7 najlepszych przepisów na potrawy z jajek na wielkanocny stół

Jajka to symbol świąt wielkanocnych. Podajemy je nie tylko w wersji klasycznej, czyli ugotowane na twardo, ale również w bardziej oryginalnych wariacjach. Dziś mamy dla was fantastyczne przepisy na wyjątkowe potrawy z jajek na wielkanocny stół.

Jajka to doskonałe źródło białka. Odkryj przepisy na potrawy z jajek na wielkanocny stół | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jajka jemy przez cały rok. Są pyszne, sycące i łatwo dostępne. Dodajemy je do wielu potraw, jak również wybieramy jako podstawę do śniadań, obiadów czy kolacji. Trzeba jednak przyznać, że to właśnie na Wielkanoc jajka stają się dla nas szczególnie istotne. W jakiej postaci podasz jajka na wielkanocny stół w tym roku? Koniecznie skorzystaj z naszych wyjątkowych przepisów, a zachwycisz domowników i gości. 

Jajka - właściwości 

Wiemy, jak zdrowe są jajka. Wartości odżywcze tego pokarmu są naprawdę imponujące. Dlaczego powinniśmy jeść jajka? Po pierwsze produkty te są doskonałym źródłem białka. Białko jest niezbędne do budowy mięśni i utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. W jednym jajku znajduje się około sześciu gramów białka, co stanowi około 12 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. 

Dlaczego jeszcze warto jeść jajka? Właściwości pod kątem witamin i minerałów także są godne uwagi. Jajka są bowiem bogate w witaminy i minerały, w tym witaminę A, D, E, K, B12 i foliany, a także żelazo, selen i fosfor. Witamina A jest ważna dla zdrowej skóry i wzroku, witamina D jest kluczowa dla zdrowia kości, a witamina E chroni komórki przed uszkodzeniami. 

Jajka zawierają cholesterol, ale niektóre badania sugerują, że jego spożycie nie ma istotnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi u większości ludzi. Część analiz wykazała nawet, że jedzenie jaj może pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu we krwi. 

Zdrowe i przepyszne - lubisz jajka? Wartości odżywcze tego produktu z pewnością jeszcze bardziej przekonają cię do sięgania po niego bardzo często. Jajka powinny stanowić część zdrowej i zrównoważonej diety. Pamiętaj jednak, aby nie jeść ich codziennie i łączyć je z innymi produktami bogatymi w białko, takimi jak chude mięso, ryby i rośliny 

Sprawdź także: Najzdrowszy chleb na świecie. Biblijny chleb Ezechiela to samo zdrowie, nie zawiera cukru

Jajka symbolem świąt wielkanocnych 

Jajka są jednym z najbardziej charakterystycznych symboli świąt wielkanocnych. W wielu kulturach utożsamia się je z odradzaniem się i nowym życiem. Odkryj historię i znaczenie jajek jako symbolu świąt wielkanocnych. Już w starożytnym Egipcie, Persji i Grecji jajka były znakiem powrotu do życia. W czasach pogańskich jaja ofiarowano bogom w nadziei na uzyskanie błogosławieństwa i obfitości. W chrześcijaństwie jajka zyskały znaczenie jako symbol zmartwychwstania Chrystusa. W kościele jaja są tradycyjnie barwione na czerwono, co ma symbolizować krew Chrystusa, a także oznaczać nadzieję na zbawienie.

Barwienie jajek jest popularnym zwyczajem w wielu kulturach na świecie, w tym w Polsce, Niemczech, Węgrzech i innych krajach Europy. Można je pomalować na różne kolory i wzory, a niektóre kultury wierzą, że pomalowane jaja chronią przed złem i zapewniają zdrowie i szczęście. W Wielką Sobotę jaja są często układane na stół wielkanocny, a także ofiarowywane jako prezent dla bliskich i przyjaciół.  

Oryginalne potrawy z jajek na wielkanocny stół 

Na Wielkanoc jajka często spożywamy w formie ugotowanej z dodatkiem majonezu. Warto jednak pamiętać, że ten produkt spożywczy jest bardzo uniwersalny i nadaje się do przyrządzenia wielu oryginalnych dań, a przede wszystkim przekąsek. Te doskonale sprawdzą się na wielkanocnym stole czy podczas rodzinnego uroczystego śniadania lub posiadówki z gośćmi. Te przepisy na pewno bardzo cię zainspirują i skłonią do tworzenia oryginalnych potraw, nie tylko na święta wielkanocne:

1. Jajka faszerowane pieczarkami 

Składniki

  • 8 jajek 
  • 8 małych pieczarek 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka posiekanej cebuli 
  • 1 łyżka posiekanego czosnku 
  • 1 łyżka startego sera typu parmezan 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

Ugotuj jajka na twardo i ostudź je. Obierz i pokrój pieczarki na małe kawałki. W rondelku rozgrzej masło i dodaj cebulę, czosnek i pieczarki. Smaż przez około pięć minut, aż pieczarki zmiękną. Dodaj starty ser, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Przetnij jajka na pół i wydrąż żółtka. Do żółtek dodaj pieczarkową mieszankę i wymieszaj. Wypełnij połówki jajek mieszanką i ułóż je na talerzu. Podawaj na ciepło i udekoruj dodatkową natką pietruszki. 

