Z tego artykułu dowiesz się:
- Przepis na cebulę z grilla
- Przepis na gruszki z grilla
- Przepis na bataty z grilla
- Przepis na bakłażany z grilla
- Przepis na szparagi z grilla
- Przepis na awokado z grilla
- Przepisy na oryginalne dania z grilla
Co zazwyczaj ląduje na grillowym ruszcie? Najczęściej są to kiełbaski, karczek, kaszanka lub skrzydełka z kurczaka. Niektórzy chętnie sięgają również po rybę, owoce morza lub warzywa, zwłaszcza ziemniaki i cukinię. W tym roku masz ochotę nieco zaszaleć i poodkrywać nowe smaki? Wiedz, że masz ku temu mnóstwo możliwości! Poznaj oryginalne przepisy na grilla, które z pewnością zachwycą twoich bliskich, a ciebie zachęcą do dalszego eksperymentowania!
6 oryginalnych przepisów na grilla
Cebula
Cebula to warzywo, które zazwyczaj służy jako dodatek do dań, a nie przekąska sama w sobie. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiednio przyrządzona smakuje naprawdę wyśmienicie! Jeśli planujesz zaserwować ją znajomym podczas wiosennego grillowania, koniecznie posyp ją aromatycznymi przyprawami – doskonałym wyborem będzie mielona papryka, tymianek oraz sól i pieprz. Pamiętaj, aby wcześniej obrać ją ze skóry i przekroić w poprzek.
Inną smaczną opcją na grilla jest cebula w winno-miodowej marynacie. Tę ostatnią przygotujesz z czerwonego wytrawnego wina, oliwy z oliwek, miodu oraz soli i pieprzu. Warzywo należy obrać i pokroić, umieścić w naczyniu z marynatą, a następnie wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Nadziej jego kawałki na drewniane patyczki – dobrze je wcześniej namoczyć wodą, żeby się nie paliły.
Gruszki
Wśród pomysłów na oryginalne przepisy na grilla nie może zabraknąć słodkich i soczystych gruszek. Podane w towarzystwie orzechów i cynamonowo-klonowego sosu, rozpieszczą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak wyczarować ten nietypowy przysmak krok po kroku?
Poza głównym składnikiem do przygotowania gruszek w tej odsłonie potrzebujesz cynamonu, syropu klonowego, laski wanilii, wody, soli oraz ulubionych orzechów, np. pekan. Realizację przepisu rozpocznij od wymieszania orzechów z syropem klonowym, startą laską wanilii, szczyptą soli oraz wodą. Następnie upraż je na patelni, ostudź i posiekaj.
Przygotuj sos z syropu klonowego oraz cynamonu i odstaw go na jakiś czas na bok. W międzyczasie przekrój gruszki na pół i umieść je miąższem do dołu na wysmarowanym olejem ruszcie – dzięki temu unikniesz ich przywierania. Ugrillowane owoce przełóż na talerz, posyp orzechami i polej sosem.
Zobacz: Bakłażan zapiekany z kaszą jaglaną
Bataty
Bataty to słodkie ziemniaki, które można podawać na wiele różnych sposobów – idealna opcja do kulinarnych eksperymentów! Niestety cieszą się one znacznie mniejszą popularnością od tych klasycznych, a szkoda, bo są naprawdę pyszne!
Jak przyrządzić bataty, żeby smakowały tobie i twoim gościom? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia mieszanka przypraw. Przed wrzuceniem ich na ruszt możesz nasmarować je oliwą z oliwek i posypać granulowanym czosnkiem, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem.
Zależy ci na bardziej treściwej wersji? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować bataty z serem feta i oliwkami, serem gorgonzola, mozzarellą, a nawet wędzonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi. Ziemniaki najlepiej pokroić w grubsze plastry i ułożyć na nich wybrane składniki.
