Spis treści:
- Domowa masa makowa – przepis babci
- Co zrobić, żeby masa makowa była wilgotna?
- Jak zagęścić masę makową?
- Jakie składniki można dodać do masy makowej?
- Domowa masa makowa – przepisy na słodkie przekąski
Masa makowa to nic innego jak ugotowany i zmielony mak, serwowany z rozmaitymi dodatkami, zwłaszcza cukrem, miodem i bakaliami. Na pierwszy rzut oka wydaje się być ona banalnym i mało znaczącym składnikiem, jednak w rzeczywistości jeden błąd w jej przyrządzaniu wystarczy, aby zepsuć cały wypiek. Jak wyczarować ją krok po kroku, żeby smakowała jak ta z przepisu babci? Co zrobić, żeby była wilgotna? Jak ją przechowywać i do czego ją wykorzystać? I wreszcie – jak zagęścić masę makową? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Sprawdź także: Masa makowa z puszki. Co do niej dodać?
Domowa masa makowa – przepis babci
Jak powstaje domowa masa makowa według przepisu naszych babć? Jej przygotowanie nie powinno przysporzyć ci większego problemu. Najpierw powinieneś zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki, tj. suchy niebieski mak, rodzynki, suszone morele i żurawinę, kandyzowaną skórę pomarańczy, orzechy włoskie, naturalny miód, cukier trzcinowy oraz masło.
Wsyp mak do garnka, zalej go wodą, wymieszaj i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne pięć minut. Przecedź mak przez duże, gęste sitko i odstaw go do ostygnięcia. Gdy nieco przeschnie, zmiel go w maszynce – jeśli korzystasz z tej do mięsa, użyj końcówki o najmniejszych oczkach. Jeżeli zajdzie taka konieczność, przepuść przez nią mak dwa razy.
W następnym kroku przygotuj bakalie – te większe, np. morele, pokrój na mniejsze kawałki. Umieść mak w garnku, wlej do niego miód, dodaj cukier oraz masło, a na koniec wsyp bakalie i całość dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na najmniejszym palniku i podgrzewaj jego zawartość do momentu, aż masło się rozpuści – pamiętaj, aby przez cały czas mieszać masę.
Jeśli nie planujesz wykorzystać masy makowej od razu, przełóż ją do szklanego słoika i przechowuj w lodówce maksymalnie przez siedem dni. W razie potrzeby możesz ją zamrozić – w ten sposób znacznie przedłużysz jej zdatność do spożycia. Planujesz użyć jej w przepisie na ciasto? Zatem dobrym pomysłem będzie wymieszanie jej z ubitymi białkami jaj – dzięki temu będzie mniej kruszyć się po upieczeniu.
Co zrobić, żeby masa makowa była wilgotna?
Zastanawiasz się, co zrobić, żeby masa makowa była wilgotna? Najlepiej zadbać o to już na etapie jej przygotowywania. Będzie ona sucha, gdy zbyt mocno odcedzisz mak. Dopilnowałeś wszystkich szczegółów, a mimo to masa odbiega od ideału? Na szczęście możesz ją uratować i to w bardzo prosty sposób. Wystarczy dodać do niej więcej miodu lub roztopionego masła. Innym rozwiązaniem jest wzbogacenie jej o starte jabłko. Niektórzy dorzucają do niej również niewielką porcję mleka lub śmietany. Niezależnie od tego, na którą metodę się zdecydujesz, musisz pamiętać o jednej ważnej rzeczy – każdy dodatkowy składnik w twojej masie makowej wpłynie na jej smak.
Jak zagęścić masę makową?
Niekiedy zdarza się tak, że masa makowa wychodzi zbyt rzadka, a dzieje się tak najczęściej wtedy, gdy mak przed zmieleniem nie jest wystarczająco odsączony z nadmiaru wody. Co możesz zrobić w takiej sytuacji? Jak zagęścić masę makową? Najlepszą opcją jest dodanie do niej kaszy manny lub bułki tartej – takie dodatki poprawią jej konsystencję, nie zmieniając przy tym jej smaku.
Jakie składniki można dodać do masy makowej?
Tradycyjna masa makowa już ci się znudziła i chciałbyś postawić na coś bardziej oryginalnego? Wiedz, że nie musisz ograniczać się jedynie do orzechów włoskich, miodu, rodzynek, żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczy. Równie dobrze możesz sięgnąć po cynamon, płatki migdałów, orzechy pekan, nerkowce, suszone śliwki, a nawet figi, daktyle i jagody goi. Co ciekawe, niektórzy wzbogacają swoją masę o alkoholowe akcenty, np. rum, amaretto czy likier pomarańczowy.
Do czego używać masy makowej?
Skoro już wiesz, jak powstaje domowa masa makowa, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, w jakich przepisach ją uwzględnić. Wbrew pozorom nie nadaje się ona jedynie do strucla czy makowca – równie dobrze możesz wykorzystać ją jako dodatek do różnego rodzaju ciasteczek, wafli czy makaronu oraz jako farsz do pierogów i naleśników.
Domowa masa makowa – przepisy na słodkie przekąski
Jak już zostało wspomniane, domowa masa makowa to idealny dodatek nie tylko do ciast, ale również wielu innych smacznych przekąsek. Zostało ci sporo tego składnika po upieczeniu makowca i nie chcesz wyrzucać go do kosza? Sprawdź, co możesz z niego zrobić.
Makowe trufle
Jednym z przepisów, w których możesz uwzględnić masę makową, jest ten na makowe trufle. Poza makiem do jego realizacji potrzebujesz białej czekolady, serka mascarpone oraz cukru pudru. Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie białej czekolady w kąpieli wodnej. Połącz mak z serkiem mascarpone, dodaj do nich czekoladę i całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wstaw na kilka godzin do lodówki. Na koniec uformuj z niej kulki i obtocz w cukrze pudrze. Gotową przekąskę przechowuj w warunkach chłodniczych.
Makowe lody
Domowa masa makowa doskonale sprawdzi się również w przepisie na lody. Jak przyrządzić ten przysmak? Zacznij od ubicia żółtek z cukrem. Dodaj do nich miód oraz mak, po czym połącz je z ubitą śmietaną kremówką i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do foremek i wstaw je na kilka godzin do zamrażalnika.
Makowa sałatka owocowa
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że masa makowa świetnie komponuje się ze świeżymi owocami – aby się o tym przekonać, wykorzystaj ją w przepisie na sałatkę owocową. Możesz w nim uwzględnić dowolne składniki – dobrze sprawdzą się tutaj gruszki, jabłka, winogrona czy borówki. Pokrój owoce na mniejsze kawałki, po czym wymieszaj je z masą makową. Zwieńcz całość jogurtem naturalnym i posyp ulubionymi orzechami.
Makowy mus malinowy
Masę makową można dodawać także do różnego rodzaju musów – na przykład do tego na bazie malin. Aby zaserwować smaczny malinowy deser w pucharku, musisz dodatkowo zaopatrzyć się w twaróg, cytrynę oraz cukier. Zmiel dwukrotnie twaróg, po czym utrzyj go z cukrem oraz sokiem z cytryny i połącz z masą makową. W kolejnym kroku przygotuj mus malinowy, zagotowując maliny z cukrem i przecedzając je przez sitko. Umieść gotowy mus na dnie pucharków, a następnie dodaj twaróg z makiem i kilka świeżych malin. Gotowy przysmak możesz udekorować listkami świeżej mięty.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »
Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »
Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »