Fot. 123RF/Picsel
Co zyskujemy jedząc botwinkę? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, stanowią doskonały środek krwiotwórczy.
Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym udaru mózgu oraz zawału serca. Co więcej, warzywo to może również zapobiegać niebezpiecznemu zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Warzywa te powinny uwzględnić w swej diecie także kobiety w ciąży. Buraki dostarczą do naszego organizmu porcję cennego kwasu foliowego - niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Generalnie, wszystkie panie powinny zadbać o to, aby w ich jadłospisie jak najczęściej pojawiały się buraki. Zawarte w nich substancje są szczególnie cenne dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż warzywa te pomagają zmniejszyć uciążliwe dolegliwości z nią związane.
Wielu naukowców interesują również antynowotworowe właściwości buraków. Okazuje się, iż w tych warzywach znajdziemy cenną betaninę - silny przeciwutleniacz, usuwający z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. Lekarze zauważyli, że osoby wypijające w ciągu dnia około dwóch szklanek soku z buraków lepiej znoszą chemioterapię oraz szybciej wracają do zdrowia.
Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ruskie pierogi z botwiną i borówką
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Tarta z botwinką i szpinakiem
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Botwinka fermentowana w kefirze
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie