Dania jednogarnkowe

Arbuz to świetna przekąska na upalne dni. Schłodzony owoc gasi pragnienie i ubogaca wiele dań. Sprawdź, dlaczego warto mieć go w lodówce i jak łatwo zaskoczysz gości arbuzową kreatywnością.

Fot. 123RF/Picsel

Wielka bomba witaminowa

Arbuz to smaczny, soczysty i w czerwonym kolorze owoc, który stanowi idealną przekąskę dla każdego. Owoc zalicza się do rodziny dyniowatych, a jego kraj pochodzenia to Ameryka Południowa. Pod twardą zieloną skorupą czeka soczysty czerwony miąższ  z czarnymi pestkami.  Takim owocem z pewnością można ugasić pragnienie, ponieważ w 90% składa się on z wody. Arbuz posiada witaminę A i C, jest rekomendowany osobom z chorobami nerek,  niweluje wolne rodniki przyczyniające się do przyspieszenia procesów starzenia oraz do powstawania wielu chorób. Związki mineralne zawarte w arbuzie takie jak magnez, potas, miedź, wapń, żelazo, fosfor hamują rozwój nadciśnienia tętniczego we krwi, a także zapobiegają pojawieniu się miażdżycy. Arbuz to także źródło kwasu jabłkowego i cytrynowego.

Arbuz doda zdrowia, urody i krzepy!

Arbuz przyczynia się do poprawienia życia. Regularne spożywanie arbuza zwalcza bóle mięśni, leczy problemy z erekcją, a także niweluje dolegliwości bólowe głowy, zmniejsza ogólne zmęczenie organizmu i poprawia koncentrację. To nie wszystko! Sportowcy będą usatysfakcjonowani, ponieważ koi pragnienie podczas wysiłku i uzupełnia niedobory elektrolitów. A dla urody? Arbuz zawiera w sobie likopen, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. To grupa przeciwutleniaczy. Chronią one organizm, w tym skórę przed starzeniem się oraz przed pojawieniem się groźnych chorób. Witamina A i C, to kolejne bogactwa zawarte w owocu, które wzmacniają naczynia krwionośne skóry i usuwają wolne rodniki. Arbuz to bogactwo witamin. Atutem jest fakt, że 100g owocu dostarcza około 35 kcal, dlatego osoby na diecie mają smaczną przekąskę. Z kolei Indeks glikemiczny arbuza jest wysoki, ponieważ wynosi 70-75 jednostek. Osoby cierpiące na cukrzycę i zaburzenia gospodarki węglowodanowej muszą ograniczyć spożywanie takiego przysmaku.

Do czego wykorzystam arbuza?

Z arbuza wyczarujesz lody, koktajle, soki, pomysłowe koreczki, arbuzowe drinki, orzeźwiające sałatki i wiele innych! Arbuz jest niskokaloryczny i świetnie nawadnia organizm. Sprawdzi się także w deserach, ciastach i  przystawkach. Zainspiruj się już teraz, a promocje na naczynia i szklanki znajdziesz w sklepie Home and You.

1. Awokado z grilla z sałatką z arbuza

 Awokado z grilla z sałatką z arbuza Zobacz przepis

Awokado z grilla z sałatką z arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Surówka z rukoli i arbuza

 Surówka z rukoli i arbuza Zobacz przepis

Surówka z rukoli i arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z żółtego arbuza

 Sałatka z żółtego arbuza Zobacz przepis

Sałatka z żółtego arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Koktajl truskawkowo-arbuzowy z cytrusami

 Koktajl truskawkowo-arbuzowy z cytrusami Zobacz przepis

Koktajl truskawkowo-arbuzowy z cytrusami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

 Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką Zobacz przepis

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Licuado de Melon

 Licuado de Melon Zobacz przepis

Licuado de Melon / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Arbuzowiec

 Arbuzowiec Zobacz przepis

Arbuzowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Owsianka z arbuzem

 Owsianka z arbuzem Zobacz przepis

Owsianka z arbuzem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
7
Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2891

30 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 148

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1715

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8