Karczoch to warzywo, które rzadko gości na naszych stołach, a szkoda, bo ma nam naprawdę dużo do zaoferowania – i to nie tylko pod względem smakowym, ale również odżywczym. Jakie są jego właściwości i jak go przyrządzić? Poznaj 7 pomysłów na karczocha, dzięki którym zagości on w twoim jadłospisie już na stałe.

Sprawdź najlepsze pomysły na potrawy z karczochami w roli głównej | Fot.123RF/Picsel/digitalsun

Spis treści:

Karczoch cieszy się ogromną popularnością w krajach śródziemnomorskich. W Polsce dostępny jest on od wielu lat, jednak nie jest tak często spożywany jak we Włoszech czy w Hiszpanii. Jedno jest pewne – zdecydowanie warto wdrożyć go do jadłospisu i to nie tylko ze względu na jego atrakcyjny smak, ale także bogactwo składników odżywczych.

Jego dodatkowym atutem jest duża uniwersalność – wbrew pozorom nie nadaje się on jedynie do sałatek, ale również do pizzy, zapiekanek, zup czy makaronów. Jakie są jego najważniejsze właściwości i jak wykorzystać go w kuchni? Poznaj 7 pomysłów na karczocha, które sprawią, że zagości on w twoim menu już na stałe.  

Jakie właściwości ma karczoch?  

Karczoch to warzywo cenione za wyjątkowy smak oraz wysoką wartość odżywczą. Stanowi on skarbnicę witamin i minerałów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Można znaleźć w nim m.in. potas, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk oraz mangan. Co więcej, zawiera on witaminy C i K oraz niektóre witaminy z grupy B.  

Poruszając temat karczocha, nie sposób nie wspomnieć także o związkach bioaktywnych, które występują w nim w bardzo dużych ilościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje cynaryna, która odpowiada w głównej mierze za jego prozdrowotne działanie. Ponadto w jego wnętrzu kryją się inne substancje z grupy polifenoli, w tym apigenina, luteolina oraz kwas ferulowy i chlorogenowy.  

Sprawdź także: Pełne dobrego białka i kwasów tłuszczowych. Jak zrobić tofu w domu?

Jakie właściwości ma karczoch? W świecie nauki znany jest on przede wszystkim z korzystnego wpływu na trawienie. Według obserwacji naukowców pomaga on niwelować objawy niestrawności, zwłaszcza u osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. W badaniach zaobserwowano, że jest on w stanie zmniejszyć ból i skurcze brzucha oraz zredukować wzdęcia. Niektóre z nich wskazują również na jego zdolność do łagodzenia mdłości i uczucia pełności w nadbrzuszu.  

Co jeszcze powinieneś wiedzieć o karczochu? Na przykład to, że wspiera on zdrowie wątroby, co jest szczególnie ważne dla osób borykających się ze schorzeniami tego narządu. W niektórych analizach przyczynił się on do obniżenia stężenia bilirubiny całkowitej i enzymów AST i ALT, zmniejszenia poziomu trójglicerydów i cholesterolu oraz poprawy przepływu krwi w żyłach wątrobowych.  

Jakie właściwości ma karczoch poza tymi wymienionymi powyżej? Odpowiadając na to pytanie, warto wspomnieć o jego silnym potencjale przeciwutleniającym, czyli wspomagającym walkę ze stresem oksydacyjnym – to właśnie on obwiniany jest za występowanie wielu poważnych chorób, w tym tych cywilizacyjnych. Kropką nad i jest lekkie działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi.  

Czy każdy może spożywać karczochy? Tak, uznawane są one za bezpieczne warzywo, również dla kobiet w ciąży. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że u niektórych osób mogą one wywołać nieznaczne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zwłaszcza wzdęcia. 

7 pomysłów na karczocha – przepisy 

Karczoch kojarzy ci się jedynie z sałatkami? W takim razie wiedz, że jego zastosowanie jest znacznie szersze, niż ci się wydaje. Możesz jeść go nie tylko na surowo, ale również w wersji gotowanej, pieczonej, smażonej i grillowanej. Świetnie nadaje się on także do panierowania, marynowania i faszerowania. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić z niego zupę lub pesto.

Równie dobrze możesz dodać go do makaronu, a nawet pizzy czy zapiekanek – możliwości jest naprawdę wiele. Planujesz się do niego przekonać i wdrożyć go do jadłospisu? W takim razie poznaj 7 pomysłów na karczocha, które ułatwią ci to zadanie.  

1. Faszerowane karczochy

 Faszerowane karczochy Zobacz przepis

Karczochy faszerowane mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pesto z serc karczochów

 Pesto z serc karczochów Zobacz przepis

Pesto z serc karczochów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa z karczochów

 Zupa z karczochów Zobacz przepis

Zupa z karczochów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tagliatelle z karczochami

 Tagliatelle z karczochami Zobacz przepis

Makaron tagliatelle z karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pizza z karczochami

 Pizza z karczochami Zobacz przepis

Pizza z karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karczochy w panierce piwnej

 Karczochy w panierce piwnej Zobacz przepis

Karczochy w panierce piwnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z wędzonym pstrągiem i karczochami

 Sałatka z wędzonym pstrągiem i karczochami Zobacz przepis

Sałatka z wędzonym pstrągiem i karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: vitapedia.pl, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Owoc idealny dla kobiet. Hamuje osteoporozę, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu >>

Uznawane za najzdrowsze danie świata. Ma mało kalorii, dużo pomaga schudnąć >>

Najmniej doceniany owoc przez Polaków. Cukrzycy mogą jeść bez obaw, dobrze działa na jelita i ma dużo błonnika >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciastka z masłem orzechowym

Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...

Odsłon: 1032

30 min
4
Sałatki Mizeria

Tej sałatki nikomu nie trzeba przedstawiać. Mizeria od lat gości na polskich...

Odsłon: 301

15 min
6
Dania główne Pieczone bataty

Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...

Odsłon: 931

30 min
2
30 min
2
Desery Bajaderki

Bajaderki to nie tylko pyszna słodka przekąska, ale przede wszystkim sposób n...

Odsłon: 1180

30 min
5