Dania z cebulą w roli głównej

Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna?

Fot. 123RF/Picsel

Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali je jako afrodyzjak oraz środek antykoncepcyjny. Natomiast sportowcy ze starożytnej Grecji spożywali bardzo duże ilości cebuli, wierząc iż poprawia ona sprawność fizyczną. Ponadto, roślina ta była uniwersalnym środkiem na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Czy nasi przodkowie mieli rację? Jak się okazuje, współczesna medycyna potwierdza ich przeczucia.

W walce z trądzikiem i chorobami dróg oddechowych

To niedoceniane warzywo przyda się również wszystkim osobom, zmagającym się z trądzikiem i wypadającymi włosami. Już nasze babcie wiedziały, że okłady z surowej cebuli łagodzą różnego rodzaju stany zapalne oraz przyśpieszają gojenie się ran i oparzeń. Dzięki cebuli, wszystkie blizny i rozstępy stają się mniej widoczne, a nasze włosy i paznokcie są zdecydowanie mocniejsze oraz mniej podatne na łamanie się.

Jeśli tylko czujesz ucisk w górnej części nosa, zwiastujący problemu z zatokami, sięgnij po cebulę. Co prawda, krótkie inhalacje z tego warzywa, mogą przyprawić nas o łzy, jednak ich efekt wart jest takiego poświęcenia. Zabieg, powtarzany kilka razy dziennie, może dać nam ukojenie na dłuższy czas. Jak się okazuje, niezwykle skutecznym jest również syrop z cebuli. Stosowanie go, pomaga zwalczyć przeziębienie oraz złagodzić uporczywy kaszel. Dzięki olejkom eterycznym, zawartym w cebuli, jest nam zdecydowanie łatwiej oddychać, a uporczywy i męczący kaszel znika.

Pobierz aplikację smaker

Ochrona przed zawałami i cukrzycą

Jeśli znajdujecie się w grupie osób zagrożonych zawałem lub miażdżycą, cebula może okazać się dla was niezwykle cennym składnikiem diety. Dzięki zawartym w niej związkom siarki, możemy nawet o 30% obniżyć poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Jedzenie połówki cebuli dziennie, może uchronić nas przed powstawaniem zakrzepów krwi. Związki siarki przyczyniają się również do szybszego oczyszczania naszego organizmu z toksyn i zanieczyszczeń.

Na jedzeniu cebuli skorzystają również diabetycy, bowiem jedzona na surowo obniża poziom cukru we krwi. Ponadto, odkryto, że obecny w niej hormon roślinny - glukokinina - może przeciwdziałać rozwojowi choroby, a nawet zapobiegać jej pojawieniu się.

Cebula na niedobory żelaza

Cebula znacząco zwiększa i ułatwia przyswajalność żelaza. Dlatego powinny po nią sięgać zwłaszcza osoby, które zmagają się z anemią lub nawet lekkim niedoborem tego pierwiastka. Wątróbka lub szpinak podane z cebulką, są znacznie pożyteczniejsze dla naszego organizmu niż te same potrawy, zaserwowane bez jej dodatku. Wszystko to jest zasługą obecnej w cebuli witaminy C.

Jakie dania można przygotować z cebuli?

Cebula występuje w niemal każdym przepisie, jednak zwykle traktujemy ją jako mało znaczący dodatek, a rzadko czynimy z niej gwiazdę naszych dań. Warto to zmienić nie tylko ze względu na lecznicze właściwości tego warzywa. Gwarantujemy, że aromatyczna zupa cebulowa, sos lub konfitura na stałe wpiszą się do waszego kulinarnego repertuaru. Jeśli nie wiecie w jaki sposób je przygotować, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Cebularze

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

 

2. Zupa cebulowa na winie

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Syrop z cebuli

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Konfitura z czerwonej cebuli

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Cebulowe ciasteczka

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Pizza cebulowa

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Chrupiące krążki cebulowe

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Bułeczki cebulowe

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Tarta cebulowa z boczkiem

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0