Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe chipsy z sosem jogurtowo - limonkowym

Domowe chipsy z sosem jogurtowo - limonkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2232

Dodano:

Odsłon: 633

Proste do przygotowania, cienkie i chrupiące chipsy ziemniaczane z dodatkiem parmezanu oraz podawane w towarzystwie sosu jogurtowo - cytrynowego to pyszna przekąska idealna nie tylko na każdego rodzaju spotkanie czy imprezę, ale także na co dzień.

Składniki

  • ziemniaki
  • ser parmezan
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść świeżej natki pietruszki
  • DO SOSU:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego z miodem (150 gram)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • sól + pieprz czarny
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe chipsy z sosem jogurtowo - limonkowym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć.
    Przy pomocy mandoliny lub ostrego noża pokroić ziemniaki w poprzek na cienkie plasterki.
    Tak przygotowane wrzucić do miski z zimną wodą i moczyć ok. 30 minut, aby usunąć nadmiar skrobi.
    Po tym czasie odsączyć je na durszlaku i dokładnie osuszyć.

  2. W międzyczasie ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Drobno posiekać garść świeżej natki pietruszki.
    Wycisnąć sok z 1 limonki.
    Zetrzeć skórkę z limonki w ilości 1 łyżeczki.

  3. Do miseczki dodać 1 opakowanie jogurtu naturalnego z miodem, świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki, 1 łyżeczkę drobno startej skórki z limonki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
    Przygotowany sos odstawić na bok lub schłodzić w lodówce.

  4. Do garnka wlać 1/2 szklanki oleju i rozgrzać na średnim ogniu.
    Plastry ziemniaków ostrożnie wrzucać partiami do gorącego oleju i gotować do momentu uzyskania przez nie odpowiadającego nam stopnia chrupkości i podpieczenia.
    Gotowe chipsy odsączyć na ręczniku papierowym.

  5. Pięknie podpieczone i chrupiące chipsy ziemniaczane przełożyć na duży płaski talerz, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, posypać drobno startym serem parmezan oraz drobno posiekaną natką pietruszki i podawać w towarzystwie przygotowanego sosu jogurtowo - limonkowego.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 grudnia 2020 MIODZIO :) Biorę na niedzielny wieczór ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń