Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty?

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z całego świata. Do kanonu włoskiej kuchni zalicza się również prosta pasta pesto, której korzenie sięgają Ligurii. To właśnie z Genui, stolicy tego regionu, pochodzi najsłynniejszy i uznawany za klasyczny, przepis na tę pastę.

Sposób przygotowywania pesto znany jest już od setek, jeśli nie tysięcy, lat. Ucieranie letnich ziół z orzechami i oliwą było doskonałym sposobem na przechowanie ich do zimy. Podobno, taką papką zajadali się już starożytni Rzymianie, a żeglarze, wypływając w długie rejsy, zabierali ją na pokłady swoich statków, chcąc w ten sposób u chronić się przed plagą szkorbutu.

Zielone zdrowie

Pesto jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, poczynając od makaronów, przez dania rybne i mięsne, aż po pizzę i zapiekanki. Świetnie sprawdzi się również jako smarowidło do kanapek oraz element wykańczający zupy i sałatki. Ale czy wiedzieliście o tym, że ta niepozorna bazyliowa pasta jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle zdrowa? Włączenie jej na stałe do naszego jadłospisu może przynieść nam naprawdę dużo korzyści.

Głównym składnikiem klasycznego pesto jest bazylia. Zawiera ona lecznicze olejki eteryczne, które posiadają silne działanie przeciwzapalne. Ponadto znajdziemy w niej również garbniki (odpowiadające za poprawę trawienia i przeciwdziałanie biegunkom) oraz flawonoidy (pozytywnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy). Substancje zawarte w bazylii usprawniają nasz metabolizm i poprawiają nastrój. Dlatego powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać ją w naszej kuchni. Ponadto jest to cenne źródło witamin z grupy A, C i B oraz różnego rodzaju substancji mineralnych, w tym wapnia, potasu, żelaza i magnezu.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Pozostałe składniki pasty są nie mniej zdrowe. Oliwa z oliwek jest łatwo przyswajalnym tłuszczem, który pobudza nasz organizm do produkcji tzw. „dobrego cholesterolu" oraz obniżenia poziomu tego złego. Jest bogata w wiele witamin i przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się komórek. Dodatkowo, naukowcy udowodnili jej antynowotworowe właściwości. Równie wartościowe są orzeszki pinii, które zawierają w sobie m.in. potas, żelazo, fosfor, potas oraz mangan. Dzięki nim możemy wzmocnić naszą odporność oraz poprawić kondycję układu krążenia.

Gotujemy z pesto

Kupując gotowe pesto, powinniśmy zwracać uwagę na etykiety umieszczane na opakowaniach. Niestety, jego cena nie zawsze musi iść w parze z jakością. W sklepowych słoiczkach, zamiast oliwy możemy znaleźć olej, parmezan zostanie zastąpiony przez gorszej jakości sery, a orzeszki piniowe przez inne, znacznie tańsze, orzechy. Taka pasta nie będzie już tak smaczna, ani zdrowa jak oryginał, który przecież bez problemu przygotujemy w domu.

Lista składników potrzebnych do klasycznego pesto nie jest długa. Wystarczy nam bazylia, orzeszki piniowe, parmezan, czosnek oraz oliwa z oliwek. Zgodnie z tradycją, wszystkie te produkty powinniśmy utrzeć ręcznie w moździerzu, jednak bez większego problemu możemy posłużyć się blenderem. Pamiętajcie, aby unikać podgrzewania pesto, gdyż w za sprawą wysokiej temperatury traci ono nie tylko swój zielony kolor, ale także wiele substancji odżywczych.

Ten stary przepis doczekał się wielu modyfikacji. Jedną z najpopularniejszych wersji tej pasty jest tak zwane „pesto rosso" z dodatkiem suszonych pomidorów. Warto eksperymentować, dodając do niego różne rodzaje ziół lub orzechów. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów, skorzystajcie z wypróbowanych przepisów użytkowników Smakera.

 

1. Zielone pesto z bazylii

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pesto z czosnku niedźwiedziego

Fot. Jakszef na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Pesto rosso

Pesto rosso

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Pesto koperkowo-natkowe

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Pesto z pietruszki

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Pesto z rukoli

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Placek morawski

Placek morawski to idealny deser na letnie dni. Dzięki maślance ciasto jest w...

Odsłon: 41043

30 min
48
30 min
2
Desery Ciastka z masłem orzechowym

Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...

Odsłon: 1067

30 min
4
Sałatki Mizeria

Tej sałatki nikomu nie trzeba przedstawiać. Mizeria od lat gości na polskich...

Odsłon: 356

15 min
6
Dania główne Pieczone bataty

Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...

Odsłon: 1007

30 min
2