Nowalijki - co to jest i kiedy jest na nie sezon?

W sklepie czy na targach, wraz z przyjściem wiosny, pojawiły się świeże i młode warzywa oraz owoce. Botwinka, rzodkiewka, rabarbar czy szparagi to tylko niektóre z pysznych smakołyków. Dowiedz się, czym dokładnie są nowalijki i kiedy jest na nie sezon. Z taką ściągawką na pewno nie przegapisz najlepszych wiosennych propozycji.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Nadejście wiosny oznacza zazwyczaj więcej słońca i pojawienie się w sklepach świeżych warzyw i owoców. Większość z nas długo na to wyczekuje, pragnąc dostarczyć po zimie organizmowi dawkę witamin i cennych składników. Dowiedz się, kiedy sięgać po nowalijki, aby smakowały najlepiej.

Sprawdź także: Jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki? Oto 6 pysznych przepisów

Co to jest nowalijka?

Nowalijka to młode warzywo, które po raz pierwszy pojawia się w sprzedaży na wiosnę. Najczęściej pod koniec marca lub na początku kwietnia w sklepach zmienia się wyposażenie. Na półkach znaleźć można świeże warzywa, które w większości są jednak jeszcze hodowane w warunkach szklarniowych, a nie gruntowych. Część nowalijek można wyhodować samodzielnie w domu. 

Zobacz: Risotto ze szparagami

Kiedy jest sezon na nowalijki?

Przygotowaliśmy dla ciebie prawdziwą, kulinarną ściągę! Poniżej znajdziesz informacje, kiedy rozpoczyna się sezon na nowalijki. Wyróżniliśmy większość warzyw, które mogą pojawić się w twojej kuchni. Zapamiętaj poniższą listę i nie przegap każdego ze świeżych smakołyków.

  • botwinka - sezon na młode buraki trwa od połowy kwietnia. Najlepiej sięgać po tę nowalijkę w maju i czerwcu,
  • kalarepa - choć dostępna jest przez niemal cały rok, to sezon na kalarepę rozpoczyna się w maju - wtedy też smakuje najlepiej, 
  • młoda kapusta - dostępna jest od maja do sierpnia. To wcześniejsza odmiana typowej kapusty - jest bardziej krucha i delikatniejsza w smaku,
  • młoda marchewka - sezon na młodą marchewkę rozpoczyna się już w maju, ale szczyt przypada na czerwiec. Wtedy jest ona najdelikatniejsza w smaku,
  • młody ogórek - w czerwcu rozpoczyna się też sezon na młode ogórki gruntowe i trwa aż do połowy września,
  • młode pomidory - choć pierwsze pomidory już zaczęły się pojawiać na sklepowych półkach, to te najsmaczniejsze zjesz dopiero w okolicy lipca,
  • młody szpinak - najzdrowszy kupimy pomiędzy majem a październikiem,
  • młode ziemniaki - nie myl ich z wczesnymi! Młode ziemniaki dostępne są tylko przez kilka tygodni, więc uważaj, żeby ich nie przegapić. Kupisz je pod koniec maja i maksymalnie do początku lipca, 
  • natka pietruszki - tą hodowaną w domu na parapecie możesz się cieszyć już w kwietniu czy maju, ale gruntową kupisz w okolicy czerwca,
  • rabarbar - sezon rozpoczyna się już w kwietniu, ale rabarbar rośnie przez całą wiosnę i lato. Najlepszy kupisz do połowy czerwca,
  • rzodkiewka - pierwsze okazy znajdziesz już pod koniec marca. Sezon trwa do początku września. Najsmaczniejsze są te na przełomie maja, czerwca i lipca,
  • sałata - najlepiej sięgać po nią późną wiosną (maj, czerwiec) i latem (lipiec, sierpień). Jest również dostępna później (nawet w październiku), ale już tak pysznie nie smakuje,
  • szczypiorek - najlepszy sezon dla szczypiorku to marzec i kwiecień oraz lipiec i sierpień. Sieje się go łatwo, więc możesz go hodować również w domu,
  • szparagi - maj i czerwiec jest najlepszym czasem, aby kupić dobre i świeże szparagi.

Najlepsze dania z nowalijkami

Na koniec zostawiliśmy najlepsze, czyli sprawdzone przepisy na dania z nowalijkami. Nasi użytkownicy chętnie próbują i tworzą receptury z sezonowymi owocami i warzywami. Dzięki temu masz pewność, że potrawa wyjdzie pyszna i udana. Poniżej przygotowaliśmy 12 przepisów na dania z nowalijek, które zaserwujesz na różne posiłki. Przekonaj się, który przypadł ci najbardziej do gustu.

Dania ze szparagami

1. Tarta ze szparagami

 Tarta ze szparagami Zobacz przepis

Jak zrobić tartę ze szparagami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szparagi z grilla

 Szparagi z grilla Zobacz przepis

Szparagi z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szparagi we frakach

 Szparagi we frakach Zobacz przepis

Szparagi we frakach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dania z rzodkiewką

4. Sałatka jajeczna z nowalijkami

 Sałatka jajeczna z nowalijkami Zobacz przepis

Sałatka jajeczna z nowalijkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa ze świeżej rzodkiewki

 Zupa ze świeżej rzodkiewki Zobacz przepis

Zupa ze świeżej rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z rzodkiewki

 Surówka z rzodkiewki Zobacz przepis

Surówka z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dania z rabarbarem

7. Karczek z rabarbarem

 Karczek z rabarbarem Zobacz przepis

Karczek z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kompot z rabarbaru

 Kompot z rabarbaru Zobacz przepis

Kompot z rabarbaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z rabarbarem

 Ciasto z rabarbarem Zobacz przepis

Ciasto z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dania z botwiną

10. Zupa botwinka

 Zupa botwinka Zobacz przepis

Jak zrobić botwinkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Surówka z botwinką

 Surówka z botwinką Zobacz przepis

Surówka z botwinką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Podsmażana botwinka

 Podsmażana botwinka Zobacz przepis

Podsmażana botwinka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kalendarz ogrodnika na maj 2022. Kwiaty, warzywa - co kiedy sadzić? »

Magda Gessler szaleje z cenami za komunijny catering! Co serwuje "kreatorka smaku"? »

Jest drogo, będzie drożej. Czereśnie za 260 zł to dopiero początek? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 118

15 min
8
60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3