Dania jednogarnkowe

8 najlepszych kotletów świata. Proste przepisy, które sprawdzą się na szybki i smaczny obiad

Na naszych stołach najczęściej lądują panierowane kotlety schabowe i drobiowe, warto jednak pokusić się o przygotowanie innych wersji tego tradycyjnego obiadu. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić sznycel wiedeński, co dodać do kotletów de volaille, oraz czym charakteryzują się kotlety pożarskie. Oto subiektywny ranking 8 najlepszych kotletów świata.

Chrupiąca panierka, miękkie mięso, czyli najlepsze przepisy na kotlety | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sekretem udanych kotletów jest dobrej jakości mięso, jeżeli masz możliwość wybieraj więc to od lokalnych dostawców. Jeżeli jednak nie masz sprawdzonego sklepu mięsnego, a zakupy robisz najczęściej w marketach, koniecznie sprawdź, jakie informacje znajdują się na opakowaniu. W miarę możliwości stawiaj na mięso z oznaczeniami bio, zwróć uwagę na kolor, zapach i datę przydatności do spożycia. Kiedy zakupisz już idealny kawałek mięsa, możesz przejść do przygotowywania kotletów. Poniżej znajdziesz osiem przepisów na pyszne i soczyste kotlety. 

Sprawdź także: Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze przepisy na panierkę

Kotlet de volaille

Zacznijmy od klasyka, który nigdy się nie nudzi, mowa tu oczywiście kotlecie de volaille, czyli kotlecie z piersi kurczaka zawiniętym w roladkę. Idealny dewolaj, wiele osób, stosuje również ten rodzaj pisowni, kryje w sobie ziołowe masło, natomiast z wierzchu posiada chrupiącą i pyszną panierkę z bułki tartej. Do maślanego środka najczęściej dodawany jest czosnek, koperek lub pietruszka. 

1. Kotlety de voaille

 Kotlety de voaille Zobacz przepis

Kotlety de voaille / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sznycel wiedeński

Czas wybrać się w kulinarną podróż do Wiednia, gdzie królują pyszne i chrupiące sznycle. Wiener Schnitzel jest to typowe danie kuchni austriackie, które dostać można w niemal każdej tamtejszej restauracji. To panierowany kotlet smażony na maśle, podawany najczęściej z purée lub sałatką ziemniaczaną. Do tego przepisu używa się zarówno cielęciny, wieprzowiny, jak i drobiu. Nie może zabraknąć tu kawałka cytryny, którym możemy skropić chrupiącą panierkę. 

2. Sznycel wiedeński

 Sznycel wiedeński Zobacz przepis

Sznycel wiedeński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety pożarskie

Kolejną propozycją są kotlety pożarskie, które wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Przygotowuje się je z posiekanego mięsa kurczaka, czasem używa się także mieszanki mięsa drobiowego i cielęcego. Niegdyś serwowano go w formie udka z kurczaka, do którego dodawano kostkę, nadziewano je również wątróbką lub cielęciną. Do poniższego przepisu użyto posiekanych filetów z kurczaka, masła, czosnku, szczypiorku, a także bułki tartej, która posłużyła jako chrupiąca panierka. 

3. Kotlety pożarskie

 Kotlety pożarskie Zobacz przepis

Kotlety pożarskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety kijowskie

Czym charakteryzują się kotlety kijowskie? To wariacja przypominająca wspomnianego wcześniej dewolaja. Tu również wykorzystuje się piersi kurczaka oraz ziołowe masło, dzięki czemu kotlety są idealnie miękkie i soczyste. Można spotkać również przepisy, w których jako farsz wykorzystuje się żółty ser.  

4. Kotlety po kijowsku

 Kotlety po kijowsku Zobacz przepis

Kotlety po kijowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety schabowe

W zestawieniu nie mogło zabraknąć również polskiego tradycyjnego dania, czyli kotletów schabowych. Najważniejszym składnikiem są oczywiście kawałki mięsa wieprzowego, panierowane klasycznie w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Według wielu gospodyń najlepsze schabowe smażone są na smalcu. 

5. Kotlety schabowe

 Kotlety schabowe Zobacz przepis

Kotlety schabowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety zbójnickie 

Masz ochotę na sycący obiad? Kotlety zbójnickie sprawdzą się tu doskonale. Przygotuj mielone mięso wieprzowe oraz z indyka, nie może zabraknąć również przypraw: rozmarynu, majeranku, czerwonej papryki, soli i pieprzu. Dodatkiem do tego dania będą pieczarki oraz ostre papryczki. Ten przepis warto wykorzystać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, palce lizać!

6. Kotlety zbójnickie

 Kotlety zbójnickie Zobacz przepis

Kotlety zbójnickie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlet po hawajsku

Hawajskie kotlety to prawdziwy rarytas, który zasmakuje wszystkim fanom słodko-słonych połączeń. Przygotuj filety z kurczaka, plastry ananasa w puszce, ulubiony żółty ser oraz szynkę. Takie danie genialnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i na rodzinnej imprezie. 

7. Kotlet po hawajsku

 Kotlet po hawajsku Zobacz przepis

Kotlet po hawajsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety po holendersku

Do zrobienia kotletów po holendersku będziesz potrzebować mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, a także tartego żółtego sera oraz drobno posiekanej cebuli. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, a następnie uformować z nich kotlety, panierując je w jajku i bułce tartej. Proste, szybkie, ale jakże smaczne danie. 

8. Kotlety po holendersku

 Kotlety po holendersku Zobacz przepis

Kotlety po holendersku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Rogaliki z dżemem wiśniowym

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...

Odsłon: 366

30 min
10
Przekąski Kalafior w panierce

Polecam kalafior w panierce który uwielbia cała moja rodzinka. Jeżeli Wy lubi...

Odsłon: 251

30 min
11
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

4
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

7