Bakłażany
Szukasz oryginalnych przepisów na grilla, które sprawdzą się nie tylko w trakcie imprezy na działce? Postaw na nadziewane bakłażany! Przekąska ta nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Czego potrzebujesz do jej przygotowania?
Jeśli planujesz podać swoim gościom nadziewane bakłażany, zaopatrz się w takie składniki jak mielone mięso (np. wołowe), pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, oliwki, passata pomidorowa, zioła prowansalskie, gałązki tymianku, oliwa z oliwek, bakłażany oraz sól i pieprz.
Opłucz bakłażany pod bieżącą wodą, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ, a następnie oprósz solą i odstaw na bok, żeby puściły soki. Po ok. 20 minutach ponownie je opłucz i osusz. W kolejnym kroku możesz zabrać się za robienie farszu.
Pokrój cebulę na talarki, pomidorki na połówki, a wydrążony miąższ posiekaj. Podsmaż mięso wraz z cebulą na oliwie z oliwek. Po kilkuminutowej obróbce termicznej dodaj passatę pomidorową oraz miąższ z bakłażanów. Dopraw danie ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kontynuuj gotowanie – tym razem pod przykryciem.
Po ok. 10 minutach dorzuć do potrawy pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki. Posyp zawartość patelni startym parmezanem i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nanieś porcjami na bakłażany i grilluj je na tacce przez ok. 30 minut. Przed podaniem udekoruj je tymiankiem.
Szparagi
Wiosna to sezon na szparagi, dlatego nie może zabraknąć ich na twojej uczcie! Można zaserwować je w kilku różnych wersjach, np. z dodatkiem szynki parmeńskiej. Wolisz je w klasycznym wydaniu? Skrop je po prostu oliwą z oliwek, a następnie oprósz solą i pieprzem.
Jeśli do gustu bardziej przypadła ci pierwsza opcja – poza szparagami i szynką – musisz sięgnąć po oliwę z oliwek oraz pieprz. Opłucz warzywa pod zimną wodą i odłam ich twarde końcówki. Pokrój plasterki wędliny w paski i obtocz nimi każdego szparaga, zaczynając od dołu.
Owinięte warzywa polej oliwą z oliwek i posyp pieprzem. Ułóż je na ruszcie w taki sposób, żeby nie wpadły do grilla i nie utknęły między szczebelkami. Podczas grillowania co jakiś czas je obracaj – obróbka termiczna nie powinna trwać dłużej niż 10 minut.
Awokado
Co jeszcze powinno znaleźć się wśród pomysłów na oryginalne przepisy na grilla? Odpowiedź brzmi: awokado odmiany Hass! Mało kto wie, że owoc ten doskonale smakuje na ciepło, zwłaszcza z aromatycznymi dodatkami. Co ciekawe, wcale nie potrzebuje ich dużo, żeby urzekać swoim smakiem!
Grillowane awokado Hass idealnie komponuje się z pomidorowym farszem, który wyczarujesz z pomidorów, czerwonej cebuli, skórki i soku z limonki, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Jedyne, co musisz zrobić, to posiekać dwa pierwsze składniki i wymieszać je z pozostałymi produktami.
Jak zrealizować przepis na faszerowane awokado? Przekrój owoc na pół, wyjmij z niego pestkę i oprósz go solą. Umieść go na grillu miąższem do dołu i trzymaj w ten sposób do momentu, aż lekko się zarumieni.
Pod koniec obróbki termicznej obróć połówki awokado, nadziej je farszem, posyp szczypiorkiem i skrop sokiem z limonki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić ich smak, połóż szczypiorek na chwilę na ruszcie, żeby lekko się zgrillował. Smacznego!
1. Szparagi w boczku z grilla
Zobacz przepisSzparagi w boczku z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ananas z grilla z domowymi lodami
Zobacz przepisAnanas z grilla z domowymi lodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Awokado z grilla z sałatką z arbuza
Zobacz przepisAwokado z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Schab z jabłkiem i cebulą z grilla
Zobacz przepisSchab z jabłkiem i cebulą z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »