Co jeść w marcu? Te owoce i warzywa łącz z kaszą, fasolą i orzechami

Gdy za oknem coraz częściej pojawiają się promienie słońca, od razu przychodzi ochota na bardziej wiosenne dania. Choć w marcu na nowalijki jeszcze trochę za wcześnie, na talerzu wcale nie musi brakować warzyw i owoców. Co jeść w marcu, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników?

Co jeść w marcu - z czym łączyć warzywa i owoce? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć nowalijki mogą już pojawić się pod koniec marca, na początku miesiąca nie ma co ich szukać w sklepie. Jeśli jednak masz dużą ochotę na wartościowe warzywa i owoce, możesz sięgnąć po te, które są w tym czasie łatwo dostępne. Co jeść w marcu i z czym łączyć produkty spożywcze, żeby wspierały organizm podczas przesilenia wiosennego?

Sprawdź także: Nie jesz mięsa? Wprowadź to do menu. Mamy nietuzinkowe przepisy

Co jeść w marcu - na nowalijki za wcześnie

Prowadzenie kalendarza sezonowych produktów spożywczych jest nie tylko dobre dla naszego zdrowia, ale też portfela. To właśnie sezonowe warzywa i owoce mają najwięcej wartości odżywczych, a jednocześnie bywają najtańsze w sklepie. Można z nich przygotować każdy posiłek - pyszną kanapkę na śniadanie, zupę czy potrawkę na obiad, a na kolację - zdrową sałatkę. 

Co jeść w marcu, żeby uzupełnić niedobory witamin i minerałów po zimie? Choć na młode warzywa i owoce jeszcze za wcześnie, to wśród marcowych przysmaków może już znaleźć się rzodkiewka. Musisz jednak wybierać tę ze sprawdzonego źródła i obserwować warunki atmosferyczne. Jeśli początek miesiąca był deszczowy i chłodny, piękne i wyrośnięte rzodkiewki, w sklepie podpisane jako „nowalijki”, zapewne są sztucznie hodowane. 

Z większą pewnością możesz sięgnąć po warzywa kapustne i liściowe, m.in. brukselkę, kapustę białą, czerwoną i włoską, jarmuż czy kalarepę. Wśród tych bulwiastych na największą uwagę zasługują ziemniaki i topinambur. Porządną dawkę składników odżywczych dostarczą też warzywa cebulowe i korzeniowe, w tym szczególnie buraki, marchewki, pietruszki, pasternak, brukiew, czarna rzepa, seler korzeniowy, por, cebula, czosnek.

Wciąż nie można też zapominać o dyni, która jeszcze jest dostępna na półkach, mimo że kojarzy się z jesienią. Sezon wiosenny to dobry moment na wykorzystanie w kuchni boczniaków czy pieczarek oraz roślin strączkowych, np. fasoli, ciecierzycy czy grochu. Dobrze też zajadać się kiszonkami, które są pełne witamin i zdrowych kultur bakterii.

Warto zainwestować też w zieleninę - świetnie sprawdzi się natka pietruszki, kiełki i rzeżucha (uprawiane w domu). Sięgaj też po nasiona i orzechy, które w połączeniu z warzywami czy owocami stanowią skarbnicę witamin i minerałów. Co jeść w marcu z owoców? Najwięcej cennych składników zawierają jabłka i gruszki

Co jeść w marcu? | Fot. Smaker.pl

Co jeść w marcu - z czym łączyć warzywa i owoce?

Kupowanie sezonowej żywności w sklepie to dopiero połowa sukcesu. Na pewno wesprze organizm i zaoszczędzi budżet. Trzeba jednak dowiedzieć się, z czym łączyć warzywa i owoce, żeby skutecznie walczyć z przesileniem wiosennym i czuć się lepiej. Istnieją pewne produkty spożywcze, które warto ze sobą parować, aby maksymalnie korzystać z dobrodziejstwa ich prozdrowotnych właściwości.

Co jeść w marcu, żeby zredukować zmęczenie, pozbyć się pozimowego niedoboru witamin i poprawić ogólną kondycję organizmu?

