Spis treści:
- Właściwości piersi kurczaka
- Co zrobić, żeby piersi z kurczaka nie były mdłe?
- Marynata do piersi z kurczaka – przepis
Chociaż pierś z kurczaka jest mięsem dość łatwym w przygotowaniu, niedoświadczonemu kucharzowi może wyjść sucha i mało wyrazista. Aby tego uniknąć, możesz przygotować pyszną marynatę, która nie tylko nada twojemu obiadowi charakteru, ale i sprawi, że będzie soczysty. Sprawdź, jak z kilku prostych składników wyczarować marynatę do piersi z kurczaka.
Sprawdź także: 6 marynat zmiękczających mięso. Najlepsze przepisy na marynaty do mięs do grilla
Właściwości piersi kurczaka
Pierś z kurczaka to zdrowe mięso, które warto uwzględnić w swojej diecie. Jest lekkostrawne, ma sporo białka, a jednocześnie niewiele tłuszczu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. W 100 gramach mięsa z piersi kurczaka znajduje się 98 kcal. Warto sięgać po nie również, kiedy masz wysoki poziom cholesterolu. Znajdziesz w nim również witaminy z grupy B oraz substancje mineralne, potas, żelazo, cynk, magnez, mangan czy miedź. Taki zestaw korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz układ nerwowy. Białko zawarte w kurczaku wspiera także pracę mięśni, a także sprawia, że po posiłku będziesz długo czuć się syty. Warto jedynie pamiętać, aby kupować dobre jakościowo mięso, najlepiej te ekologiczne, bez antybiotyków.
Co zrobić, żeby piersi z kurczaka nie były mdłe?
Mówi się, że najzdrowiej przygotowywać pierś z kurczaka na parze. Wiąże się to jednak często z tym, że twój obiad będzie nieco mdły. Oczywiście możesz dodać do niego sól, pieprz i świeże zioła. Jednak pieczona lub grillowana pierś z kurczaka, również jest dobrym wyborem pod względem dietetycznym, a jednocześnie będzie pełna smaku. Ważne, aby unikać smażenia na dużej ilości tłuszczu oraz używania gotowych "fixów", mieszanek przypraw, w których mogą znaleźć się niepotrzebne konserwanty i barwniki. Należy również uważać z ilością soli. Według Światowej Organizacji Zdrowia WHO, optymalna ilość soli dla dorosłego człowieka w ciągu dnia wynosi zaledwie 5 g, co odpowiada jednej łyżeczce.
Marynata do piersi z kurczaka – przepisy
To jaką marynatę do kurczaka przyrządzisz, zależy oczywiście od twoich preferencji. Bazą sosu może być oliwa z oliwek, sos sojowy, olej sezamowy, jogurt, a także odrobina alkoholu. Smak kurczaka doskonale podbije również czosnek. Świetnie sprawdzą się zioła: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, oregano, bazylia, cząber, czy estragon. Możesz również zastosować ostrą, słodką lub wędzoną paprykę. Mięso będzie miększe, jeśli dodasz do niego odrobinę soku z cytryny. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na marynaty do kurczaka.
Należy jedynie pamiętać, że im dłużej mięso będzie leżakować w marynacie, tym nabierze więcej smaku. Optymalny czas to od kilku do 12 godzin.
Jogurtowo-ziołowa marynata do kurczaka
Ta marynata do piersi z kurczaka idealnie wpasuje się w klimat kuchni śródziemnomorskiej. Przygotujesz ją ze składników, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Idealnie smakować będzie z sałatką grecką i podpieczoną bitą lub bagietką. Przygotuj: 150 g jogurtu greckiego, sok z połówki cytryny, trzy łyżki oliwy z oliwek, trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i zamarynować w nich kurczaka.
Marynata do kurczaka BBQ
Lubisz słodko-ostre smaki? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj marynatę BBQ do piersi z kurczaka, będziesz potrzebować: cztery łyżki keczupu, cztery łyżki srirachy (lub innego ostrego sosu), trzy łyżki sosu sojowego, trzy łyżeczki musztardy, dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz trzy łyżeczki brązowego cukru. Przełóż wszystkie składniki do miseczki, mieszaj, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa.
Marynata z sosem sojowym i sherry
Wyrazista marynata do kurczaka z nutką czegoś mocniejszego. Przygotuj: 50 ml sosu sojowego, 50 ml sherry, pół cytryny, dwie łyżki oleju sezamowego, łyżkę cukru brązowego. Połącz wszystkie składniki, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie zamarynuj piersi kurczaka i odstaw do lodówki.
Oto kilka pomysłów naszych użytkowników na pyszne marynaty do kurczaka.
1. Kurczak z grilla w marynacie satay z orzeszkowym sosem
Zobacz przepisKurczak w marynacie satay z orzeszkowym sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Marynata do kurczaka
Zobacz przepisMarynata do kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Marynata do kurczaka miodowo czosnkowa
Zobacz przepisMarynata do kurczaka miodowo czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pyszna marynata do kurczaka/indyka
Zobacz przepisPyszna marynata do kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kurczak w marynacie cytrusowej
Zobacz przepisKurczak w marynacie cytrusowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kurczak w marynacie ziołowej
Zobacz przepisKurczak w marynacie ziołowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kąski z kurczaka w jogurtowej marynacie
Zobacz przepisKąski z kurczaka w jogurtowej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pieczony kurczak w maślanej marynacie
Zobacz przepisPieczony kurczak w maślanej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej
Zobacz przepisKurczak w marynacie miodowo-czosnkowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kurczak w marynacie majonezowo-ketchupowej
Zobacz przepisKurczak w marynacie majonezowo-ketchupowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »