Fot. 123RF/Picsel
Makaron to przysmak, za którym przepadają nie tylko rodowici Włosi. Produkt ten króluje w wielu kuchniach świata i przyrządzany jest na mnóstwo różnych sposobów. Nic w tym dziwnego - makaron doskonale komponuje się z rozmaitymi dodatkami, włączając w to mięso, ryby i owoce morza, warzywa, sosy, sery, a nawet truskawki i czekoladę.
Półki sklepowe wręcz uginają się pod ciężarem rozmaitych makaronów. Świderki, wstążki, nitki, rurki czy lasagne to tylko kilka z wielu opcji, jakie mają do dyspozycji kupujący. Łatwy dostęp do produktów to niewątpliwie ogromne ułatwienie i oszczędność czasu, jednak mówi się, że żaden sklepowy wyrób nie smakuje tak wyśmienicie, jak tradycyjny domowy makaron.
Przyrządzenie domowego makaronu nie jest szczególnie czasochłonne czy skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników, aby wyczarować smaczną i niezwykle uniwersalną przekąskę. Marzy ci się prawdziwy, swojski makaron? Dowiedz się, jak go zrobić!
Jak zrobić domowy makaron w podstawowej wersji?
Podstawowy przepis na makaron zawiera zaledwie kilka składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. W jego skład wchodzi mąka pszenna, całe jajka, żółtka, oliwa z oliwek lub olej oraz sól. Cały proces polega na połączeniu powyższych składników, uformowaniu ciasta i pokrojeniu go na kawałki.
Realizację przepisu rozpocznij od wysypania mąki na stolnicę i utworzenia w niej wgłębienia. W powstałym „gnieździe" umieść jajka i żółtka wraz z solą i oliwą. Po dodaniu produktów możesz zacząć zgarniać mąkę do środka i zagniatać ciasto. Czynność tę powtarzaj do momentu, aż ciasto osiągnie gładką, jednolitą konsystencję i przestanie przyklejać się do rąk.
Uformuj z ciasta kulę, a następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Po schłodzeniu podziel je na trzy kawałki i kolejno umieszczaj na stolnicy oprószonej mąką. Gdy wałkujesz pierwszy kawałek, dwa pozostałe przykryj folią lub ściereczką, aby nie pojawiła się na nich sucha skorupa.
Ciasto wałkuj jak najcieniej lub umieść je w specjalnej maszynce, która zrobi to za ciebie. Rozwałkowany placek pokrój na paski o pożądanej szerokości. Aby kawałki do siebie nie przywierały, warto oprószyć je mąką. Swój mączny wyrób możesz ugotować od razu po przyrządzeniu, wrzucając go do wrzącej wody. Domowy makaron gotuje się zazwyczaj kilka minut.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Makaron - proporcje składników dla czterech osób
Przygotowując świeży domowy makaron, weź pod uwagę liczbę osób, które będą go spożywać. Jeśli planujesz czteroosobową ucztę, powinno wyjść ci około 400 g ugotowanego produktu. Planujesz zrobić idealny makaron? Proporcje składników na cztery dania są następujące:
- 150-160 g mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml),
- dwa żółtka jaj,
- całe jajko średniej wielkości,
- ok. ⅓ łyżeczki soli,
- łyżka stołowa oleju lub oliwy z oliwek.
Czy da się zrobić makaron bez maszynki?
Zastanawiasz się, czy da się zrobić makaron bez maszynki? Odpowiedź brzmi tak! Nie potrzebujesz specjalnego sprzętu ani do rozwałkowywania ciasta, ani do nadawania kształtów. Niezależnie od tego, czy przyrządzasz świderki, nitki, kokardki czy muszelki, każdy z nich wymaga innej techniki formowania ciasta.
Poza niezbędnymi składnikami do przygotowania perfekcyjnego makaronu wystarczą ci trzy podstawowe elementy: ostry nóż, wałek oraz stolnica lub kawałek drewnianego blatu. Cały sukces tkwi w rozwałkowaniu ciasta na odpowiednią grubość oraz jego umiejętnym rolowaniu, rozciąganiu i krojeniu.
Technika krojenia ciasta zależy od rodzaju makaronu, który chcesz przygotować. Jeśli twoim celem jest makaron tagliatelle, zawiń ciasto w luźny rulon i pokrój go na paski o grubości jednego centymetra. Preferujesz inne kształty? Pokrój ciasto na kwadraty i uformuj z nich rurki lub wstążki.
