Spis treści:
- Kiedy zbierać głóg?
- Jak suszyć głóg?
- Co zawiera głóg?
- Jakie właściwości ma głóg?
- Kto powinien unikać głogu?
Głóg to popularny surowiec zielarski. W jego wnętrzu kryją się liczne substancje aktywne, które można wykorzystać w celu poprawy samopoczucia i wsparcia ogólnego funkcjonowania organizmu. Największe znaczenie farmaceutyczne mają jego owoce i kwiaty. Oprócz działania leczniczego głóg sprawdza się w kuchni do wyrobu rozmaitych smakołyków, w tym galaretek, nalewek, herbat, soków, dżemów i konfitur. Kiedy zbierać głóg i co można z niego zrobić? Tego wszystkiego dowiesz się z dalszej części tego artykułu.
Sprawdź także: Jako przyprawa podbija smak zup i sałatek. Napar działa nasennie i zbija cholesterol
Kiedy zbierać głóg?
Jeśli nie lubisz korzystać z półproduktów i wolisz wykonywać domowe przetwory całkowicie od zera, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Zbieranie głogu jest łatwe i przyjemne. Zależy ci na jego świeżych owocach? W takim razie zaplanuj zbiory na wczesną jesień. Jeśli natomiast chcesz wyczarować aromatyczny napar na bazie jego kwiatów, postaw na okres między majem a czerwcem. Oba komponenty należy dokładnie wysuszyć – proces ten pozwoli na zachowanie wszystkich substancji aktywnych wewnątrz surowca i sprawi, że będziesz mógł po niego sięgać przez okrągły rok.
Jak suszyć głóg?
W tym celu warto skorzystać z popularnych suszarek do owoców. Na początku temperatura powinna oscylować wokół 30 stopni, a w fazie końcowej należy zwiększyć ją do 50 stopni. Jeśli postawiłeś na jego owoce, pamiętaj, aby nie przekraczać 70°C, ponieważ cieplejsze środowisko sprzyja utracie cennych składników odżywczych.
Suszone owoce i kwiaty głogu należy przechowywać w suchym miejscu. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie papierowych torebek lub lnianych woreczków. Pamiętaj, że surowiec, do którego raz dostała się wilgoć, może nie nadawać się do ponownego użycia.
Co zawiera głóg?
Co zawiera głóg i dlaczego warto włączyć go do codziennego menu? Roślina ta zajmuje specjalne miejsce w medycynie ludowej. I nic w tym dziwnego, ponieważ może ona poszczycić się całym spektrum prozdrowotnych substancji.
Głóg to źródło takich składników bioaktywnych jak procyjanidyny, flawonoidy, ksantyny, kardioaktywne aminy oraz kwasy triterpenowe. Można w nim znaleźć także duże ilości soli mineralnych, głównie potasowych. Ich unikalne połączenie sprawia, że działanie głogu nie ustępuje temu charakterystycznemu dla leków specjalistycznych.
W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na rozkurczowe działanie głogu. Dzięki temu można z powodzeniem stosować go w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Niweluje on zaparcia i poprawia ogólną perystaltykę jelit. Jego kolejnym atutem jest dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia on śródbłonek naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ wieńcowy i stymuluje serce do skurczów.
Borykasz się z dyslipidemią? Jeśli zależy ci na poprawieniu wyników lipidogramu, sięgaj właśnie po głóg. Doniesienia ze świata nauki dostarczają dowodów na to, że jego regularna suplementacja zmniejsza stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Ponadto ze względu na jego działanie uspokajające, można go stosować w stanach lekkiego napięcia i w walce z bezsennością.
Jakie właściwości ma głóg?
Wśród najważniejszych z nich wymienia się te kardioprotekcyjne. Nic zatem dziwnego, że osoby, które lubują się w jego przetworach lub regularnie przyjmują preparaty z jego zawartością, mogą poszczycić się sercem niczym dzwon.
Należysz do grupy pacjentów z hipercholesterolemią? Zanim zdecydujesz się na zażywanie leków steroidowych, spróbuj sięgnąć właśnie po głóg. Nie tylko reguluje on poziom złego cholesterolu, ale także poprawia aktywność śródbłonka, dzięki czemu może przyjść ci z pomocą w zwalczaniu nadciśnienia tętniczego.
Kto jeszcze powinien wprowadzić głóg do swojej diety? Na przykład osoby zmagające się z dolegliwościami trawiennymi. Warto jednak pamiętać, że specyfiki na jego bazie nie zastąpią dobrze zbilansowanej diety i odpowiedniej aktywności fizycznej, która jest niezmiernie ważna dla poprawnej pracy układu pokarmowego.
Kto powinien unikać głogu?
Czy istnieją przeciwwskazania do przyjmowania preparatów z głogiem? O ile domowe przetwory są całkowicie bezpieczne, warto mieć na uwadze, że zawierające go farmaceutyki mają silny wpływ na organizm. Oznacza to, że osoby przyjmujące na stałe leki specjalistyczne powinny zasięgnąć rady lekarza prowadzącego, zanim wdrożą do kuracji jakiekolwiek suplementy.
Co można zrobić z głogu?
Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z głogu, wiedz, że w tej kwestii masz ogromne pole do popisu. Okazuje się bowiem, że surowiec ten wspaniale sprawdzi się do wykonania takich przetworów jak dżem, konfitura, galaretka czy sok. Znudziły cię podstawowe smaki, którymi delektujesz się na co dzień? W takim razie czas postawić na przepisy z głogiem.
Nalewka z głogu
Nalewka z głogu to opcja dla miłośników słodkich alkoholi. W celu realizacji przepisu na nią wystarczy, że umyjesz owoce i zalejesz je spirytusem. Kropką nad i będzie roztwór na bazie miodu, który doda nalewce słodkiego posmaku. Jeśli lubisz smakowe kombinacje kilku elementów, możesz połączyć głóg z aronią i owocami dzikiej róży.
Konfitura z głogu
Konfitura z głogu to kolejna propozycja, której nie może zabraknąć na twoim stole. Możesz delektować się nią solo lub dodawać do rozmaitych wypieków. Świetnie sprawdzi się ona w tartach, babeczkach oraz jako zwieńczenie śniadaniowych kanapek. Nie musisz ograniczać się wyłącznie do jednego składnika. Zachęcamy cię do eksperymentowania z innymi komponentami, w tym jabłkami. Najlepiej wybierać takie o kwaśnym posmaku, które wyniosą twoje doznania kulinarne na nowy poziom.
Herbata głogowa
Herbatę z głogu możesz kupić w większości sklepów zielarskich. Jednak najwspanialszym smakiem będzie charakteryzowała się ta, którą przyrządzisz własnoręcznie. Wystarczy, że dysponujesz ususzonymi owocami i kwiatami. Nasyp do szklanki dwie czubate łyżeczki i zalej je wrzątkiem. Po 15 minutach będzie ona gotowa do picia. Możesz do niej śmiało wkroić plasterek cytryny lub wzbogacić ją o takie dodatki jak goździki, cynamon czy kardamon.
Galaretka z głogu
Jeśli jesteś fanem galaretek, wypróbuj tę na bazie głogu. Aby ją wyczarować, opłucz owoce, włóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj je przez 60 minut, ugniatając i mieszając surowiec co jakiś czas. Po ugotowaniu odcedź je na sitku. Nie wylewaj płynu, za to zasyp go cukrem w proporcji jedna część soku i trzy części cukru. Przypraw miksturę sokiem z cytryny i gotuj przez około 10 minut. Po zebraniu piany z powierzchni płynu przelej go do słoiczków i odwróć je do góry nogami.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc »
Domowe sposoby na migrenę. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w apteczce »
5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece »