Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2232
Dodano: 05.12.2020
Odsłon: 633
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć.
Przy pomocy mandoliny lub ostrego noża pokroić ziemniaki w poprzek na cienkie plasterki.
Tak przygotowane wrzucić do miski z zimną wodą i moczyć ok. 30 minut, aby usunąć nadmiar skrobi.
Po tym czasie odsączyć je na durszlaku i dokładnie osuszyć.
W międzyczasie ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Drobno posiekać garść świeżej natki pietruszki.
Wycisnąć sok z 1 limonki.
Zetrzeć skórkę z limonki w ilości 1 łyżeczki.
Do miseczki dodać 1 opakowanie jogurtu naturalnego z miodem, świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki, 1 łyżeczkę drobno startej skórki z limonki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Przygotowany sos odstawić na bok lub schłodzić w lodówce.
Do garnka wlać 1/2 szklanki oleju i rozgrzać na średnim ogniu.
Plastry ziemniaków ostrożnie wrzucać partiami do gorącego oleju i gotować do momentu uzyskania przez nie odpowiadającego nam stopnia chrupkości i podpieczenia.
Gotowe chipsy odsączyć na ręczniku papierowym.
Pięknie podpieczone i chrupiące chipsy ziemniaczane przełożyć na duży płaski talerz, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, posypać drobno startym serem parmezan oraz drobno posiekaną natką pietruszki i podawać w towarzystwie przygotowanego sosu jogurtowo - limonkowego.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 06 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
MIODZIO :) Biorę na niedzielny wieczór ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz