Fot. 123RF/Picsel
W czasach, gdy to głównie nasze babcie królowały w kuchni, nikt nie zadawał sobie pytania, czym zagęścić sos. Do tego celu służyła zasmażka, czyli zasmażane masło z dodatkiem mąki. Ta następnie trafiała do tradycyjnych potraw, zwłaszcza sosów i zup.
Dziś chętniej eksperymentujemy w kuchni i odważniej sięgamy po nowe kulinarne rozwiązania. Zasmażka nadal znajduje zastosowanie w wielu daniach, choć coraz częściej ustępuje miejsca swoim lżejszym i zdrowszym alternatywom. Jak zagęścić sos bez użycia zasmażki?
Okazuje się, że istnieje kilka skutecznych sposobów na zagęszczenie sosu. Oczywiście niektóre z nich nadal wymagają użycia mąki, ale świetnie nadają się do tego także żółtka jaj, produkty mleczne, niektóre warzywa, a nawet siemię lniane. Zatem jak zagęścić sos pomidorowy czy śmietanowy? Odpowiadamy!
Jak zagęścić sos mąką? Nic prostszego!
Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego to właśnie mąka jest najczęściej stosowanym składnikiem do zagęszczania sosów? Wbrew pozorom produkt ten swoją popularność zawdzięcza nie tylko niskiej cenie i łatwej dostępności, ale również prostocie w użyciu.
Jak zagęścić sos mąką? Cały proces polega na przyrządzeniu zawiesiny na bazie mąki i odrobiny zimnej wody, a następnie dodaniu jej do gotującego się sosu - wystarczy zaledwie kilka minut, aby składniki się połączyły i utworzyły gładką i aksamitną masę.
Warto podkreślić, że do zagęszczenia sosu nadaje się nie tylko klasyczna mąka. Czym zagęścić sos, jeśli nie mąką pszenną? Równie dobrze możesz sięgnąć po mąkę ryżową, kukurydzianą lub ziemniaczaną, które stanowią idealną opcję dla osób zmagających się z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.
Jeśli zdecydujesz się na użycie mąki ziemniaczanej, postaraj się nie przesadzić z jej ilością. Pamiętaj, że wystarczy zaledwie jedna mała łyżeczka, aby zagęścić pół litra sosu. Gdy dodasz jej zbyt dużo, otrzymasz konsystencję przypominającą kisiel.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Jak zagęścić sos bez dodatkowych składników?
Dość często stosowanym sposobem zagęszczania sosów jest tzw. redukcja, czyli odparowywanie nadmiaru wody poprzez gotowanie sosu w garnku bez przykrywki. Czas gotowania nie jest ściśle określony - garnek należy zdjąć z palnika w momencie, gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję.
Jednym ze „skutków ubocznych" redukowania sosu jest intensyfikacja jego smaku i aromatu, dlatego dodawanie przypraw warto zostawić na sam koniec. Nietrudno jest także przypalić zawartość garnka - aby tego uniknąć, mieszaj sos przez cały czas gotowania.
Redukcja świetnie sprawdzi się nie tylko w przypadku sosów, ale również zup i innych płynnych potraw. Metoda ta jest bardziej czasochłonna, ale ma jedną ogromną zaletę - dzięki niej nie musisz wpadać w panikę i zastanawiać się, czym zagęścić sos, jeśli brakuje ci stosownego produktu.
Innym plusem powyższej metody jest brak dodatkowych kalorii, co szczególnie cenią sobie osoby dbające o linię. Co więcej, mąka to źródło węglowodanów, które nie zawsze są mile widziane w diecie odchudzającej. Zastanawiasz się, jak zagęścić sos bez zbędnych dodatków? Odparuj z niego nadmiar wody!
Jak zagęścić sos pomidorowy? W razie potrzeby postaw na... ketchup!
Sos pomidorowy to składnik, który wiedzie prym nie tylko w polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego niektóre makarony, mięsa, ryby, a nawet fast foody. To właśnie on doskonale podkreśla smak spaghetti, domowych pulpetów czy babcinych gołąbków.
Jeśli przyrządzasz sos ze świeżych warzyw lub pomidorów z puszki, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyjdzie on zbyt rzadki. Zatem jak zagęścić sos pomidorowy, żeby nabrał odpowiedniej konsystencji? Wystarczy dodać do niego trochę ketchupu lub koncentratu pomidorowego.
Decydując się na zagęszczenie sosu pomidorowego ketchupem, warto najpierw zweryfikować jego skład. Pamiętaj, że duża zawartość cukru może znacznie wpłynąć na ostateczny smak sosu. Zastanów się również, która wersja - łagodna czy pikantna - będzie najbardziej pasowała do twojego przepisu.
Innym sposobem na zagęszczenie sosu pomidorowego jest wyżej wspomniana redukcja. Jak już wiadomo, metoda ta polega na odparowaniu nadmiaru wody poprzez gotowanie sosu na dużym ogniu. Należy gotować go bez przykrywki i cały czas mieszać, aby uniknąć przypalenia.
Jak zaciągnąć sos śmietanowy? Nie tylko mąką!
Sos śmietanowy, tuż obok sosu pomidorowego, to jeden z ulubionych przysmaków polskich smakoszy. Najczęściej dodawany jest do makaronów, choć równie dobrze smakuje z mięsem (zwłaszcza drobiowym) oraz samymi warzywami. Ponadto stanowi świetny dodatek do pizzy.
Jak zaciągnąć sos śmietanowy, żeby jeszcze bardziej podkreślić jego charakterystyczny smak? Możliwości jest kilka. Do tych najbardziej powszechnych należy oczywiście użycie mąki, ale doskonale sprawdzą się tutaj także produkty nabiałowe, w tym sery i śmietana.
Sos śmietanowy możesz zagęścić serkiem topionym, który znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Do tego celu nada się także ser lazur, gorgonzola, ricotta, mascarpone, a nawet zwykły serek kanapkowy - nie musi być to koniecznie smak śmietankowy, ale pamiętaj, że produkt z dodatkiem ziół, chrzanu czy innych przypraw może znacznie zmienić smak sosu.
Jeśli planujesz zagęścić sos produktem nabiałowym, nie zapomnij o jego „zahartowaniu". Rozpuść ser lub śmietanę z odrobiną gorącego sosu w oddzielnym naczyniu, a następnie dodaj je do garnka - w ten sposób zapobiegniesz ich zwarzeniu.
Czym zagęścić sos fit, żeby uniknąć nadmiaru kalorii?
Marzy ci się makaron lub sztuka mięsa w aksamitnym sosie, ale odmawiasz ich sobie z powodu diety? Wcale nie musisz tego robić! Do zagęszczania sosów nie służy jedynie mąka, ser czy śmietana, ale wiele innych łatwo dostępnych składników.
Czym zagęścić sos fit, żeby mógł znaleźć się w twoim jadłospisie? Jeśli przyrządzasz potrawę, która nie wymaga dodatku w postaci intensywnego i bardzo gęstego sosu, postaw na żółtka jaj. Te nadadzą mu delikatnej, kremowej konsystencji, nie wpływając znacznie na jego smak.
Nie dodawaj żółtek bezpośrednio do gotującego się sosu - w ten sposób szybko się zetną, co w konsekwencji przyczyni się do powstania grudek. Najpierw należy zdjąć sos z palnika i nieco go ostudzić, a następnie dodać do niego żółtka i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Nadal szukasz odpowiedzi na pytanie, czym zagęścić sos w wersji dietetycznej? To nie koniec skutecznych rozwiązań. Warto wspomnieć o innym wartościowym produkcie, którym jest... siemię lniane! Jego zaletą jest przede wszystkim neutralny smak i szereg właściwości zdrowotnych.
Zmielone siemię lniane potraktuj jak mąkę. Rozrób je z odrobiną wody, a następnie dodaj do gotującego się sosu. W tym przypadku niezwykle istotne są odpowiednie proporcje - jeśli przesadzisz z ilością produktu, otrzymasz konsystencję przypominającą kisiel.
Idealnym przykładem potrawy w wersji fit jest sos z dodatkiem warzyw. Wzbogacając go np. o zmiksowane ziemniaki i/lub cukinię, nadasz mu odpowiednią gęstość bez obaw o nadmiar kalorii. Warzywa powinny być ugotowane i miękkie, dzięki czemu utworzą kremową, gładką masę.
Niezależnie od tego, czy to tradycyjna polska potrawa, czy danie w wersji fit, istnieje wiele sposobów na przyrządzenie perfekcyjnego sosu. Mąka, jajka, warzywa, siemię lniane, ketchup, śmietana, sery - jeśli w twojej głowie ponownie pojawi się pytanie, czym zagęścić sos, pamiętaj, że odpowiedź brzmi: większością produktów, które znajdziesz w swojej kuchni!
Sprawdź poniższe przepisy na pyszne sosy:
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sos paprykowy do mięs i wędlin
Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie