Spis treści:
- Dlaczego w szarlotce robi się zakalec?
- Jak wygląda zakalec w szarlotce?
- Jak unikać zakalca w szarlotce - proste triki
Upieczenie idealnej szarlotki to nie lada wyzwanie. Choć wprawieni cukiernicy powiedzą, że nie jest to najbardziej skomplikowany deser, to początkujący - nie powinni się przejmować pierwszymi, może niezbyt udanymi, próbami. Dlaczego w szarlotce robi się zakalec, jak wygląda i jak go unikać? Jeśli ci się przydarzył, nic straconego. Z poniższymi wskazówkami na pewno taka sytuacja już się nie powtórzy.

Dlaczego w szarlotce robi się zakalec?
Najczęstszym powodem tego, dlaczego w szarlotce robi się zakalec, jest użycie zbyt obciążających i mokrych składników. Może chodzić o proporcje produktów (np. dodanie zbyt dużej porcji owoców), ale również o ich rodzaj.
Bardzo soczyste jabłka, podczas pieczenia, wypuszczą dużo soku, który sprawi, że ciasto zrobi się zbyt wilgotne i się nie dopiecze (a wręcz będzie płynne). Szczególnie zagrożone są miejsca styczności z mokrymi składnikami - tam masa nie ma jak wyrosnąć.
Ponadto, jeśli nie użyjemy odpowiedniej porcji spulchniaczy, czyli np. proszku do pieczenia, szarlotka także się nie uda. Ciasto zrobi się zbyt ciężkie i po prostu nie urośnie. Przyrządzanie idealnego wypieku z jabłkami zależne jest też od mąki - najbardziej puszysty deser wyjdzie, jeśli mąkę napowietrzymy, czyli przesiejemy przez sito.
Trzeba jeszcze uważać na różnice temperatur podczas obróbki termicznej. Jeśli często otwieramy drzwiczki piekarnika podczas pieczenia lub zbyt szybko przeniesiemy je z gorącego piekarnika do zimnego pomieszczenia, doprowadzimy do wahania temperatury, które spowoduje opadnięcie ciasta.
Jak wygląda zakalec w szarlotce?
Dotychczas twoje wypieki wychodziły dobrze albo zabrałeś się za jabłecznik pierwszy raz i nie wiesz wciąż, jak wygląda zakalec w szarlotce? Po pierwsze, zwróć uwagę, czy z ciasta wydobywa się dużo jabłkowego soku - jeśli niemal w nim pływa, to znak, że coś jest nie tak.
Po drugie, jeśli ciasto jest raczej niskie i nie wyrosło, to także sygnał, że możesz mieć do czynienia z nieudaną próbą pieczenia. Jak wygląda zakalec w szarlotce? Po przekrojeniu ciasta zobaczysz, że przypomina ono glinę. Jest mokre, lekko ciągnące i zazwyczaj ma nieco ciemniejszy kolor niż dopieczone fragmenty.

Jak wygląda zakalec w szarlotce? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak unikać zakalca w szarlotce - proste triki
Pamiętasz jeszcze, dlaczego w szarlotce robi się zakalec? Jednym z powodów jego powstawania było użycie zbyt dużej porcji jabłek lub wybór złego ich rodzaju. Jeśli wiesz, że kupiłeś soczyste owoce, zanim dodasz je do ciasta, usmaż lub podduś je najpierw w garnku. Dla podkręcenia smaku dodaj odrobinę cynamonu lub cukru. Wówczas cały sok pozostanie w naczyniu, ale jabłka wciąż będą soczyste.
Możesz także odpowiednio przygotować formę, w której upieczesz szarlotkę. Spód oprósz bułką tartą (która ma właściwości higroskopijne) - dzięki temu cała wilgoć nie wsiąknie w ciasto, które będzie mogło urosnąć. Warto też kruche ciasto wcześniej trochę podpiec i nie wylewać mokrej masy jabłkowej bezpośrednio na surowy spód.
Jak unikać zakalca w szarlotce? Prostym trikiem, który z pewnością pomoże, będzie zagęszczenie jabłek. W ten sposób z pokrojonych, surowych jabłek „odciągnie się” nieco soku. Możesz w tym celu użyć łyżki bułki tartej albo mąki ziemniaczanej, którymi dokładnie posyp owoce przed wyłożeniem ich na podpieczone ciasto.
Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić z porcją jabłek i nie przeciążyć szarlotki. Dodaj także proszek do pieczenia, aby miała szansę urosnąć. Gdy już włożysz do piekarnika, staraj się go nie otwierać. Po upieczeniu - otwórz drzwiczki i pozostaw ciasto jeszcze na chwilę na blaszce, aby temperatury się wyrównały.
1. Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szarlotka w kokilkach

Szarlotka w kokilkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szarlotka amerykańska

Szarlotka amerykańska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Smak tradycji zamknięty w słoiku. Kapuściana bomba witaminowa »
Najgorsze dodatki do owsianki. Podnoszą poziom glukozy we krwi i tuczą »
Jakie rośliny są najlepsze na oczyszczenie i wspomaganie wątroby? 8 sprawdzonych roślin »