Spis treści:
Choć nowalijki mogą już pojawić się pod koniec marca, na początku miesiąca nie ma co ich szukać w sklepie. Jeśli jednak masz dużą ochotę na wartościowe warzywa i owoce, możesz sięgnąć po te, które są w tym czasie łatwo dostępne. Co jeść w marcu i z czym łączyć produkty spożywcze, żeby wspierały organizm podczas przesilenia wiosennego?
Sprawdź także: Nie jesz mięsa? Wprowadź to do menu. Mamy nietuzinkowe przepisy
Co jeść w marcu - na nowalijki za wcześnie
Prowadzenie kalendarza sezonowych produktów spożywczych jest nie tylko dobre dla naszego zdrowia, ale też portfela. To właśnie sezonowe warzywa i owoce mają najwięcej wartości odżywczych, a jednocześnie bywają najtańsze w sklepie. Można z nich przygotować każdy posiłek - pyszną kanapkę na śniadanie, zupę czy potrawkę na obiad, a na kolację - zdrową sałatkę.
Co jeść w marcu, żeby uzupełnić niedobory witamin i minerałów po zimie? Choć na młode warzywa i owoce jeszcze za wcześnie, to wśród marcowych przysmaków może już znaleźć się rzodkiewka. Musisz jednak wybierać tę ze sprawdzonego źródła i obserwować warunki atmosferyczne. Jeśli początek miesiąca był deszczowy i chłodny, piękne i wyrośnięte rzodkiewki, w sklepie podpisane jako „nowalijki”, zapewne są sztucznie hodowane.
Z większą pewnością możesz sięgnąć po warzywa kapustne i liściowe, m.in. brukselkę, kapustę białą, czerwoną i włoską, jarmuż czy kalarepę. Wśród tych bulwiastych na największą uwagę zasługują ziemniaki i topinambur. Porządną dawkę składników odżywczych dostarczą też warzywa cebulowe i korzeniowe, w tym szczególnie buraki, marchewki, pietruszki, pasternak, brukiew, czarna rzepa, seler korzeniowy, por, cebula, czosnek.
Wciąż nie można też zapominać o dyni, która jeszcze jest dostępna na półkach, mimo że kojarzy się z jesienią. Sezon wiosenny to dobry moment na wykorzystanie w kuchni boczniaków czy pieczarek oraz roślin strączkowych, np. fasoli, ciecierzycy czy grochu. Dobrze też zajadać się kiszonkami, które są pełne witamin i zdrowych kultur bakterii.
Warto zainwestować też w zieleninę - świetnie sprawdzi się natka pietruszki, kiełki i rzeżucha (uprawiane w domu). Sięgaj też po nasiona i orzechy, które w połączeniu z warzywami czy owocami stanowią skarbnicę witamin i minerałów. Co jeść w marcu z owoców? Najwięcej cennych składników zawierają jabłka i gruszki.
Co jeść w marcu? | Fot. Smaker.pl
Co jeść w marcu - z czym łączyć warzywa i owoce?
Kupowanie sezonowej żywności w sklepie to dopiero połowa sukcesu. Na pewno wesprze organizm i zaoszczędzi budżet. Trzeba jednak dowiedzieć się, z czym łączyć warzywa i owoce, żeby skutecznie walczyć z przesileniem wiosennym i czuć się lepiej. Istnieją pewne produkty spożywcze, które warto ze sobą parować, aby maksymalnie korzystać z dobrodziejstwa ich prozdrowotnych właściwości.
Co jeść w marcu, żeby zredukować zmęczenie, pozbyć się pozimowego niedoboru witamin i poprawić ogólną kondycję organizmu?
- boczniaki z kaszą gryczaną - to najlepszy moment na wykorzystanie całorocznych grzybów. Boczniaki są uniwersalne w kuchni, a do tego niskokaloryczne i bogate w białko, minerały (m.in. potas, cynk, wapń, sód) oraz witaminy (D i te z grupy B). Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Obniżają zbyt wysoki poziom cukru i wspierają układ odpornościowy do prawidłowej reakcji w przypadku infekcji. Kasza gryczana wspiera pracę serca, funkcjonowanie mózgu oraz układu pokarmowego. Świetnie syci i hamuje apetyt na podjadanie. Co najważniejsze, podobnie jak boczniaki, ma wpływ na obniżenie stężenia glukozy we krwi,
- jabłka z orzechami - owoce to przede wszystkim źródło witaminy C, błonnika pokarmowego i wartościowych minerałów. W orzechach kryją się witaminy i antyoksydanty. Taki duet nie tylko poprawi wygląd, ale też rozrusza leniwe jelita i wzmocni odporność. Co więcej, zawarty w owocach beta-karoten, rozpuści się w tłuszczach, które obecne są w orzechach. W ten sposób składnik odżywczy stanie się łatwiej przyswajalny i jeszcze lepiej zadba o kondycję skóry i prawidłową pracę narządu wzroku. Jabłka z orzechami (lub masłem orzechowym), połączone w jednym daniu, zapobiegną też napadom głodu i przyspieszą przemianę materii,
- jabłka z gorzką czekoladą - jeśli nie wiesz, co jeść w marcu, postaw na prosty deser. Zmiksuj jabłka wraz ze skórką (pod którą kryje się najwięcej witamin) i do pulpy dodaj odrobinę startej gorzkiej czekolady. Takie połączenie to potężna dawka antyoksydantów o działaniu przeciwstarzeniowym i antynowotworowym. Nie tylko chroni organizm przed miażdżycą i cukrzycą, ale też zawałami czy udarami. Czekolada znana jest też z poprawy nastroju, co w przedwiośniu bardzo się przydaje,
- jarmuż z fasolą - jarmuż zawiera dużą dawkę antyoksydantów oraz witamin (m.in. K i C). Dzięki temu wykazuje działanie przeciwnowotworowe, wspiera układ krążenia, ale też poprawia odporność organizmu na wiosenne przeziębienia. Zarówno jarmuż, jak i fasola to skarbnica witamin z grupy B, które działają ochronnie na układ nerwowy. Właśnie dlatego pomogą podczas przesilenia. Co więcej, pomogą zrzucić zbędne kilogramy przed latem - są bardziej sycące, hamują apetyt i usprawniają pracę jelit,
- jarmuż z migdałami - wiesz już, że jarmuż jest niezwykle odżywczym warzywem. Aby maksymalnie podkręcić jego właściwości, powinno łączyć się go z produktami bogatymi w zdrowe kwasy tłuszczowe. Witaminy E i K, które zawiera jarmuż, rozpuszczają się w tłuszczach obecnych w bakaliach. To powoduje ich lepsze przyswajanie przez organizm. Z kolei witaminy E i C z jarmużu wspierają substancje obecne w migdałach, które są odpowiedzialne za obniżanie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu,
- brukselka z oliwą - to bogate źródła witaminy K, które w duecie dostarczą jej naprawdę dużo organizmowi. Brukselka - połączona np. w sałatce - z oliwnym dressingiem, zadba o zdrowie układu krwionośnego oraz mocne i wytrzymałe kości,
- czosnek z łososiem, makrelą lub śledziem - popularne ryby zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Pozytywnie wpływają one na pracę układu nerwowego i pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Użycie czosnku do łososia, makreli lub śledzia podkręca właściwości tych tłuszczów. Co więcej, warzywo wzmocni reakcję obronną organizmu w przypadku wiosennego spadku odporności i infekcji,
- czerwona kapusta i buraki - połączenie tych dwóch marcowych warzyw warto wykorzystać do przygotowania zdrowego soku. Jego regularne picie pomaga zadbać o układ krążenia, zbić wysoki cholesterol, wyregulować ciśnienie i poziom cukru we krwi. Usprawnia także procesy trawienne, redukując nieprzyjemne wzdęcia i zaparcia. Co najważniejsze przy objawach przesilenia, wspiera pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację, pomaga łagodzić objawy stresu i zmęczenia oraz pozytywnie wpływa na nastrój.
Źródło: Smaker.pl, salaterka.pl, lovenatura.pl, akademiasmaku.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »
Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »
Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »