Ewa_Gotuje

Domowe chipsy

Chipsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek, znanych w niemal każdym zakątku świata. Towarzyszą nam podczas oglądania filmów, wydarzeń sportowych lub na spotkaniach towarzyskich. Często sięgamy po nie, kiedy mamy ochotę na małą, słoną przekąskę. Jak przygotować je samodzielnie?

Fot. 123RF/Picsel

Przygotowanie chipsów nie jest trudnym ani czasochłonnym zajęciem. Do ich zrobienia wystarczy zaledwie kilka prostych składników. Podstawowy przepis składa się z ziemniaków, oleju i soli. Można je smażyć lub upiec w piekarniku. W domowym wydaniu z pewnością zasmakują każdemu i sprawią, że będziecie mieli ochotę sięgać po nie znacznie częściej. Skąd się wzięły i od kiedy są tak popularne?

Historia chipsów

Chipsy wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych, a dokładniej z miasta Saratoga Springs leżącego w stanie Nowy Jork. Legenda głosi, że pierwszy raz przygotowano je w 1853 roku w jednej ze znanych restauracji o nazwie Moon Lodge, gdzie stanowisko szefa kuchni wówczas obejmował George „Speck" Crum.

Przepis na tę przekąskę został stworzony w wyniku reklamacji zgłoszonej przez jednego z klientów, który po otrzymaniu swojego zamówienia stwierdził, że frytki stanowiące jeden ze składników posiłku są zbyt grubo pokrojone i rozmiękłe. Szef kuchni odpowiadając na niezadowolenie klienta, postanowił przygotować nowe danie, tym razem zwracając uwagę na to, aby ziemniaki zostały pokrojone na mniejsze plastry i po smażeniu były bardziej chrupiące. Odpowiedź kucharza nie była jednak zadowalająca, w wyniku czego klient zgłosił powtórną reklamację.

Kucharz nie został obojętny wobec zarzutów i w wyniku silnego wzburzenia postanowił zrobić na złość awanturującemu się gościowi restauracji. Pokroił ziemniaki w możliwie jak najcieńsze plasterki i usmażył je na głębokim tłuszczu, a następnie doprawił je ogromną ilością soli. Reakcja klienta po otrzymaniu dania zadziwiła wszystkich, był on zachwycony otrzymaną potrawą i podziękował kucharzowi za przepyszny posiłek.
W niedługim czasie nowa potrawa została włączona do menu owej restauracji pod nazwą „Saratoga Chips". Kiedy przysmak ten zyskał na popularności, zaczął być produkowany na większą skalę, pakowany w pudełka i sprzedawany na terenie całej Nowej Anglii.

Przepisy na domowe chipsy

Obecnie chipsy są popularne na całym świecie i stanowią jedną z najczęściej wybieranych przekąsek na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Są dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym. Mało kto wie, że w bardzo prosty sposób można je zrobić również samemu, wykorzystując do tego celu ziemniaki lub jego zamienniki w postaci warzyw czy owoców. Jeśli poszukujecie sprawdzonego przepisu na ten przysmak, zaczerpnijcie wiedzy od naszych użytkowników.

 

1. Domowe chipsy z solą i pieprzem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Domowe chipsy paprykowe

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ażurkowe chipsy ziemniaczane

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Chipsy ze słodkich ziemniaków

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowe chipsy z sosem jogurtowo-limonkowym

Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Chipsy solone

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Chipsy z jarmużu

Fot. Jakewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Chipsy z cukinii z parmezanem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Chipsy bananowe

Fot. Pascal na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Chipsy z kiwi

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Biała kiełbasa wieprzowa

Święta minęły, ale smaki tego okresu jeszcze przez jakiś czas będą nam towarz...

Odsłon: 772

>60 min
14
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Desery w szklankach. Proste przepisy idealne na święta i rodzinne spotkania

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny poczęstunek dla gości, który nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni oraz pieczenia w piekarniku? Idealnie s...

2
Informacje Jak panierować rybę bez jajka? 5 wariantów - każdy dodaje rybie wyjątkowego smaku

Szukasz przepisu na panierkę, która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa? Na pewno nie potrzebujesz więc bułki tartej i jajek. Poznaj 5 najlepszych...

3
Ewa gotuje Dwie misski w jednej kuchni. Ewa Wachowicz gotuje z Marceliną Zawadzką

Do wspólnego gotowania w 498. odcinku programu „Ewa Gotuje” prowadząca zaprosiła miss Polski 2011 roku, czyli Marcelinę Zawadzką. Gospodyni przygot...

3
Informacje Sałatka jarzynowa bez niego nie może się obejść. Ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii

Składniki sałatki jarzynowej tworzą pyszną całość, w której rozkochali się Polacy. Jednym z elementów, bez których ta przekąska nie byłaby tak idea...

0