Spis treści:
- Kiszone buraki - wartości odżywcze i właściwości
- Na co pomaga jedzenie kiszonych buraków?
- Jak zakisić buraki?
- Co można zrobić z kiszonych buraków?
Kiszone buraki - wartości odżywcze i właściwości
Kiszone buraki mają bardzo korzystne dla zdrowia wartości odżywcze. 100 g tego przetworu to zaledwie 65 kalorii oraz mniej niż gram tłuszczu. Zawierają również niewiele błonnika i białka, za to aż 11 g cukrów i 16 g węglowodanów. W porównaniu do innych przetworów to wciąż niewiele, ale wystarczająco, by odradzić je osobom chorującym na cukrzycę.
Właściwości zdrowotne kiszonych buraków są nie do przecenienia. Kryją one w sobie witaminę A i C, witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, potas i fosfor. Dzięki procesowi kiszenia mają w swoim składzie również kwas mlekowy oraz probiotyki.

Na co pomaga jedzenie kiszonych buraków?
Ta kiszonka świetnie uzupełni dietę, zwłaszcza zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Jedzenie kiszonych buraków pozytywnie wpływa na wiele dolegliwości, między innymi:
- pomaga zlikwidować niedokrwistość i anemię,
- obniża ciśnienie,
- wspomaga pracę jelit, nerek i wątroby,
- obniża cholesterol,
- poprawia koncentrację,
- wspiera odporność,
- reguluje metabolizm,
- działa przeciwwirusowo,
- dodaje energii,
- wspiera potencję.
Aby w pełni korzystać ze wszystkich tych dobrodziejstw, należy spożywać kiszone buraki regularnie.
Jak zakisić buraki?
Kiszenie buraków nie jest skomplikowaną czynnością. Przygotuj następujące składniki:
Składniki
- 1 kg buraków;
- łyżka soli;
- 2 listki laurowe;
- 3 ząbki czosnku;
- 5 ziarenek czarnego pieprzu;
- 5 ziarenek ziela angielskiego;
- 3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody;
- opcjonalnie kromka razowego pieczywa.
Buraki oraz czosnek obierz i pokrój na plasterki. W litrowym słoju układaj warstwami buraki i przyprawy. Wymieszaj wodę z solą i zalej buraki w słoiku tak, by były całe przykryte. Na wierzch połóż kromkę razowego pieczywa, przykryj talerzem i odstaw w ciemne miejsce. Buraki zaczną fermentować po kilku dniach, po tygodniu będą już gotowe.
Co można zrobić z kiszonych buraków?
Po ukiszeniu sok z takich buraków można wykorzystać do zrobienia barszczu lub po prostu go pić. Ma równie wiele właściwości odżywczych, co same buraki. Natomiast kiszone buraki będą świetną bazą do surówek, dodatkiem do sosów, gulaszów, a nawet do bigosu. Można je kłaść na kanapki lub potraktować jako dodatek do pieczywa. Kiszone buraki świetnie pasują do śledzi, wszelkiego rodzaju serów, takich jak feta czy wędzonych, współgrają z jabłkiem, cebulą i pietruszką. Sałatka przygotowana z takich składników z pewnością zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie.
Kiszone buraki - przepis dr Dąbrowskiej

Kiszone buraki - przepis dr Dąbrowskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wsyp do kawy dwa produkty. Zmienisz ją w odchudzający napój »
Produkty z najniższym indeksem glikemicznym. Jedz częściej, a schudniesz »