etap więcej czasu, ok. 20-25 minut. Im dłużej i lepiej wyrobiona będzie masa, tym bardziej pączki urosną i staną się przyjemnie puszyste. Ciasto, po wyrobieniu, powinno być elastyczne i lekko się kleić. Wówczas trzeba je odłożyć na ok. półtorej godziny do wyrastania - koniecznie schowane pod kuchenną ściereczką. Masa podwoi swoją objętość - to dobry czas, żeby ponownie, ale tym razem krótko, ją wyrobić (aby uwolnić powietrze z ciasta). Następnie wystarczy tylko rozwałkować ciasto na grubość ok. półtora centymetra i wyciąć krążki szklanką lub foremką. Tak przygotowane ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i odstaw na nie więcej niż 15 minut, przykrywając ściereczką. 

  • Smażenie lub pieczenie pączków: pamiętaj, że pieczone pączki są mniej kaloryczne, bo nie wchłaniają tyle tłuszczu, ile te smażone. Niektórzy mówią jednak, że drugie mają lepszy smak i są po prostu tradycyjne. Na czym smażyć pączki? Najlepiej sprawdzą się smalec lub oleje roślinne, podgrzane do 175 stopni Celsjusza. Ważne, żeby produktu dać tyle, żeby ciasto swobodnie się w nim unosiło, nie dotykając dna. Pamiętaj również, aby słodkości umieszczać w garnku czy głębokiej patelni porcjami. Zbyt dużo ciasta włożone naraz do naczynia obniży temperaturę tłuszczu, co z kolei sprawi, że wypieki od razu wchłoną duże jego ilości. Smaż po ok. minutę z każdej strony - tak, aby ładnie się zarumieniły, a środek przestał być surowy,

  • Nadziewanie pączków: możesz wypełnić pączki nadzieniem przed lub po smażeniu. Jeśli wybierzesz pierwszy sposób, podgrzej lekko krem, aby uniknąć zakalca w cieście. Wówczas nie wałkuj ciasta na placek, a gotową masę zwiń w rulon i pokrój na równe kawałki. Każdą sztukę weź w dłonie, lekko spłaszcz, nałóż nadzienie i kulkuj. Na blasze układaj łączeniem w dół. Jeśli masz ochotę nadziewać pączki po smażeniu, rób to, gdy są jeszcze gorące (i przez to bardzo miękkie), używając rękawa cukierniczego.

Stary przepis na pączki

Wiedząc, jaka mąka jest najlepsza na pączki i jak zrobić dobre ciasto drożdżowe na pączki, musisz jeszcze tylko odkryć sprawdzony przepis na pączki. Poniższa receptura jest tradycyjna i przetestowana przez użytkowników. Z podanych gramatur wyjdzie 15 pączków po ok. 65 g

Składniki

Ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 50 g białego cukru,
  • 250 ml ciepłego mleka 2%,
  • jajko,
  • 3 żółtka,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • łyżka spirytusu,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • 60 g miękkiego masła,
  • ok. 300 g marmolady różanej,
  • ok. litr oleju lub smalcu do smażenia.

Do dekoracji:

  • ok. 170 g cukru pudru (szklanka),
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 50 g skórki pomarańczowej.

Jak zrobić tradycyjne pączki z marmoladą różaną? Stary przepis mówi, że należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Przygotuj miskę, do której wsyp przesianą mąkę. Na środku zrób zagłębienie i wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i zalej trzema łyżkami ciepłego mleka. Łyżeczką zgarnij odrobinę mąki na środek. Naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i odstaw na kwadrans, aby zaczyn zaczął pracować.

W międzyczasie wyjmij inną głęboką miskę i wrzuć do niej: jajko, żółtka, resztę cukru, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Zmiksuj na puszystą masę. Wróć do zaczynu - jeśli widzisz, że zaczął pracować, wlej do niego jajeczną miksturę, a następnie resztę ciepłego mleka. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez 20-25 minut (lub mikserem planetarnym przez ok. 10 minut), aż będzie elastyczne. Wlej spirytus i wyrób. Dodaj miękkie masło i olej, po czym ponownie wyrabiaj do uzyskania jednolitej tekstury. Ciasto może się lekko kleić. Gdy będzie gotowe, owiń miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę (koniecznie w ciepłe miejsce). 

Po upływie tego czasu spulchnioną masę wyłóż na blat kuchenny i krótko wyrabiaj, aby odgazować ciasto. Zwiń w rulon i podziel na 15 części, każda po ok. 65 g. Następnie uformuj w kulki i układaj na blaszce podsypanej mąką lub natłuszczonej masłem. Przykryj ściereczką i odłóż na 15-30 minut. Rozgrzej smalec lub olej i smaż w temperaturze ok. 175 stopni - przez ok. dwie minuty z każdej strony. 

Gdy lekko ostygną, nadziej pączki marmoladą różaną. Najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego z wydłużoną i cienką szprycą. Zanim całkowicie wystygną, polej je też lukrem i posyp od razu skórką pomarańczową. Białą polewę zrobisz, łącząc szklankę cukru pudru z trzema łyżkami wody i intensywnie mieszając. 

1. Karnawałowe pączki z różą

 Karnawałowe pączki z różą Zobacz przepis

Karnawałowe pączki z różą - pączki na kefirze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pączki z różą

 Pączki z różą Zobacz przepis

Pączki z różą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Małe pączki serowe

 Małe pączki serowe Zobacz przepis

Pączki serowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pączki z mascarpone

 Pączki z mascarpone Zobacz przepis

Pączki z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pączki z budyniem pieczone

 Pączki z budyniem pieczone Zobacz przepis

Pączki z budyniem pieczone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowe, puszyste pączki z budyniem

 Domowe, puszyste pączki z budyniem Zobacz przepis

Domowe, puszyste pączki z budyniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pączki z kremem ajerkoniakowym

 Pączki z kremem ajerkoniakowym Zobacz przepis

Pączki z ajerkoniakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pączki z czekoladą i orzeszkami

 Pączki z czekoladą i orzeszkami Zobacz przepis

Pączki z czekoladą i orzeszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, sklep.biobabalscy.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »

Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »

Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Kutia

Tradycyjna kutia składa się z pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek i mig...

Odsłon: 107

30 min
3
Sałatki Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...

Odsłon: 28

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8