Najlepsze przepisy na ogórki

6 rzeczy, które musisz wiedzieć o imbirze

Sezon przeziębień w pełni, nic więc dziwnego, że zaczynamy poszukiwać naturalnych sprzymierzeńców w walce z chorobami. W tym wypadku imbir nada się idealnie, jednak warto wiedzieć, że to nie jedyne korzyści płynące z włączenia go do diety.

W niektórych zakątkach świata imbir znany jest już od ponad 3000 lat, co tym samym czyni z niego jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. Początkowo hodowano go tylko na Bliskim Wschodzie, jednak nie potrzeba było wiele czasu, aby wraz z podróżnikami, dotarł do kuchni całego świata. Imbir najbardziej rozpowszechnił się w Azji, jednak sporą popularność zyskał także na innych kontynentach, w tym również w Europie. Do spektakularnej kariery tej przyprawy bez wątpienia przyczynił się jej wyjątkowy smak oraz zaskakujące działanie prozdrowotne. Zobaczcie, co możecie zyskać, włączając do swojej diety aromatyczny imbir.

1. Imbir pomaga walczyć z przeziębieniem

Gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zbliżającej się grypy, sięgnij po napar z imbiru, syrop lub herbatę z jego dodatkiem. Przyprawa ta doskonale stymuluje nasz układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Preparaty z dodatkiem imbiru możemy wykorzystywać również w celach profilaktycznych. Włączając go do diety, możemy być pewni, iż nasz organizm będzie mniej podatny na różnego rodzaju infekcje.

Zobacz też: Syropy - jak przygotować je w domu?

Bakteriobójcze właściwości imbiru nie tylko pomogą nam zmierzyć się z sezonowymi przeziębieniami. Ta intensywna w smaku przyprawa sprawdza się równie dobrze w przypadku nie o mniej poważnych infekcji. Dzięki właściwościom odkażającym imbiru z łatwością pozbędziemy się stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Płukanka z imbirowego naparu pozwoli zwalczyć pierwsze objawy anginy. Ponadto, rzucie cienkich plasterków tego kłącza na długi czas niweluje nieprzyjemny zapach z ust.

 

Zobacz też: Migdały - właściwości i zastosowanie w kuchni

Jeśli borykasz się z uciążliwymi migrenami, imbir może przynieść ci szybkie ukojenie. Przyprawa ta sprawia, że napady silnego bólu stają się rzadsze i mniej uciążliwe. Ponadto, imbir łagodzi mdłości, towarzyszące migrenom. Warto jednak pamiętać, iż aby taka kuracja była skuteczna, taka terapia powinna być stosowana regularnie.


Zobacz też: Jesienne koktajle!

Właściwościami imbiru powinny zainteresować się również panie. Okazuje się bowiem, iż przyprawa ta pomoże nam nie tylko w przypadku migren, ale również przy silnych bólach menstruacyjnych. Warto włączyć go do jadłospisu, gdy tylko zauważymy pierwsze objawy PMS.


Zobacz też: Cudowne właściwości niepozornego kminku

Imbir bardzo pozytywnie wypływa także na pracę naszego mózgu, zdecydowanie poprawiając jego ukrwienie. Dzięki temu jest nam łatwiej się skupić, a nasz mózg pracuje wydajniej. Wystarczy łyżeczka imbiru dziennie, aby ułatwić sobie kojarzenie faktów oraz zapamiętywanie informacji.


Zobacz też: Zaskakująca moc lawendy

Nie od dziś wiadomo, że imbir, podobnie jak chilli oraz kurkuma, zaliczany jest do naturalnych spalaczy tłuszczu, które istotnie mogą pomóc nam w walce z nadprogramowymi kilogramami. Silne olejki eteryczne zawarte w imbirze pobudzają do działania układ trawienny, stymulując produkcję śliny i soków żołądkowych


Zobacz też: Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Młode ziemniaki z łososiem

Młode ziemniaki z łososiem to znakomity pomysł na lekki, letni obiad. To dani...

Odsłon: 760

30 min
3
30 min
13
Sałatki Mizeria z ogórków

Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...

Odsłon: 907

15 min
1
Śniadania Jaglanka z malinami

Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...

Odsłon: 50

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4