Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić fałszywego zająca?
- Jak zrobić bobotie?
- Jak zrobić karminadle?
- Jak ugotować zupę bolońską?
- Jak zrobić koftę?
- Najlepsze przepisy na obiad z mięsa mielonego
Co można zrobić z mięsa mielonego? Ten składnik zapewni wam niejeden, a nawet pięć niespotykanych obiadów, które zachwycą was i wasze rodziny. Zapomnijcie o nudzie i tradycyjnych kotletach mielonych. Odkryjcie przepisy, które są proste i mniej klasyczne, choć nadal doskonałe na obiad!
Sprawdź także: Oryginalne przepisy na grilla – tym na pewno zaskoczysz swoich gości!
Mięso mielone na obiad: fałszywy zając
Fałszywy zając to danie, które z pewnością znacie pod inną nazwą. To oczywiście pieczeń rzymska, którą przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Najczęściej gości na naszych stołach podczas świąt wielkanocnych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie tak przygotować mięso mielone na obiad.
Czego potrzebujecie do przyrządzenia tego dania? Wystarczy kilogram mięsa mielonego, cebula, bułka tarta, sól i pieprz oraz pięć ugotowanych na twardo jajek. To wszystko. Fałszywy zając jest potrawą bardzo łatwą do przygotowania. Zacznijcie od masy z mięsa mielonego. Powinny znaleźć się w niej przyprawy, podsmażona cebula oraz kilka łyżek bułki tartej, która zespoi masę. W tym czasie ugotujcie także jajka na twardo, a następnie obierzcie je.
Fałszywego zająca robi się w formie keksówce. Do środka włóżcie papier do pieczenia, a na nim ułóżcie część mięsa. Na środku połóżcie jajka – jedno za drugim. Zakryjcie je szczelnie resztą mięsa, by utworzyć z niego roladę. Zawińcie ją papierem i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie całość przez 45 minut. Po tym czasie rozwińcie papier i posmarujcie wierzch rolady oliwą. Dzięki temu delikatnie się przyrumieni. Po 10 minutach wyciągnijcie mięso z piekarnika. Możecie podawać je na obiad lub na śniadanie czy kolację.
Zobacz: Zupa Taco z mięsem mielonym i nachosami
Mięso mielone na obiad: bobotie
Bobotie to zapiekanka, która pochodzi z Afryki Południowej. Jeśli macie ochotę na mięso mielone na obiad w wersji trochę bardziej nietypowej, to idealne danie dla was. Jak je zrobić? Potrzebujecie kilku składników. Przygotujcie 500 gramów mięsa mielonego, dwa jajka, 150 mililitrów mleka, bułkę, cebulę, ząbek czosnku, 30 gramów rodzynek, chutney z mango, dżem morelowy, sos worcester, biały ocet winny oraz curry, kurkumę, sól i liście laurowe.
Zacznijcie od namoczenia bułki w mleku. Na maśle usmażcie pokrojony w kostkę czosnek i cebulę. Dodajcie łyżkę curry, pół łyżeczki kurkumy, łyżkę chutneyu, tyle samo sosu worcester i octu winnego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie całość, odcedźcie bułkę i ją również wrzućcie na patelnię wraz z mięsem i rodzynkami.
Rozdrobnijcie mięso mielone i smażcie, aż będzie brązowe. Zdejmijcie je z patelni do miski, w której należy połączyć je z roztrzepanym jajkiem. Teraz musicie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Dokładnie wyrównajcie. Drugie jajko wymieszajcie z mlekiem, odrobiną kurkumy i solą. Wylejcie masę na mięso, a na niej ułóżcie liście laurowe. Pieczcie całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Jajko musi się ściąć. Najlepiej podawać bobotie z ryżem.
Sprawdź także: Najlepsze przepisy na marynaty do mięs z grilla
Mięso mielone na obiad: karminadle
Karminadle mogą przypominać wam kotlety mielone. A jednak ten śląski przepis trochę różni się od tradycyjnych niedzielnych kotletów. Czym? Przede wszystkim karminadle powinny być przygotowywane z mięsa wieprzowo-wołowego, jednak Ślązacy, jeśli tylko mogą, dodają do nich także mięso z królika.
Aby zrobić mięso mielone na obiad w takiej formie, musicie najpierw zamoczyć czerstwą bułkę pszenną w szklance mleka. Następnie zmiksować ją lub ugnieść widelcem. Cebulę posiekajcie i usmażcie na smalcu – powinna być rumiana. Bułkę dodajcie do 500 gramów mięsa, wbijcie jajko, dodajcie sól i pieprz oraz cebulę. Masę wymieszajcie i poczekajcie chwilę, aż stężeje. Następnie formujcie kulki, które powinny być lekko spłaszczone dłonią, zanim wylądują na patelni. Smażcie z obu stron do zarumienienia.
Mięso mielone na obiad: zupa bolońska
O sosie bolońskim z pewnością słyszeliście? A czy zupa bolońska jest wam znana? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie ten przepis na mięso mielone na obiad. To łatwe do przygotowania, oryginalne danie, którym naje się cała rodzina. Czego potrzebujecie?
Przyda wam się około 700 gramów mięsa mielonego (najlepiej wołowego), dwie cebule, trzy ząbki czosnku, dwie marchewki, seler naciowy i dwie puszki pomidorów w puszce bądź świeże pomidory (muszą jednak być soczyste). Do tego 50 gramów ryżu, odrobina słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz, oregano i słodka śmietanka.
Od czego zacząć? Pokrójcie cebulę i czosnek w drobną kostkę. Usmażcie je w garnku na oliwie. Dodajcie mięso mielone, które należy rozdrobnić tak, jak przy robieniu sosu bolońskiego. Marchewkę i selera pokrójcie na mniejsze kawałki (kostki lub paski) i dodajcie do garnka. Dorzućcie łyżkę papryki w proszku oraz pozostałe przyprawy i pomidory. Zmniejszcie ogień i duście pod przykryciem przez pół godziny.
Jeśli całość będzie zbyt gęsta, możecie dodać odrobinę wody. Pamiętajcie, że to zupa, a nie sos. Po 15 minutach dodajcie 50 gramów ryżu. Na koniec zabielcie zupę śmietanką. Zupa bolońska jest już gotowa. Smacznego!
Mięso mielone na obiad: kofta
Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, które urozmaicą każdy obiad. Możecie podać je także jako przekąski podczas imprezy. Jak przygotować kofty? Zacznijcie od wybrania odpowiedniego mięsa. Powinno być z jagnięciny lub baraniny, ewentualnie wołowiny. Do tego przydadzą wam się też cebule, czosnek, imbir, pietruszka i mnóstwo przypraw – kolendra, papryka słodka i ostra, cynamon, kumin oraz sól i pieprz.
Zacznijcie od przełożenia do miski mięsa mielonego. Pamiętajcie, że powinno ono być chude. Następnie obierzcie imbir, czosnek i cebulę i pokrójcie wszystko w drobną kosteczkę. Czosnek możecie przepuścić przez praskę. Natkę pietruszki również posiekaj drobno, by kawałki były ładnie rozmieszczone po całym mięsie. Do miski z mięsem dodajcie wszystkie przyprawy. Te w proszku możecie dorzucać w zależności od tego, jak bardzo je lubicie. Jeśli nie przepadacie za kminkiem, możecie go sobie odpuścić, jednak ta przyprawa naprawdę sprawia, że mięso ma ciekawy smak.
Wyrabiajcie mięso przez kilka minut, by było jednolite. Teraz potrzebujecie tylko drewnianych patyczków do szaszłyków i grilla bądź patelni grillowej. Masę nałóżcie na patyczki tak, by szaszłyk miał kształt podłużny, jak cepelin. Mogą być grubsze lub cieńsze, jednak pamiętajcie, że od tego będzie zależeć czas smażenia. Przygotujcie sobie wszystkie szaszłyki, a następnie przejdźcie do grillowania. Jeśli nie macie grilla ani patelni grillowej, możecie zrobić je też w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 200 stopni i piec szaszłyki przez 20 minut. Jak podoba wam się ten pomysł na mięso mielone na obiad?
Obiad nie musi być nudny. Jeśli macie w domu mięso mielone, możecie stworzyć z niego naprawdę ciekawe, nietypowe dania.
1. Pieczeń rzymska
Zobacz przepisFałszywy zając, czyli pieczeń rzymska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kofta kebab - gyros na patyku
Zobacz przepisJak zrobić koftę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Mięso mielone po bałkańsku
Zobacz przepisMięso mielone po bałkańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zupa bolońska z papryką
Zobacz przepisJak zrobić zupę bolońską? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z języka polskiego »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »