Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strogonow w moim domowym wydaniu. Taka wersja bardzo smakuje mojej rodzinie. Podawałam go z pieczonymi ziemniakami co okazało się smacznym pomysłem :)
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1409
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 313
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1043
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1409
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 313
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1043
Składniki
Wołowinę pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam do miękkości (ok.1,30 h). W tym czasie pokroiłam w talarki cebulę, pieczarki oraz w paski paprykę. Użyłam papryki czerwonej i żółtej po 1/2 części.
Ogórki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Odstawiłam. Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę, pieczarki, paprykę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusiłam do miękkości warzyw. Posoliłam. Dodałam podsmażone ogórki.
Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Zagotowałam. Wlałam śmietanę, wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Przyprawiłam do smaku solą i dodałam po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej. Odstawiłam na 15 minut by strogonow przeszedł smakiem przypraw i warzyw.
Notatki: * można dodać odrobinę więcej koncentratu pomidorowego bądź śmietany * jeśli jest potrzeba to dolać odrobinę wody podczas gotowania wołowiny