Spis treści:
- Imbir świeży a marynowany – jaka jest między nimi różnica?
- Do czego wykorzystać marynowany imbir w kuchni?
- Jak zamarynować imbir? Przepis krok po kroku, który wyjdzie każdemu
- Jak przechowywać marynowany imbir?
- Pomysły na dania z marynowanym imbirem
Marynowany imbir to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów azjatyckich dań. Można go użyć nie tylko do wykonania tradycyjnego sushi, ale także jako dodatek do potraw z rybami i wołowiną w roli głównej. Entuzjaści tego przysmaku uwielbiają sięgać po niego solo oraz w połączeniu z domowej roboty zupką chińską. Jego ogromną zaletą jest to, że przyrządza się go w mniej niż pół godziny. Nie wolno również zapomnieć o tym, że przetwór ten nadaje się do jedzenia już po zaledwie trzech dniach. Jak zamarynować imbir? Przepis krok po kroku znajdziesz w dalszej części tego artykułu.
Sprawdź także: Dietetyczne dania z cukinii na odchudzanie. Proste i szybkie przepisy
Imbir świeży a marynowany – jaka jest między nimi różnica?
Imbir świeży a marynowany – jaka jest między nimi różnica? Przede wszystkim polega ona na ich zastosowaniu. Surowy wariant oraz ten w formie sproszkowanej mają znacznie ostrzejszy smak – chwila nieuwagi i twoja potrawa może stać się całkowicie niezjadliwa. Warto zapamiętać, że w tej wersji możesz przechowywać go w temperaturze pokojowej przez około siedem dni. Planujesz użyć go po tym terminie? W takim razie jak najprędzej umieść go w lodówce. Możesz go również zamrozić w formie niewielkich talarków, które następnie wykorzystasz podczas zaparzania jesiennej herbaty czy do wyczarowania prozdrowotnego naparu imbirowego.
Imbir jest obecny w medycynie alternatywnej od wieków, a to wszystko za sprawą jego leczniczych właściwości. Co ciekawe, marynowanie tego produktu nie tylko zmienia jego charakter pod względem walorów smakowych, ale także wynosi jego wartości odżywcze na nowy poziom, czyniąc z niego istne superfood.
Dlaczego warto marynować imbir? Po pierwsze proces ten łagodzi jego ostrość, co może przypaść do gustu entuzjastom nieco mniej pikantnych opcji. Ponadto marynowanie wydobywa naturalną słodkość tej rośliny – w tej wersji podkreśli on charakter potraw bazujących zarówno na owocach morza, jak i czerwonym mięsie. Marynując go w miodzie lub cytrynie, dodatkowo wzmocnisz jego lecznicze działanie na twój organizm.
Do czego wykorzystać marynowany imbir w kuchni?
Jeśli zastanawiasz się, do czego wykorzystać marynowany imbir w kuchni, to z pewnością zaskoczy cię jego uniwersalność. Mimo tego, że jest on tradycyjnym elementem japońskich potraw, możesz śmiało dodawać go do swoich ulubionych przystawek, zup oraz pozycji obiadowych. Należy podkreślić, że komponent ten fantastycznie wpisuje się również w założenia kuchni wietnamskiej, tajskiej czy chińskiej.
Nie masz pomysłu na to, jak wdrożyć marynowany imbir do swojej diety? W takim razie wykorzystaj go jako element marynaty do ulubionego mięsa. Nada on ciekawego połączenia delikatnej pikanterii i słodkości, które sprawią, że twoi goście z pewnością poproszą cię o przepis na to wyjątkowe danie.
Niewiele osób wie o tym, że marynowany imbir można z łatwością wkomponować w przepis na sos. Wystarczy zmiksować go na przykład z majonezem lub jogurtem, zamieniając go w ciekawe smarowidło do kanapek, wrapów czy sałatek. Sięgnij po niego również podczas przyrządzania świeżych sałatek oraz zup.
Do czego wykorzystać marynowany imbir w kuchni? Na przykład do podrasowania smaku herbaty lub lemoniady. Jest to także bardzo praktyczne rozwiązanie dla osób planujących większe spotkanie lub imprezę ze znajomymi – okazuje się, że imbir doskonale uzupełni zimną płytę. Wystarczy, że umieścisz go w dekoracyjnej miseczce zaraz obok serów i wędlin.
Jak zamarynować imbir? Przepis krok po kroku, który wyjdzie każdemu
Jeśli chcesz delektować się ciekawym smakiem marynowanego imbiru w zaciszu własnej kuchni, nie musisz sięgać po sklepowe produkty. Możesz podjąć się wyzwania i przygotować go samodzielnie. Co bardzo istotne, jego wykonanie nie stanowi problemu nawet dla mniej doświadczonych kucharzy. Jak zamarynować imbir? Przepis krok po kroku na ten rarytas znajdziesz poniżej, ale najpierw musisz zaopatrzyć się w takie produkty jak korzeń imbiru, sól, cukier oraz ocet ryżowy.
Doprowadź wodę do wrzenia w niewielkim rondelku. Obierz korzeń imbiru ze skórki i pokrój go na cieniutkie paseczki. Wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez około pół minuty. W tym czasie składnik ten powinien w pełni zmięknąć. Następnie umieść go w wyparzonych słoikach. W kolejnym naczyniu zagotuj ocet z dodatkiem cukru i soli. Tak przygotowaną zalewą należy zalać imbir. Po ostygnięciu odstaw go w suche i chłodne miejsce na kilka dni.
Jak przechowywać marynowany imbir?
Przygotowałeś omawiany przysmak według powyższego przepisu, ale nie wiesz, jak przechowywać marynowany imbir? Po otwarciu słoiczka możesz przechowywać go w lodówce jeszcze przez kilka tygodni. Pamiętaj, że jeśli pojawi się na nim biały nalot pleśni, należy wyrzucić cały słoik. Warto podkreślić, że octowa zaleta sprawia, że termin przydatności tej przekąski znacznie się wydłuża. Co bardzo istotne, można ją nawet mrozić, przy czym proces ten w ogóle nie wpływa negatywnie na walory smakowe imbiru.
Pomysły na dania z marynowanym imbirem
Jeśli brakuje ci inspiracji na ciekawe pozycje z dodatkiem marynowanego imbiru, możesz wykorzystać jeden z poniższych pomysłów.
Karkówka z marynowanym imbirem
Karkówka w kapuście kiszonej z marynowanym imbirem z piekarnika to prawdziwa gratka dla fanów dań z tym rodzajem mięsa w roli głównej. Do jej zrobienia oprócz tytułowych składników potrzebujesz marchewki, cebuli, oleju rzepakowego, czosnku, krojonych pomidorów w zalewie, majeranku, cukru, pieprzu ziołowego oraz kolendry. Uduś warzywa na patelni a następnie połącz je z kapustą kiszoną, którą wyłożysz spód naczynia żaroodpornego. Pamiętaj o dodaniu do niej marynowanego imbiru. Na ich wierzchu umieść kotlety z karkówki i piecz w 180 stopniach przez około półtorej godziny.
Makaron z kurczakiem curry
Marynowany imbir świetnie sprawdza się w roli kropki nad i rozmaitych dań. Wypróbuj na przykład soczyste spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem. W tym daniu pierwsze skrzypce gra niecodzienna marynata – taka przyrządzona przy pomocy soku z buraków, octu czerwonego wina oraz syropu klonowego, która podkreśla delikatną teksturę polędwiczek z kurczaka. Jeśli chodzi o warzywa, możesz postawić na zielonego ogórka, cukinie i natkę pietruszki. Na samym końcu należy wkroić dojrzałe mango. Tak bogate danie nie wymaga skomplikowanych połączeń ziół i przypraw – wystarczy dodatek podsmażonych na patelni nerkowców, nieco syropu klonowego oraz soli według twoich preferencji. Zaserwuj tę potrawę podczas imprezy rodzinnej, a twoi najbliżsi długo nie zapomną ciekawego smaku i aromatu tej pozycji.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »
Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »
W wiosce olimpijskiej tych dań nie zjedzą. Zostały zakazane, bo są zbyt "ryzykowne" »