Spis treści:
- Co zrobić, żeby mięso schabu nie było suche?
- Co zrobić ze schabu zamiast schabowego?
- Co zrobić ze schabu na szybko?
Wiesz, gdzie znajduje się schab? Jest to mięso pochodzące z tuszy wieprzowej, które doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, a także wędzenia. W sklepach wędliniarskich najczęściej możemy spotkać się ze schabem pieczonym, popularna jest również polędwica sopocka i łososiowa. Ze schabu można przygotować wyborną pieczeń, dodać go do warzyw i udusić w postaci potrawki, a także zawinąć w pyszne roladki. Sprawdź, co jeszcze zrobić ze schabu zamiast kotletów schabowych.
Sprawdź także: Jak przyprawić gęś? Te przyprawy najlepiej podkreślają smak mięsa
Co zrobić, żeby mięso schabu nie było suche?
Odpowiednio przyrządzony schab będzie kruchy, aromatyczny i soczysty. Jednak niedoświadczony kucharz w bardzo prosty sposób może go zepsuć. Jak przyrządzić mięso schabu, żeby nie było suche? Warto zacząć od wyboru odpowiedniego kawałka mięsa, powinno mieć jasnoróżowy kolor, zwartą strukturę, być gładkie i lekko błyszczeć. Ważny jest również kolor tłuszczu okalającego mięso, najlepiej, aby był biały lub jasnokremowy. Mięso nie powinno też wydzielać intensywnego zapachu. Aby schab nie był suchy, warto wybrać kawałek, który będzie miał widoczne przerosty z tłuszczu.
Należy zwrócić również uwagę na sposób obróbki mięsa. Aby było pełne smaku, należy je obsmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju. Jeśli przygotowujesz pieczeń, po wstępnym podsmażeniu, piecz ją w naczyniu żaroodpornym w około 160 stopniach. Przyjmuje się, że na jeden kilogram mięsa przypada jedna godzina pieczenia.
Co zrobić ze schabu zamiast schabowego?
Zastanawiasz się, jakie danie zrobić ze schabu, zamiast klasycznych kotletów schabowych? Opcji jest wiele, ponieważ schab świetnie nadaje się do przyrządzania na różne sposoby. Poniżej znajdziesz pyszne propozycje, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.
Roladki ze schabu
Mięso ze schabu nieco inaczej? Świetnie sprawdzi się przepis na schabowe roladki. Przygotuj: cztery kawałki schabu, cztery plastry boczku wędzonego, cztery plastry kiszonego ogórka, cztery kawałki sera żółtego, czerwoną paprykę, czosnek suszony, sól i pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia, musztarda.
Mięso umyj, osusz i rozbij lekko tłuczkiem z dwóch stron. Z zewnętrznej strony kawałki schabu oprósz papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, z wewnętrznej posmaruj je musztardą. Następnie ułóż boczek, ser oraz plastry ogórka. Mięso zawiń i zabezpiecz wykałaczkami. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor po kilka minut, z każdej strony.
Schab pieczony w rękawie
Pieczony schab to nie tylko pyszny pomysł na obiad, świetnie sprawdzi się również na zimno, np. jako dodatek do pieczywa. Będziesz potrzebować: kilogramowy kawałek schabu, dwie łyżeczki soli, cztery ząbki czosnku, dwie łyżki oleju, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę chili, pół łyżeczki majeranku, jedną trzecią łyżeczki pieprzu. Zaopatrz się również w rękaw do pieczenia mięsa.
W miseczce połącz wszystkie przyprawy wraz z solą i olejem. Umyj i osusz mięso, zrób w nim małe nacięcia, do których włożysz czosnek. Następnie natrzyj schab przygotowaną mieszanką przypraw. Odstaw mięso do lodówki na całą noc. Następnego dnia włóż schab do rękawa, zamknij go i zrób nacięcie widelcem, aby powstająca podczas pieczenia para, miała ujście. Jeśli kupiony przez ciebie rękaw ma specjalne otwory, pomiń ten krok. Piecz w 180 stopniach przez godzinę, grzanie góra-dół.
Co zrobić ze schabu na szybko?
Schab również świetnie sprawdzi się wówczas, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Oto kilka przepisów na szybkie dania ze schabem w roli głównej.
Szybki schab z warzywami
Do zrobienia tego pysznego i zdrowego dania będziesz potrzebować następujących składników: 400 g kotletów schabowych bez kości, pół cukinii, marchew, czerwoną paprykę, cebulę, dwa ząbki czosnku, olej do smażenia, sól, pieprz oraz mieszankę przypraw do gyrosa. Możesz użyć także samodzielnie przygotowanej mieszanki, czyli czosnku suszonego, oregano, kuminu, słodkiej i ostrej papryki oraz cynamonu.
Mięso pokrój w paski, dodaj przyprawy i dwie łyżki oleju, odstaw na około godzinę do lodówki. W tym czasie umyj, obierz i pokrój warzywa, najlepiej w słupki. Zamarynowany schab wyjmij z lodówki, podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odłóż mięso, a następnie na tej samej patelni podsmaż warzywa, dodaj sól i pieprz do smaku. Na koniec wrzuć podsmażony schab, możesz podlać całość niewielką ilością wody, duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Schab po cygańsku
Lubisz połączenie soczystego mięsa z serem? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj schab po cygańsku. Będziesz potrzebować: kilka plastrów schabu o grubości półtora centymetra, 300 g pieczarek, garść natki pietruszki, cebulę, łyżkę masła, dwie łyżki majonezu, 100 g tartego sera sól i pieprz, mąka do obtoczenia kotletów, smalec do smażenia.
Kawałki schabu rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, z każdej strony, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej kilka łyżek smalcu, a następnie podsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę masła, oddaj posiekaną cebulkę, poczekaj, aż się zarumieni, a następnie wrzuć posiekane pieczarki. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez kilka minut. Kiedy wystygną, dodaj majonez, tarty żółty ser i natkę pietruszki, całość wymieszaj. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, połóż mięso, na każdy kawałek wyłóż pieczarkową masę. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
Ekspresowy schab
Szukasz pomysły na szybki obiad? Ten przepis będzie idealny dla ciebie. Przygotuj: półtora kilograma schabu bez kości, cztery cebule, sól, pieprz oraz masło klarowane.
Zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie pokrój je w plastry o grubości półtora centymetra, każdy kawałek lekko rozbij, oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuść kilka łyżek masła klarowanego ,podsmaż mięso z obu stron, w międzyczasie dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Duś przez pół godziny pod przykryciem, w trakcie duszenia, co jakiś czas podlewaj odrobiną wody. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź, jakie potrawy ze schabu przygotowali nasi użytkownicy.
1. Schab. Toskański schab
Zobacz przepisSchab. Toskański schab / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Schab po amerykańsku
Zobacz przepisSchab po amerykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii »
Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »
Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »
Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »