Spis treści:
Karczoch cieszy się ogromną popularnością w krajach śródziemnomorskich. W Polsce dostępny jest on od wielu lat, jednak nie jest tak często spożywany jak we Włoszech czy w Hiszpanii. Jedno jest pewne – zdecydowanie warto wdrożyć go do jadłospisu i to nie tylko ze względu na jego atrakcyjny smak, ale także bogactwo składników odżywczych.
Jego dodatkowym atutem jest duża uniwersalność – wbrew pozorom nie nadaje się on jedynie do sałatek, ale również do pizzy, zapiekanek, zup czy makaronów. Jakie są jego najważniejsze właściwości i jak wykorzystać go w kuchni? Poznaj 7 pomysłów na karczocha, które sprawią, że zagości on w twoim menu już na stałe.

Jakie właściwości ma karczoch?
Karczoch to warzywo cenione za wyjątkowy smak oraz wysoką wartość odżywczą. Stanowi on skarbnicę witamin i minerałów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Można znaleźć w nim m.in. potas, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk oraz mangan. Co więcej, zawiera on witaminy C i K oraz niektóre witaminy z grupy B.
Poruszając temat karczocha, nie sposób nie wspomnieć także o związkach bioaktywnych, które występują w nim w bardzo dużych ilościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje cynaryna, która odpowiada w głównej mierze za jego prozdrowotne działanie. Ponadto w jego wnętrzu kryją się inne substancje z grupy polifenoli, w tym apigenina, luteolina oraz kwas ferulowy i chlorogenowy.
Sprawdź także: Pełne dobrego białka i kwasów tłuszczowych. Jak zrobić tofu w domu?
Jakie właściwości ma karczoch? W świecie nauki znany jest on przede wszystkim z korzystnego wpływu na trawienie. Według obserwacji naukowców pomaga on niwelować objawy niestrawności, zwłaszcza u osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. W badaniach zaobserwowano, że jest on w stanie zmniejszyć ból i skurcze brzucha oraz zredukować wzdęcia. Niektóre z nich wskazują również na jego zdolność do łagodzenia mdłości i uczucia pełności w nadbrzuszu.
Co jeszcze powinieneś wiedzieć o karczochu? Na przykład to, że wspiera on zdrowie wątroby, co jest szczególnie ważne dla osób borykających się ze schorzeniami tego narządu. W niektórych analizach przyczynił się on do obniżenia stężenia bilirubiny całkowitej i enzymów AST i ALT, zmniejszenia poziomu trójglicerydów i cholesterolu oraz poprawy przepływu krwi w żyłach wątrobowych.
Jakie właściwości ma karczoch poza tymi wymienionymi powyżej? Odpowiadając na to pytanie, warto wspomnieć o jego silnym potencjale przeciwutleniającym, czyli wspomagającym walkę ze stresem oksydacyjnym – to właśnie on obwiniany jest za występowanie wielu poważnych chorób, w tym tych cywilizacyjnych. Kropką nad i jest lekkie działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
Czy każdy może spożywać karczochy? Tak, uznawane są one za bezpieczne warzywo, również dla kobiet w ciąży. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że u niektórych osób mogą one wywołać nieznaczne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zwłaszcza wzdęcia.
7 pomysłów na karczocha – przepisy
Karczoch kojarzy ci się jedynie z sałatkami? W takim razie wiedz, że jego zastosowanie jest znacznie szersze, niż ci się wydaje. Możesz jeść go nie tylko na surowo, ale również w wersji gotowanej, pieczonej, smażonej i grillowanej. Świetnie nadaje się on także do panierowania, marynowania i faszerowania. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić z niego zupę lub pesto.
Równie dobrze możesz dodać go do makaronu, a nawet pizzy czy zapiekanek – możliwości jest naprawdę wiele. Planujesz się do niego przekonać i wdrożyć go do jadłospisu? W takim razie poznaj 7 pomysłów na karczocha, które ułatwią ci to zadanie.
1. Faszerowane karczochy

Karczochy faszerowane mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pesto z serc karczochów

Pesto z serc karczochów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Tagliatelle z karczochami

Makaron tagliatelle z karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Karczochy w panierce piwnej

Karczochy w panierce piwnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z wędzonym pstrągiem i karczochami

Sałatka z wędzonym pstrągiem i karczochami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: vitapedia.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Owoc idealny dla kobiet. Hamuje osteoporozę, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu >>
Uznawane za najzdrowsze danie świata. Ma mało kalorii, dużo pomaga schudnąć >>