Jak zrobić makaron w wersji wegańskiej?
W ostatnich latach dieta wegańska zyskała ogromne rzesze zwolenników. Jej podstawowym założeniem jest całkowicie wyeliminowanie z jadłospisu produktów pochodzenia roślinnego. Weganie rezygnują nie tylko ze spożywania mięsa i nabiału, ale również takich składników, jak jajka czy żelatyna.
Jak zrobić makaron w wersji wegańskiej, aby swoim smakiem i konsystencją przypominał ten z rodzinnego domu? Wystarczy, że przyrządzisz go bez jajek, na bazie mąki, wody oraz soli. Warto podkreślić, że brak żółtek i białek nie wpłynie znacznie na jego walory smakowe.
Dodaj do miski sól, mąkę pszenną oraz wrzącą wodę. Połącz składniki, mieszając je intensywnie łyżką. Gdy ciasto ostygnie, podziel je na mniejsze części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Następnie posyp je mąką i zawiń w rulony. Te pokrój na odpowiednią grubość i porozdzielaj dłonią. Gotuj je w osolonej wodzie przez ok. trzy minuty.
Zobacz: Razowy makaron z pesto
Jak przyrządzić najlepszy makaron do rosołu?
Domowy makaron to nieodłączny element tradycyjnego rosołu. To właśnie on sprawia, że zupa jeszcze lepiej smakuje i na dłużej syci. Warto pamiętać, że nie każdy rodzaj makaronu nadaje się do tej potrawy - najlepszą opcją będzie tzw. krajanka, czyli makaron w formie krótkich nitek lub wstążek.
Choć makaron typu krajanka dostępny jest w niemal każdym sklepie, zdecydowanie lepiej przyrządzić go samodzielnie w domu. Możesz użyć do tego przepisu na makaron w podstawowej wersji, który miałeś już okazję poznać.
Ważne, aby makaron do rosołu był odpowiednio cienki. Rozwałkowane ciasto możesz pokroić za pomocą maszynki lub ostrego noża, co zajmie ci trochę więcej czasu. Nadmiar produktu wykorzystaj w innym daniu, np. zupie pomidorowej.
Swojski makaron na słodko
Makaron to tak uniwersalne danie, że świetnie smakuje nie tylko na słono, ale również w wersji deserowej. Swojski makaron na słodko to idealna przekąska dla dzieci, choć chętnie sięgają po niego również dorośli. Z jakimi dodatkami smakuje najlepiej?
Opcji na przyrządzenie makaronowego deseru jest naprawę dużo. Makaron z twarogiem i cynamonem, śmietaną i truskawkami lub serkiem mascarpone i malinami to tylko trzy przykłady słodkich dań z bardzo długiej listy.
Fani słodkości, zwłaszcza gorzkiej lub mlecznej czekolady, koniecznie powinni spróbować czekoladowego makaronu. Wystarczy, że do standardowych składników na domowy makaron dodasz kakao i czekoladę, a wyczarujesz deser, który zachwyci nie tylko najmłodszych.
Czekoladowy makaron możesz serwować z rozmaitymi dodatkami, włączając w to banany, truskawki, kiwi, maliny, a także ricottę, serek mascarpone czy zwykły jogurt naturalny. Ciekawym uzupełnieniem dania jest sos waniliowy, który wraz z czekoladą tworzy bardzo zgrany duet.
Przepis na makaron w każdej wersji
Szukasz prostych przepisów na domowy makaron, z którego wyczarujesz smaczne i pożywne dania? Penne (rurki), tagliatelle (wstążki), fusilli (świderki) czy spaghetti (nitki) - niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, z pewnością upichcisz coś absolutnie pysznego. Jeśli brakuje ci kulinarnych inspiracji, koniecznie skorzystaj z naszego serwisu - znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na makaronowe potrawy zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Zapraszamy!
Zainspiruj się przepisami na domowy makaron:
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy makaron
Fot. Ziembulka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy makaron
3. Domowy makaron z natką pietruszki
Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy makaron
4. Domowy makaron pszenno - dyniowy
Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy makaron z dyni
Fot. Ika1961 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Smażony domowy makaron
Fot. I_lovelive na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy włoski makaron
Fot. FoodSagari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy kolorowy makaron