  • boczniaki z kaszą gryczaną - to najlepszy moment na wykorzystanie całorocznych grzybów. Boczniaki są uniwersalne w kuchni, a do tego niskokaloryczne i bogate w białko, minerały (m.in. potas, cynk, wapń, sód) oraz witaminy (D i te z grupy B). Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Obniżają zbyt wysoki poziom cukru i wspierają układ odpornościowy do prawidłowej reakcji w przypadku infekcji. Kasza gryczana wspiera pracę serca, funkcjonowanie mózgu oraz układu pokarmowego. Świetnie syci i hamuje apetyt na podjadanie. Co najważniejsze, podobnie jak boczniaki, ma wpływ na obniżenie stężenia glukozy we krwi, 
  • jabłka z orzechami - owoce to przede wszystkim źródło witaminy C, błonnika pokarmowego i wartościowych minerałów. W orzechach kryją się witaminy i antyoksydanty. Taki duet nie tylko poprawi wygląd, ale też rozrusza leniwe jelita i wzmocni odporność. Co więcej, zawarty w owocach beta-karoten, rozpuści się w tłuszczach, które obecne są w orzechach. W ten sposób składnik odżywczy stanie się łatwiej przyswajalny i jeszcze lepiej zadba o kondycję skóry i prawidłową pracę narządu wzroku. Jabłka z orzechami (lub masłem orzechowym), połączone w jednym daniu, zapobiegną też napadom głodu i przyspieszą przemianę materii,
  • jabłka z gorzką czekoladą - jeśli nie wiesz, co jeść w marcu, postaw na prosty deser. Zmiksuj jabłka wraz ze skórką (pod którą kryje się najwięcej witamin) i do pulpy dodaj odrobinę startej gorzkiej czekolady. Takie połączenie to potężna dawka antyoksydantów o działaniu przeciwstarzeniowym i antynowotworowym. Nie tylko chroni organizm przed miażdżycą i cukrzycą, ale też zawałami czy udarami. Czekolada znana jest też z poprawy nastroju, co w przedwiośniu bardzo się przydaje,
  • jarmuż z fasolą - jarmuż zawiera dużą dawkę antyoksydantów oraz witamin (m.in. K i C). Dzięki temu wykazuje działanie przeciwnowotworowe, wspiera układ krążenia, ale też poprawia odporność organizmu na wiosenne przeziębienia. Zarówno jarmuż, jak i fasola to skarbnica witamin z grupy B, które działają ochronnie na układ nerwowy. Właśnie dlatego pomogą podczas przesilenia. Co więcej, pomogą zrzucić zbędne kilogramy przed latem - są bardziej sycące, hamują apetyt i usprawniają pracę jelit,
  • jarmuż z migdałami - wiesz już, że jarmuż jest niezwykle odżywczym warzywem. Aby maksymalnie podkręcić jego właściwości, powinno łączyć się go z produktami bogatymi w zdrowe kwasy tłuszczowe. Witaminy E i K, które zawiera jarmuż, rozpuszczają się w tłuszczach obecnych w bakaliach. To powoduje ich lepsze przyswajanie przez organizm. Z kolei witaminy E i C z jarmużu wspierają substancje obecne w migdałach, które są odpowiedzialne za obniżanie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, 
  • brukselka z oliwą - to bogate źródła witaminy K, które w duecie dostarczą jej naprawdę dużo organizmowi. Brukselka - połączona np. w sałatce - z oliwnym dressingiem, zadba o zdrowie układu krwionośnego oraz mocne i wytrzymałe kości,
  • czosnek z łososiem, makrelą lub śledziem - popularne ryby zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Pozytywnie wpływają one na pracę układu nerwowego i pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Użycie czosnku do łososia, makreli lub śledzia podkręca właściwości tych tłuszczów. Co więcej, warzywo wzmocni reakcję obronną organizmu w przypadku wiosennego spadku odporności i infekcji,
  • czerwona kapusta i buraki - połączenie tych dwóch marcowych warzyw warto wykorzystać do przygotowania zdrowego soku. Jego regularne picie pomaga zadbać o układ krążenia, zbić wysoki cholesterol, wyregulować ciśnienie i poziom cukru we krwi. Usprawnia także procesy trawienne, redukując nieprzyjemne wzdęcia i zaparcia. Co najważniejsze przy objawach przesilenia, wspiera pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację, pomaga łagodzić objawy stresu i zmęczenia oraz pozytywnie wpływa na nastrój.



Źródło: Smaker.pl, salaterka.pl, lovenatura.pl, akademiasmaku.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 58

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25