Jajka faszerowane pieczarkami

 Jajka faszerowane pieczarkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka na cieście francuskim 

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 
  • 2 łyżki posiekanej cebuli 
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki 
  • 1 łyżka masła 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

Ciasto francuskie rozwałkuj na cienką blachę i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut, aż się zrumieni. W rondelku rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż ją na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. W misce wymieszaj mleko, śmietanę, jajka, cebulę, pietruszkę, sól i pieprz. Wylej mieszankę na upieczone ciasto francuskie i wstaw do piekarnika na około 20 minut, aż jajka się zetną. Podawaj na ciepło i udekoruj dodatkową pietruszką. 

Jajka w cieście francuskim

 Jajka w cieście francuskim Zobacz przepis

Jajka w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 3. Muffiny jajeczne 

Składniki

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • opcjonalnie: ulubione dodatki, takie jak bakalie, ser, szynka lub warzywa 

 

Przygotowanie: 

W dużej misce wymieszaj jajka, cukier i olej. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wlej mleko i wymieszaj ponownie. Jeśli chcesz użyć dodatków, takich jak bakalie, ser, szynka lub warzywa, dodaj je teraz i wymieszaj delikatnie. Przełóż ciasto do foremek na muffiny i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż muffiny się zrumienią i będą gotowe. Po upieczeniu wyjmij muffiny z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przez kilka minut. Smacznego! 

Muffiny jajeczne

 Muffiny jajeczne Zobacz przepis

Muffiny jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zielona sałatka z jajkiem 

Składniki

  • 4 duże jajka 
  • 4 garście zielonej sałaty 
  • 1 pomidor 
  • 1/2 cebuli 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • opcjonalnie: ulubione dodatki, takie jak suszone pomidory, ser feta lub orzechy 

 

Przygotowanie: 

Ugotuj jajka na twardo, a następnie ostudź je i pokrój na ćwiartki. Posiekaj sałatę, pomidora i cebulę i wymieszaj je w dużej misce. Dodaj pokrojone jajka, natkę pietruszki i oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz dodać opcjonalne składniki, takie jak suszone pomidory, ser feta lub orzechy, użyj ich teraz i wymieszaj delikatnie. Przełóż sałatkę do salaterki i podawaj od razu. 

5. Jajka w sosie musztardowym 

Składniki

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • sól i pieprz do smaku 
  • natka pietruszki do posypania 

Przygotowanie: 

Ugotuj jajka na twardo i ostudź je. W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj musztardę, ocet balsamiczny, sól i pieprz i wymieszaj. Podgrzej sos na małym ogniu, aż się lekko zagęści. Pokrój jajka na ćwiartki i ułóż je na talerzach. Polej jajka sosem musztardowym i posyp natką pietruszki. Podawaj od razu. 

Jajka w sosie śmietanowo-musztardowym

 Jajka w sosie śmietanowo-musztardowym Zobacz przepis

Jajka w sosie śmietanowo-musztardowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 6. Wykwintne tosty z jajkiem 

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego 
  • 4 jajka 
  • 4 łyżki masła 
  • sól i pieprz do smaku 
  • ulubione zioła, takie jak bazylia lub natka pietruszki, do posypania 
  • ser żółty do startego 

 

Przygotowanie: 

Ugotuj jajka na miękko, a następnie ostudź je. Posmaruj każdą kromkę chleba tostowego masłem. Umieść jajka na tostach i dopraw solą i pieprzem. Posyp ziołami i startym serem. Podgrzej tosty w tosterze lub na patelni, aż ser się roztopi. Podawaj od razu. 

Tosty z jajkiem

 Tosty z jajkiem Zobacz przepis

Tosty z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Świąteczny omlet na słodko 

Składniki

  • 4 jajka 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/4 szklanki ulubionych owoców, np. truskawek, malin, jagód 
  • 2 łyżki dżemu owocowego 
  • bita śmietana i cukier puder do posypania 

Przygotowanie: 

W misce wymieszaj jajka, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Na patelni rozgrzej masło i dodaj miks jajeczny. Gotuj omlet na średnim ogniu, aż spód się zetnie, a góra będzie półpłynna. Na jednej połowie omletu rozłóż ulubione owoce, a na drugiej dżem. Złóż omlet na pół i podgrzej przez kilka sekund, aż dżem się rozpuści. Podawaj posypane cukrem pudrem i udekorowane bitą śmietaną. 

Omlet

 Omlet Zobacz przepis

Perfekcyjny omlet / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »

Najlepszy sposób na odśluzowanie nosa i zatok. Składniki masz w domu »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 155

60 min
5
15 min
5
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 28

30 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1