8 najlepszych kotletów świata. Proste przepisy, które sprawdzą się na szybki i smaczny obiad

Na naszych stołach najczęściej lądują panierowane kotlety schabowe i drobiowe, warto jednak pokusić się o przygotowanie innych wersji tego tradycyjnego obiadu. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić sznycel wiedeński, co dodać do kotletów de volaille, oraz czym charakteryzują się kotlety pożarskie. Oto subiektywny ranking 8 najlepszych kotletów świata.

Chrupiąca panierka, miękkie mięso, czyli najlepsze przepisy na kotlety | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sekretem udanych kotletów jest dobrej jakości mięso, jeżeli masz możliwość wybieraj więc to od lokalnych dostawców. Jeżeli jednak nie masz sprawdzonego sklepu mięsnego, a zakupy robisz najczęściej w marketach, koniecznie sprawdź, jakie informacje znajdują się na opakowaniu. W miarę możliwości stawiaj na mięso z oznaczeniami bio, zwróć uwagę na kolor, zapach i datę przydatności do spożycia. Kiedy zakupisz już idealny kawałek mięsa, możesz przejść do przygotowywania kotletów. Poniżej znajdziesz osiem przepisów na pyszne i soczyste kotlety. 

Sprawdź także: Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze przepisy na panierkę

Kotlet de volaille

Zacznijmy od klasyka, który nigdy się nie nudzi, mowa tu oczywiście kotlecie de volaille, czyli kotlecie z piersi kurczaka zawiniętym w roladkę. Idealny dewolaj, wiele osób, stosuje również ten rodzaj pisowni, kryje w sobie ziołowe masło, natomiast z wierzchu posiada chrupiącą i pyszną panierkę z bułki tartej. Do maślanego środka najczęściej dodawany jest czosnek, koperek lub pietruszka. 

1. Kotlety de voaille

 Kotlety de voaille Zobacz przepis

Kotlety de voaille / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sznycel wiedeński

Czas wybrać się w kulinarną podróż do Wiednia, gdzie królują pyszne i chrupiące sznycle. Wiener Schnitzel jest to typowe danie kuchni austriackie, które dostać można w niemal każdej tamtejszej restauracji. To panierowany kotlet smażony na maśle, podawany najczęściej z purée lub sałatką ziemniaczaną. Do tego przepisu używa się zarówno cielęciny, wieprzowiny, jak i drobiu. Nie może zabraknąć tu kawałka cytryny, którym możemy skropić chrupiącą panierkę. 

2. Sznycel wiedeński

 Sznycel wiedeński Zobacz przepis

Sznycel wiedeński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety pożarskie

Kolejną propozycją są kotlety pożarskie, które wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Przygotowuje się je z posiekanego mięsa kurczaka, czasem używa się także mieszanki mięsa drobiowego i cielęcego. Niegdyś serwowano go w formie udka z kurczaka, do którego dodawano kostkę, nadziewano je również wątróbką lub cielęciną. Do poniższego przepisu użyto posiekanych filetów z kurczaka, masła, czosnku, szczypiorku, a także bułki tartej, która posłużyła jako chrupiąca panierka. 

3. Kotlety pożarskie

 Kotlety pożarskie Zobacz przepis

Kotlety pożarskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety kijowskie

Czym charakteryzują się kotlety kijowskie? To wariacja przypominająca wspomnianego wcześniej dewolaja. Tu również wykorzystuje się piersi kurczaka oraz ziołowe masło, dzięki czemu kotlety są idealnie miękkie i soczyste. Można spotkać również przepisy, w których jako farsz wykorzystuje się żółty ser.  

4. Kotlety po kijowsku

 Kotlety po kijowsku Zobacz przepis

Kotlety po kijowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety schabowe

W zestawieniu nie mogło zabraknąć również polskiego tradycyjnego dania, czyli kotletów schabowych. Najważniejszym składnikiem są oczywiście kawałki mięsa wieprzowego, panierowane klasycznie w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Według wielu gospodyń najlepsze schabowe smażone są na smalcu. 

5. Kotlety schabowe

 Kotlety schabowe Zobacz przepis

Kotlety schabowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety zbójnickie 

Masz ochotę na sycący obiad? Kotlety zbójnickie sprawdzą się tu doskonale. Przygotuj mielone mięso wieprzowe oraz z indyka, nie może zabraknąć również przypraw: rozmarynu, majeranku, czerwonej papryki, soli i pieprzu. Dodatkiem do tego dania będą pieczarki oraz ostre papryczki. Ten przepis warto wykorzystać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, palce lizać!

6. Kotlety zbójnickie

 Kotlety zbójnickie Zobacz przepis

Kotlety zbójnickie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlet po hawajsku

Hawajskie kotlety to prawdziwy rarytas, który zasmakuje wszystkim fanom słodko-słonych połączeń. Przygotuj filety z kurczaka, plastry ananasa w puszce, ulubiony żółty ser oraz szynkę. Takie danie genialnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i na rodzinnej imprezie. 

7. Kotlet po hawajsku

 Kotlet po hawajsku Zobacz przepis

Kotlet po hawajsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety po holendersku

Do zrobienia kotletów po holendersku będziesz potrzebować mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, a także tartego żółtego sera oraz drobno posiekanej cebuli. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, a następnie uformować z nich kotlety, panierując je w jajku i bułce tartej. Proste, szybkie, ale jakże smaczne danie. 

8. Kotlety po holendersku

 Kotlety po holendersku Zobacz przepis

Kotlety po holendersku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 23

15 min
1
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 42

30 min
2
30 min
2
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 74

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25