Spis treści:
Gulasz wcale nie musi być mięsny. Choć ten z wieprzowiną czy wołowiną smakuje wyśmienicie, to nie zawsze mamy czas, ochotę lub budżet na jego przyrządzenie. W takich momentach warto wiedzieć, jak zrobić caponatę. Danie kuchni włoskiej zachwyca kolorem, smakiem i zapachem. Przekonaj się, co to jest caponata i odkryj sprawdzony przepis.
Sprawdź także: Całą robotę robi posypka. Lepszej zapiekanki z cukinii nie zjesz
Co to jest caponata?
Caponata to włoskie danie, wywodzące się z Sycylii. Na wyspie dominuje prosta kuchnia - bazująca na składnikach, które można łatwo hodować lub szybko zdobyć. Dlatego właśnie są to głównie ryby, owoce morza i warzywa.
Choć potrawa przypisywana jest obecnie Włochom, ma najprawdopodobniej arabskie korzenie. Pierwsze wzmianki na temat tego dania w sycylijskiej kuchni datuje się na XVIII wiek. Istnieją teorie, że było przyrządzane na statkach i podawane marynarzom - stąd obecność konserwującego składniku, czyli octu.
Współcześnie uznaje się, że nazwa potrawy pochodzi od włoskiej nazwy kaparów, czyli cappero. Co to jest caponata? To warzywny gulasz, przyrządzony głównie z bakłażana (który stanowi tu niejako zamiennik mięsa). Innymi składnikami są m.in. seler naciowy, pomidory i cebula. Do potrawy dodaje się też wspomniane kapary, oliwki, ocet i oliwę. We Włoszech podawana jest jako antipasti, czyli przystawka przed daniem głównym.
Jakie właściwości mają bakłażany?
W sycylijskim klasyku kulinarnym zdecydowanie króluje bakłażan, który jest podstawą dania. Zanim dowiesz się, jak zrobić caponatę, warto, abyś poznał jeszcze właściwości bakłażanów. To pomoże ci zrozumieć, dlaczego warto sięgać po potrawę w wersji wegetariańskiej. Pamiętaj jednak, że nie można ich jeść na surowo - w takiej postaci zawierają solaninę, która jest toksyczna.
Co ciekawe, bakłażany - z botanicznego punktu widzenia - są owocami, a nie warzywami (jak zwyczajowo się je określa). Kryją w sobie cenne wartości odżywcze, m.in. witaminy C, K i te z grupy B. Dostarczają organizmowi minerały, w tym: magnez, potas, wapń i miedź. Są też źródłem błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. To wszystko sprawia, że korzystnie wpływają na pracę wielu ludzkich organów.
Jakie właściwości mają bakłażany? W pierwszej kolejności warto wspomnieć o ich działaniu przeciwutleniającym - opóźniają starzenie się komórek i chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych (jak nowotwory, cukrzyca czy miażdżyca). Korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego, obniżają ciśnienie i zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Dzięki obecności błonnika przyspieszają przemianę materii, detoksykują, ograniczają zatrzymywanie się wody w organizmie i usprawniają pracę jelit. Mogą być spożywane podczas diety odchudzającej, ponieważ w 90 proc. składają się z wody. W 100 gramach bakłażanów znajduje się tylko ok. 30 kcal (pod warunkiem że nie zostanie przygotowany na dużej ilości oleju).
Co więcej, bakłażany, podobnie jak grzyby, stanowią świetny zamiennik mięsa. Są sycące, pełne wapnia i błonnika. Do tego, grillowane czy pieczone, w smaku przypominają nieco mięso. Warto od czasu do czasu postawić na wegetariański gulasz.
Jak zrobić caponatę?
Sycylijska przystawka nie jest trudna do przygotowania. Jej bazą są łatwodostępne warzywa, ocet i oliwa. Jak zrobić caponatę, aby oddać jej włoski aromat i przenieść się na chwilę do słonecznej Italii? Wypróbuj sprawdzony przepis, który na pewno się uda. Niech na talerzu zapanuje dużo kolorów i pysznych smaków.
Składniki
- 2 bakłażany,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 papryki czerwone (ewentualnie jedna czerwona, jedna żółta),
- 2 łodygi selera naciowego,
- 300 g pokrojonych pomidorów (bez skórki),
- garść kaparów,
- garść czarnych oliwek,
- oliwa z oliwek,
- ocet winny,
- cukier,
- sól i pieprz (do smaku).
Przyrządzanie sycylijskiego dania rozpocznij od umycia bakłażanów. Pokrój je w grubą kostkę, dopraw małą ilością soli i odstaw na ok. pół godziny. Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. Na patelnię wylej trochę oliwy z oliwek (niezbyt dużo) i podsmaż kawałki bakłażana przez ok. 10 minut, na średnim ogniu. Co jakiś czas delikatnie przemieszaj, żeby warzywo zmiękło, ale się nie rozpadło.
W międzyczasie cebule i czosnek obierz. Cebule poszatkuj w kostkę, czosnek - w cienkie plasterki. Papryki, seler naciowy dokładnie umyj i również pokrój w kostkę. Na osobnej patelni, na małej ilości oliwy, podsmaż warzywa (najpierw dodaj cebulę, potem paprykę, seler i na końcu, na kilka minut - czosnek). Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, dodaj posiekane i obrane ze skórki pomidory. Przemieszaj całość i duś ok. 15 minut.
Po tym czasie na patelnię z warzywami wrzuć podsmażone już bakłażany. Dodaj też pokrojone na mniejsze kawałki oliwki. Wrzuć kapary i dodaj odrobinę cukru oraz octu winnego. Przemieszaj dobrze i dopraw jeszcze solą oraz pieprzem (według własnych preferencji). Następnie odstaw do schłodzenia i dopiero podawaj.
3. Caponata według Michela Morana
Zobacz przepisCaponata według Michela Morana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Lepszy niż oliwa i olej rzepakowy. Działa ochronnie na serce, wspomaga odporność »
Co miesiąc urodzenia mówi o twoim zdrowiu? Data urodzenia a podatność na choroby »
Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Oto lista najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków »