Najlepsze przepisy na cukinię

Czy jajka i cytryny pasują do siebie? To połączenie jest bardzo zgrane - może nie podczas jedzenia, ale na pewno w czasie przyrządzania jajek na twardo. Dowiedz się, co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania. Pomoże ci w tym właśnie cytrusowy owoc.

Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Potrzebny będzie sok z cytryny | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przyrządzanie jajek na twardo to jedna z podstawowych czynności, którą wykonujemy w kuchni. Świetnie pasują do kanapek, sałatek czy jako dodatek do zup. Dobrze byłoby więc nauczyć się prawidłowo je robić, by mieć pewność, że wszystko pójdzie po naszej myśli. Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Istnieje prosty trik, aby sobie z tym poradzić.

Sprawdź także: Tak wyjątkowego gulaszu jeszcze nie jadłeś. Oto przepis na włoską caponatę

Dlaczego jajka pękają podczas gotowania?

Zanim zdradzimy, co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania, powinieneś wiedzieć, dlaczego w ogóle skorupka może rozłupać się podczas obróbki termicznej. Najczęstszą przyczyną takiej sytuacji jest zbyt duża różnica temperatur pomiędzy wodą a wyjętymi z lodówki jajkami.

Zimny produkt spożywczy wrzucony do wody, nawet chłodnej, ale bardzo szybko ogrzanej do wrzątku, nie wytrzyma - skorupka z pewnością pęknie. Dlaczego jajka pękają podczas gotowania? W wyniku różnicy temperatur następuje wzrost ciśnienia, które rozsadza łupinkę. Dobrze jest więc wyjąć jajko z lodówki na ok. 30 minut przed gotowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej. 

Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania?

Ogrzanie jajka do temperatury pokojowej przed jego ugotowaniem na pewno pomoże uniknąć katastrofy kulinarnej. W jaki sposób jeszcze można się uchronić przed wydostaniem się płynnego białka na zewnątrz? Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania?

Okazuje się, że bardzo dobry wpływ na obróbkę termiczną ma plaster cytryny, sok z połówki cytryny albo łyżeczka octu. Zawarty w nich kwas wzmacnia skorupkę jajka i sprawia, że staje się ona bardziej odporna i mocniejsza.

Ewentualnie możesz też zadziałać z igłą, aby dać szansę jajku na wyrównanie ciśnienia. Wystarczy, że weźmiesz czystą, cienką, ostrą igłę i nakłujesz nią zaokrąglony koniec jajka. Nie obawiaj się, przez tak małą dziurkę, białko nie wypłynie do wody. Przekłujesz za to pęcherzyk powietrza i zmniejszysz ciśnienie oraz szansę na pękanie skorupki.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Psychobiotyki to naturalna pożywka dla mózgu. Jedz, a poprawisz samopoczucie i pamięć »

Jakie rośliny są najlepsze na oczyszczenie i wspomaganie wątroby? 8 sprawdzonych roślin »

Podczas kolacji życzysz „smacznego”? To brak dobrych manier »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik

Pyszny sernik na cieście kakaowym z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi

Odsłon: 29881

15 min
60
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

Odsłon: 5724

60 min
17
Przekąski Placki na sodzie

Kiedyś smażone bardzo często, dziś trochę zapomniane - placki na sodzie. Możn...

Odsłon: 52617

30 min
61
30 min
17

Przepis dnia

Dania główne Czebureki domowe

Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...

Odsłon: 68938

60 min
90
>60 min
25