Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow

Strogonow

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1456

Dodano:

Odsłon: 1616

Strogonow w moim domowym wydaniu. Taka wersja bardzo smakuje mojej rodzinie. Podawałam go z pieczonymi ziemniakami co okazało się smacznym pomysłem :)

Składniki

  • 60 dkg mięsa wołowego
  • 1 papryka
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki śmietany 30 %
  • sól, papryka ostra i słodka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła do podsmażenia ogórków
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam do miękkości (ok.1,30 h).

    W tym czasie pokroiłam w talarki cebulę, pieczarki oraz w paski paprykę. Użyłam papryki czerwonej i żółtej po 1/2 części.

  2. Ogórki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Odstawiłam.

    Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę, pieczarki, paprykę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusiłam do miękkości warzyw. Posoliłam.
    Dodałam podsmażone ogórki.

  3. Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Zagotowałam. Wlałam śmietanę, wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Przyprawiłam do smaku solą i dodałam po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej.

    Odstawiłam na 15 minut by strogonow przeszedł smakiem przypraw i warzyw.

  4. Notatki:
    * można dodać odrobinę więcej koncentratu pomidorowego bądź śmietany
    * jeśli jest potrzeba to dolać odrobinę wody podczas gotowania wołowiny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń