Spis treści:
Sekretem udanych kotletów jest dobrej jakości mięso, jeżeli masz możliwość wybieraj więc to od lokalnych dostawców. Jeżeli jednak nie masz sprawdzonego sklepu mięsnego, a zakupy robisz najczęściej w marketach, koniecznie sprawdź, jakie informacje znajdują się na opakowaniu. W miarę możliwości stawiaj na mięso z oznaczeniami bio, zwróć uwagę na kolor, zapach i datę przydatności do spożycia. Kiedy zakupisz już idealny kawałek mięsa, możesz przejść do przygotowywania kotletów. Poniżej znajdziesz osiem przepisów na pyszne i soczyste kotlety.
Sprawdź także: Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze przepisy na panierkę
Kotlet de volaille
Sznycel wiedeński
Kotlety pożarskie
Kolejną propozycją są kotlety pożarskie, które wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Przygotowuje się je z posiekanego mięsa kurczaka, czasem używa się także mieszanki mięsa drobiowego i cielęcego. Niegdyś serwowano go w formie udka z kurczaka, do którego dodawano kostkę, nadziewano je również wątróbką lub cielęciną. Do poniższego przepisu użyto posiekanych filetów z kurczaka, masła, czosnku, szczypiorku, a także bułki tartej, która posłużyła jako chrupiąca panierka.
Kotlety kijowskie
Czym charakteryzują się kotlety kijowskie? To wariacja przypominająca wspomnianego wcześniej dewolaja. Tu również wykorzystuje się piersi kurczaka oraz ziołowe masło, dzięki czemu kotlety są idealnie miękkie i soczyste. Można spotkać również przepisy, w których jako farsz wykorzystuje się żółty ser.
Kotlety schabowe
W zestawieniu nie mogło zabraknąć również polskiego tradycyjnego dania, czyli kotletów schabowych. Najważniejszym składnikiem są oczywiście kawałki mięsa wieprzowego, panierowane klasycznie w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Według wielu gospodyń najlepsze schabowe smażone są na smalcu.
Kotlety zbójnickie
Masz ochotę na sycący obiad? Kotlety zbójnickie sprawdzą się tu doskonale. Przygotuj mielone mięso wieprzowe oraz z indyka, nie może zabraknąć również przypraw: rozmarynu, majeranku, czerwonej papryki, soli i pieprzu. Dodatkiem do tego dania będą pieczarki oraz ostre papryczki. Ten przepis warto wykorzystać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, palce lizać!
Kotlet po hawajsku
Hawajskie kotlety to prawdziwy rarytas, który zasmakuje wszystkim fanom słodko-słonych połączeń. Przygotuj filety z kurczaka, plastry ananasa w puszce, ulubiony żółty ser oraz szynkę. Takie danie genialnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale i na rodzinnej imprezie.
Kotlety po holendersku
Do zrobienia kotletów po holendersku będziesz potrzebować mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, a także tartego żółtego sera oraz drobno posiekanej cebuli. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, a następnie uformować z nich kotlety, panierując je w jajku i bułce tartej. Proste, szybkie, ale jakże smaczne danie.
8. Kotlety po holendersku
Zobacz przepisKotlety po holendersku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »