Dania jednogarnkowe

Zioła – zarówno te świeże, jak i suszone – to obowiązkowy element w każdym domu. To właśnie one podkreślają smak dań i wydobywają z nich to, co wyjątkowe. W jakich potrawach sprawdzają się najlepiej? Dowiedz się, jak stosować i przechowywać aromatyczne zioła w kuchni!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez dostępu do świeżych i suszonych ziół. W końcu to one – razem z przyprawami – podkreślają smak i aromat większości dań. Ich dodatkowym atutem jest bogactwo substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm.

Potrawy pozbawione ziół są mało wyraziste i po prostu niesmaczne. Warto jednak pamiętać, że będą one spełniały swoją funkcję tylko wtedy, gdy będą poprawnie przechowywane i odpowiednio używane. Jak stosować zioła w kuchni i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!  

Aromatyczne zioła w kuchni – krótka charakterystyka  

Mięta 

Najpopularniejszy gatunek mięty w Polsce to mięta pieprzowa. Jej niewątpliwym atutem jest bogactwo olejków eterycznych oraz korzystny wpływ na układ trawienny.  

Bazylia  

Dzięki swojemu intensywnemu aromatowi bazylia może zastąpić rozmaite przyprawy, w tym sól. Jej regularne spożywanie łagodzi stres, wspomaga koncentrację i niweluje zmęczenie.  

Oregano 

Oregano to zioło stosowane zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Obfituje ono w witaminę K i stanowi cenne źródło błonnika. 

Estragon  

Estragon charakteryzuje się dość orzeźwiającym, słodkim zapachem, połączonym z gorzkimi nutami. Zioło to posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwcukrzycowe. 

Majeranek 

Majeranek to jedno z najpopularniejszych ziół w polskiej kuchni. Może z powodzeniem zastąpić sól, co jest szczególnie ważne w przypadku osób ograniczających spożycie sodu.  

Koper 

Koper to roślina łatwa w uprawie, popularna w niemal każdej kuchni świata. Znana jest m.in. ze swojego dobroczynnego działania na układ trawienny oraz skórę, włosy i paznokcie.  

Rozmaryn 

Rozmaryn to roślina o mocnym korzennym zapachu, stosowana zarówno w potrawach, jak i napojach. Odstrasza owady i znajduje zastosowanie w wielu kosmetykach do pielęgnacji.  

Szałwia 

Szałwia to zioło o wysokiej zawartości olejków eterycznych, witamin, minerałów, terpenów oraz kwasów organicznych. Znana jest przede wszystkim ze swojego bakteriobójczego działania.  

Tymianek 

Tymianek charakteryzuje się nieco gorzkawym posmakiem i intensywnym aromatem. Stosowany w formie naparu, usprawnia pracę układu pokarmowego i wspomaga leczenie infekcji.  

Natka pietruszki 

Natka pietruszki uznawana jest za naturalny diuretyk, który korzystnie wpływa na pracę nerek. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie antyseptyczne.  

Kolendra  

Smak kolendry zależy w dużym stopniu od miejsca jej uprawy. Napary z tej rośliny są nieco gorzkie, ale niezwykle skuteczne w przypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego.  

Lubczyk 

Lubczyk to roślina o intensywnym aromacie i charakterystycznym smaku, który zmienia się w trakcie jedzenia (gorzkawy, lekko ostry, cierpki). Uchodzi on za naturalny afrodyzjak.  

Cząber 

Cząber to zioło o pikantnym smaku i aromacie, porównywane przez niektórych do tymianku lub majeranku. Uznawany jest za cenne źródło potasu, żelaza i wielu innych substancji odżywczych. 

Mieszanka ziół włoskich

 Mieszanka ziół włoskich Zobacz przepis

Jak zrobić mieszankę ziół włoskich / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świeże zioła w kuchni  

Świeże zioła w kuchni pełnią kilka istotnych funkcji – służą jako dodatek do potraw, a także stanowią doskonałą, przyjemną dla oka dekorację. Dodatkową zaletą jest satysfakcja z ich uprawy – wiele z nich można wyhodować samodzielnie, przestrzegając kilku ważnych zasad.  

Uprawa większości ziół wygląda bardzo podobnie. Niezbędne jest regularne podlewanie, stały dostęp do światła słonecznego, wilgotne powietrze, doniczka, odpowiednia gleba oraz warstwa drenażowa. Jakie zioła możesz hodować w zaciszu własnej kuchni? Do wyboru masz m.in. miętę, bazylię, natkę pietruszki, oregano, rozmaryn oraz tymianek.  

Suszone zioła w kuchni  

Preferujesz suszone zioła w kuchni? Nie musisz kupować ich w sklepie! Możesz ususzyć je samodzielnie, np. za pomocą piekarnika. Inną opcją jest wystawienie ich na świeże powietrze, najlepiej w przewiewne i zacienione miejsce. Na pomoc może przyjść ci także suszarka do grzybów i owoców, a nawet mikrofalówka. Co ciekawe, zioła można suszyć również w lodówce, z użyciem przewiewnej tkaniny.  

Na co zwrócić uwagę, kupując zioła?  

Samodzielne uprawianie ziół to nie twoja bajka? Na szczęście znajdziesz je niemal w każdym sklepie spożywczym. Na co zwrócić uwagę, kupując zioła, zwłaszcza te w doniczce? W pierwszej kolejności zweryfikuj datę ich zapakowania, aby upewnić się, kiedy wyruszyły w drogę od producenta do sklepu. Nie mniej istotny jest sposób ich przechowywania – zioła trzymane z dala od naturalnego światła są bardziej osłabione i w konsekwencji uboższe w substancje odżywcze.  

Nie zapomnij dokładnie obejrzeć spodu doniczek oraz przestrzeni między liśćmi – to właśnie tam najczęściej gromadzą się wszelkie szkodniki. Pamiętaj, że najlepszym wyborem będą produkty od rodzimego producenta, hodowane bez użycia środków ochrony roślin. 

Jak przetrzymywać zioła?  

To, jak przechowujesz zioła, ma niebagatelny wpływ na ich smak i aromat. Jak przetrzymywać zioła, żeby jak najdłużej cieszyć się ich właściwościami? Te w suszonej formie najlepiej przesypać do szklanych lub ceramicznych pojemniczków – ważne, aby były one szczelnie zamknięte, co uchroni je przed wilgocią. Przezroczyste pojemniki najlepiej trzymać w zaciemnionym miejscu, gdyż nadmierna ekspozycja na słońce może wpłynąć na walory smakowe i zapachowe ziół.  

Jeśli chodzi o świeże zioła, istnieją różne sposoby ich przechowywania. Po ucięciu należy zapewnić im odpowiedni poziom wilgoci. Niektóre z nich, np. natka pietruszki, kolendra i estragon, można umieścić w pojemniczku z wodą. Rośliny posiadające twardsze łodygi, takie jak rozmaryn, oregano czy tymianek, najlepiej owinąć wilgotnym ręcznikiem papierowym i przechowywać w lodówce. Mięta natomiast najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej.  

Domowe zioła prowansalskie

 Domowe zioła prowansalskie Zobacz przepis

Jak zrobić domowe zioła prowansalskie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do czego stosować zioła?  

Zastanawiasz się, do czego dodawać zioła? Wbrew pozorom nie tylko do zup i mięs! Równie dobrze sprawdzają się one w deserach, ciepłych i zimnych napojach oraz drinkach i koktajlach – również tych na bazie alkoholu. Co więcej, doskonale podkreślają smak jajecznych potraw, w tym jajecznicy i omletów, a także sosów, sałatek, ryb i owoców morza. 

Jak stosować zioła w kuchni?  

Aby zioła dobrze spełniały swoją funkcję, niezwykle ważne są ich proporcje oraz łączenie z odpowiednimi potrawami. Jak stosować zioła w kuchni? Oto kilka propozycji:  

  • mięta: owoce, mrożona herbata, woda, napoje owocowe;
  • bazylia: pomidory, mozzarella, różne rodzaje mięs;
  • oregano: pizza, ziemniaki, ryby, sery;
  • estragon: ryby, warzywa, indyk, wołowina;
  • majeranek: zupy, ryby, pieczeń wołowa i wieprzowa;
  • koper: zupy, dressingi sałatkowe, ryby, owoce morza;
  • rozmaryn: pieczywo, marynaty, ryby, różne rodzaje mięs;
  • szałwia: sery, makarony, ryby, wołowina, kurczak, jagnięcina;
  • tymianek: rośliny strączkowe, pasztety, sery, pomidory, mielone mięsa;
  • natka pietruszki: zupy, sosy, kanapki, białe szparagi, różne rodzaje mięs;
  • kolendra: makarony, zupy, gulasze, soczewica;
  • lubczyk: zupy (rosół, pomidorowa), ciemne sosy, zielone warzywa;
  • cząber: marynaty do ryb, pasztety warzywne. 

Z czym zioła dobrze się komponują? Najlepsze ziołowe mieszanki 

Jedną z największych zalet ziół jest ich uniwersalność. Można stosować je pojedynczo lub łączyć na kilka różnych sposobów. Taką mieszankę bez problemu przygotujesz w domu – będzie ona doskonałą alternatywą dla sklepowych produktów. Ważne, aby łączyć ze sobą zioła i wyciągi roślinne o podobnych właściwościach. Z czym zioła dobrze się komponują? Oto przykład dwóch korzystnych kombinacji: 

  • Na bezsenność:  szyszka chmielu, melisa, ziele serdecznika, korzeń kozłka, kwiat wrzosu, ziele dziurawca.
  • Na bolesne miesiączki:  mięta, melisa, kwiat ślazu, kwiat nagietka, ziele krwawnika, koszyczki rumianku

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Canneloni: Czy trzeba gotować przed pieczeniem? Z czym podawać? »

Ostrożnie z kofeiną. Objawy przedawkowania »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolki z tortilli

Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

Odsłon: 1510

15 min
8
Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 561

30 min
8
Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 44923

60 min
58
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1934

30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0