Fot. 123RF/Picsel
Dieta lekkostrawna bazuje na tradycyjnej, zbilansowanej diecie, ale z pewnymi modyfikacjami. Poprawnie ułożona, powinna brać pod uwagę najważniejsze makro i mikroskładniki oraz uwzględniać wszelkie schorzenia i dysfunkcje układu pokarmowego.
Dieta ta opiera się w dużej mierze na produktach spożywczych, które nie są gazotwórcze i które są dobrze tolerowane przez żołądek, wątrobę i jelita. Jej głównym założeniem jest unikanie obciążania układu trawiennego i wyciszanie procesów zapalnych. W dłuższej perspektywie dieta ta wspomaga regenerację i odbudowę organizmu.
Dieta lekkostrawna w swoim założeniu nie jest modelem żywieniowym, którego głównym celem jest zbicie wagi. Osoby chcące zrzucić zbędne centymetry w talii powinny raczej zastanowić się nad wprowadzeniem niewielkiego deficytu kalorycznego do swojego codziennego menu, a także włączeniem chociaż niewielkiej aktywności fizycznej do codziennej rutyny.
Dieta lekkostrawna - co jeść dla zdrowia
Interesuje cię dieta lekkostrawna? Co jeść, aby dieta była dobrze zbilansowana, zdrowa i przynosiła wymierne korzyści dla jelit? Do wyboru jest cały szereg ciekawych rozwiązań. Dzięki temu nawet najbardziej wybredne podniebienia znajdą coś dla siebie.
Do najważniejszych zasad diety lekkostrawnej należy bazowanie na produktach niewywołujących wzdęć. Dlatego też należy zapomnieć o daniach wymagających smażenia na głębokim tłuszczu, grillowania lub takich, które zawierają bardzo dużo błonnika. Dopuszczalna dawka tego ostatniego w posiłkach na diecie łatwostrawnej wynosi 25 gram/dobę.
Jeśli zastanawiasz się nad wprowadzeniem tej diety w życie, powinieneś zrezygnować z takich produktów, jak ostre przyprawy, mocna kawa i herbata, alkohol, a także wszelkie napoje gazowane. Unikaj tłustych serów, warzyw strączkowych, kapusty, warzyw krzyżowych czy tłustych wędlin.
Owocowe menu na diecie łatwostrawnej wyklucza takie produkty roślinne jak śliwki, czereśnie, kiwi, melon, gruszka, a także suszone i niedojrzałe owoce. A co z bakaliami? Z tymi także należy uważać, ponieważ ten model żywieniowy dopuszcza jedynie ich ograniczoną ilość.
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!
Dieta lekkostrawna - jadłospis
Ten punkt dedykowany jest osobom zastanawiających się nad produktami spożywczymi, które dopuszcza dieta lekkostrawna. Jadłospis zaleca włączenie do codziennego menu takich elementów jak gotowane warzywa, chude mięso drobiowe, kasza manna, ziemniaki, drobny makaron oraz chude ryby.
Dozwolone są lekkie odstępstwa od podstawowych założeń, czyli np. włączenie do jadłospisu mięsa z niewielką zawartością tłuszczu, pieczywa graham i zielonych warzyw liściastych. Zaraz, zaraz... a co z deserami na diecie lekkostrawnej? Dla amatorów słodkości mamy dobrą wiadomość. Dozwolone jest spożywanie deserów o ograniczonej zawartości tłuszczu, ale tylko w umiarkowanej ilości.
Aby przygotowywać dania, które będą wpisywały się w założenia diety łatwostrawnej, należy pamiętać, że o lekkostrawności danego produktu często decyduje proces obróbki, któremu go poddasz. Obróbka ta polega w dużej mierze na obieraniu ze skórki, rozdrabnianiu i gotowaniu na parze lub w wolnowarze.
Dieta lekkostrawna - przepisy dla zdrowych jelit
Interesuje cię dieta lekkostrawna? Przepisy dedykowane temu modelowi żywieniowemu otwierają przed tobą świat kulinarnych możliwości. Smaczne śniadanie, sycący obiad, a może wytrawna kolacja? Nie ma problemu! Dania spełniające założenia tej diety są banalnie proste do przygotowania i nie wymagają kombinowania. Właśnie dlatego będą również idealne dla kulinarnych żółtodziobów.
Lekkostrawne śniadanie
Śniadanie jest bardzo ważnym elementem dnia, dlatego warto, aby było pożywne i dobrze przemyślane. Jeżeli gustujesz w daniach jajecznych, bardzo dobrym wyborem będzie jajecznica na parze. Wolisz coś słodszego? Nie ma problemu - przygotuj owsiankę z musem ze świeżych lub mrożonych malin, jagód czy truskawek. Dla fanów kanapek polecamy chudy twarożek z białym pieczywem lub bułką grahamką. Lubisz jeść płatki, ale musiałeś wyeliminować ze swojej owsianki ciężej strawne otręby? Spróbuj gotowanych płatków ryżowych na mleku roślinnym i borówek - palce lizać!
Obiady lekkostrawne
Obiady lekkostrawne to zupełna podstawa, aby zapewnić dobre samopoczucie twojemu układowi pokarmowemu. Ze względu na niemałą różnorodność produktów, które można do nich włączyć, masz duże pole do popisu! Chude zupy bez dodatku śmietany, kremy warzywne z białymi tostami, risotto z warzywami na parze oraz ziemniaki z piekarnika to proste opcje, które pokochają wszyscy. Dla osób, które lubią spędzać nieco więcej czasu w kuchni, polecamy gulasz wołowy z pieczoną marchewką. Możesz podać go np. z kaszą jaglaną.
Desery dobre dla twoich jelit
Mamy również coś dla miłośników słodkiego smaku. Pieczone jabłka z cynamonem lub kisiel owocowy to dopiero początek smacznych opcji na podwieczorek. Spróbuj dietetycznego deseru czekoladowego lub kaszy jaglanej z owocami, a twoje podniebienie zaleje fala rozkoszy. Obie propozycje są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Nie masz czasu na skomplikowane kulinarne zabiegi? Nie ma problemu - sięgnij po dobrej jakości jogurt naturalny i dodaj do niego zmiksowane mrożone owoce oraz łyżeczkę miodu z lipy i sycący deser gotowy.
Idealne danie lekkostrawne na kolację
Mus warzywny z twoich ulubionych warzyw perfekcyjnie nada się jako danie lekkostrawne na zakończenie dnia. Co powiesz na kanapki z chudą wędliną i twarożkiem? A może skusisz się na kaszę manną z odrobiną słodkiego cynamonu? Niezależnie od tego, czy lubisz na kolację jeść dania słodkie, czy wytrawne, pamiętaj, że należy zachować odpowiedni odstęp między pójściem spać a ostatnim posiłkiem danego dnia. Taki zabieg również usprawni funkcjonowanie twojego układu pokarmowego, pozwalając mu na regenerację i odpoczynek.
Wskazania do diety lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna to idealne rozwiązanie dla osób cierpiących na szereg schorzeń związanych z układem pokarmowym. Wskazaniem do wdrożenia lekkich produktów do codziennego jadłospisu są:
- schorzenia wątroby,
- choroby układu moczowego,
- nadmierna perystaltyka jelit,
- niewydolność trzustki,
- częste i uporczywe wzdęcia,
- zapalenie błony śluzowej żołądka,
- infekcje bakteryjne i wirusowe.
Kto może przerzucić się na dietę łatwostrawną? Jako że do stosowania diety lekkostrawnej, w przeciwieństwie do wielu modeli żywieniowych, nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań, może wdrożyć ją praktycznie każdy: kobiety w ciąży, mamy karmiące piersią, osoby starsze, dzieci i młodzież, a także osoby uprawiające sporty. Dlatego, jeśli czujesz, że twój układ pokarmowy potrzebuje oddechu, postaw na dietę łatwostrawną!
Zainspiruj się poniższymi przepisami:
Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pieczone jabłka z płatkami owsianymi
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. kubcio197 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie