Fot. 123RF/Picsel
Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, ale nie możesz lub nie masz ochoty wychodzić do sklepu? Postaraj się wykorzystać te produkty, które już znajdują się w twojej kuchni. Wbrew pozorom, nawet z kilku najbardziej podstawowych produktów można wyczarować smaczny deser.
Jakie produkty warto zawsze mieć w kuchni?
Mąka - to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie. Wykorzystując ją, przygotujecie nie tylko fantastyczne ciasta, ale również naleśniki, chleby, racuchy i wiele innych potraw. Najpowszechniejsze zastosowanie ma mąka typu 500 i to właśnie w nią powinieneś zaopatrzyć się w pierwszej kolejności. Pamiętaj jednak, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób. Przesypanie mąki do szczelnie zamykanego słoja lub pojemnika, zminimalizuje ryzyko zalęgnięcia się w niej moli spożywczych.
Jaja - przygotowanie ciasta bez jaj jest bardzo trudne, chociaż nie niemożliwe. To właśnie one spajają większość mas i sprawiają, że ciasta się nie kruszą. W tym przypadku lepiej nie robić dużych zapasów. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie kupowanie częściej niewielkich ilości.
Cukier - to oczywiste, że deser musi być słodki. Właśnie z tego powodu warto mieć w kuchni jego zapas. Jeśli z pewnych względów nie chcecie lub nie możecie jeść cukru, macie do dyspozycji szereg zamienników. W tej roli idealnie sprawdzi się chociażby miód, syrop klonowy, melasa, ksylitol, słód jęczmienny lub stewia.
Śmietana - będzie niezbędna do przygotowania różnego rodzaju mas i kremów. Do ubijania najlepiej nadaje się ta, która zawiera minimum 30% tłuszczu. Warto wiedzieć, że z tłustej śmietanki możecie przygotować także domowe masło.
Tłuszcz - niemal każdy przepis na ciasto wymaga od nas użycia jakiegoś rodzaju tłuszczu. Może być to np. olej, margaryna lub masło. To ostatnie jest jednym z ulubionych produktów cukierników, gdyż nadaje wypiekom wyjątkowy aromat i smak. Pamiętajmy jednak, że prawdziwe masło zawiera w sobie minimum 82% tłuszczu mlecznego. Jeśli na etykiecie nie ma takiej informacji, z pewnością mamy do czynienia z podróbką.
Proszek do pieczenia lub soda - istnieją ciasta (np. biszkopt), które wyrastają dzięki dodaniu do nich piany z białek. Jednak w wielu przypadkach jesteśmy zmuszeni sięgnąć po innego rodzaju spulchniacze. Mogą być to chociażby drożdże, proszek do pieczenia lub soda. Warto mieć na uwadze, że efekt końcowy może być różny w zależności od użytego przez nas środka.
Aromaty i skórki cytrynowe - wykorzystując różnego rodzaju aromaty, pasty i skórki owocowe, możemy w prosty sposób urozmaicić smak domowych wypieków. Zwykle nie zajmują wiele miejsca i mają długi termin przydatności do spożycia, dlatego ich przechowywanie nie powinno stanowić większego problemu. W roli dodatku do ciast świetnie sprawdzą się również mrożone owoce lub dżemy.
Sprawdzone przepisy na ciasta
Nasi użytkownicy znają sporo przepisów na znakomite i tanie ciasta, które z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Oto ich propozycje.
1. Ciasto z owocami i kruszonką
Fot. Poporstupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Szybko znikające ciasto z jabłkami
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kasiagie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Wanilioweimprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Wanilioweimprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Marek123 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.