Fot. 123RF/Picsel
Przygotowanie chipsów nie jest trudnym ani czasochłonnym zajęciem. Do ich zrobienia wystarczy zaledwie kilka prostych składników. Podstawowy przepis składa się z ziemniaków, oleju i soli. Można je smażyć lub upiec w piekarniku. W domowym wydaniu z pewnością zasmakują każdemu i sprawią, że będziecie mieli ochotę sięgać po nie znacznie częściej. Skąd się wzięły i od kiedy są tak popularne?
Historia chipsów
Chipsy wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych, a dokładniej z miasta Saratoga Springs leżącego w stanie Nowy Jork. Legenda głosi, że pierwszy raz przygotowano je w 1853 roku w jednej ze znanych restauracji o nazwie Moon Lodge, gdzie stanowisko szefa kuchni wówczas obejmował George „Speck" Crum.
Przepis na tę przekąskę został stworzony w wyniku reklamacji zgłoszonej przez jednego z klientów, który po otrzymaniu swojego zamówienia stwierdził, że frytki stanowiące jeden ze składników posiłku są zbyt grubo pokrojone i rozmiękłe. Szef kuchni odpowiadając na niezadowolenie klienta, postanowił przygotować nowe danie, tym razem zwracając uwagę na to, aby ziemniaki zostały pokrojone na mniejsze plastry i po smażeniu były bardziej chrupiące. Odpowiedź kucharza nie była jednak zadowalająca, w wyniku czego klient zgłosił powtórną reklamację.
Kucharz nie został obojętny wobec zarzutów i w wyniku silnego wzburzenia postanowił zrobić na złość awanturującemu się gościowi restauracji. Pokroił ziemniaki w możliwie jak najcieńsze plasterki i usmażył je na głębokim tłuszczu, a następnie doprawił je ogromną ilością soli. Reakcja klienta po otrzymaniu dania zadziwiła wszystkich, był on zachwycony otrzymaną potrawą i podziękował kucharzowi za przepyszny posiłek.
W niedługim czasie nowa potrawa została włączona do menu owej restauracji pod nazwą „Saratoga Chips". Kiedy przysmak ten zyskał na popularności, zaczął być produkowany na większą skalę, pakowany w pudełka i sprzedawany na terenie całej Nowej Anglii.
Przepisy na domowe chipsy
Obecnie chipsy są popularne na całym świecie i stanowią jedną z najczęściej wybieranych przekąsek na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Są dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym. Mało kto wie, że w bardzo prosty sposób można je zrobić również samemu, wykorzystując do tego celu ziemniaki lub jego zamienniki w postaci warzyw czy owoców. Jeśli poszukujecie sprawdzonego przepisu na ten przysmak, zaczerpnijcie wiedzy od naszych użytkowników.
1. Domowe chipsy z solą i pieprzem
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ażurkowe chipsy ziemniaczane
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Chipsy ze słodkich ziemniaków
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Domowe chipsy z sosem jogurtowo-limonkowym
Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Jakewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Chipsy z cukinii z parmezanem
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pascal na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie