Ewa_Gotuje

Domowy makaron – jak go zrobić?

Domowy makaron to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych przysmaków w polskiej kuchni. Serwowany z rozmaitymi dodatkami, rozpieszcza podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak zrobić domowy makaron, który zachwyca swoim smakiem? Poznaj kilka przydatnych wskazówek!

Fot. 123RF/Picsel

Makaron to przysmak, za którym przepadają nie tylko rodowici Włosi. Produkt ten króluje w wielu kuchniach świata i przyrządzany jest na mnóstwo różnych sposobów. Nic w tym dziwnego - makaron doskonale komponuje się z rozmaitymi dodatkami, włączając w to mięso, ryby i owoce morza, warzywa, sosy, sery, a nawet truskawki i czekoladę.

Półki sklepowe wręcz uginają się pod ciężarem rozmaitych makaronów. Świderki, wstążki, nitki, rurki czy lasagne to tylko kilka z wielu opcji, jakie mają do dyspozycji kupujący. Łatwy dostęp do produktów to niewątpliwie ogromne ułatwienie i oszczędność czasu, jednak mówi się, że żaden sklepowy wyrób nie smakuje tak wyśmienicie, jak tradycyjny domowy makaron.

Przyrządzenie domowego makaronu nie jest szczególnie czasochłonne czy skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników, aby wyczarować smaczną i niezwykle uniwersalną przekąskę. Marzy ci się prawdziwy, swojski makaron? Dowiedz się, jak go zrobić!

Jak zrobić domowy makaron w podstawowej wersji?

Podstawowy przepis na makaron zawiera zaledwie kilka składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. W jego skład wchodzi mąka pszenna, całe jajka, żółtka, oliwa z oliwek lub olej oraz sól. Cały proces polega na połączeniu powyższych składników, uformowaniu ciasta i pokrojeniu go na kawałki.

Realizację przepisu rozpocznij od wysypania mąki na stolnicę i utworzenia w niej wgłębienia. W powstałym „gnieździe" umieść jajka i żółtka wraz z solą i oliwą. Po dodaniu produktów możesz zacząć zgarniać mąkę do środka i zagniatać ciasto. Czynność tę powtarzaj do momentu, aż ciasto osiągnie gładką, jednolitą konsystencję i przestanie przyklejać się do rąk.

Uformuj z ciasta kulę, a następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Po schłodzeniu podziel je na trzy kawałki i kolejno umieszczaj na stolnicy oprószonej mąką. Gdy wałkujesz pierwszy kawałek, dwa pozostałe przykryj folią lub ściereczką, aby nie pojawiła się na nich sucha skorupa.

Ciasto wałkuj jak najcieniej lub umieść je w specjalnej maszynce, która zrobi to za ciebie. Rozwałkowany placek pokrój na paski o pożądanej szerokości. Aby kawałki do siebie nie przywierały, warto oprószyć je mąką. Swój mączny wyrób możesz ugotować od razu po przyrządzeniu, wrzucając go do wrzącej wody. Domowy makaron gotuje się zazwyczaj kilka minut.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Makaron - proporcje składników dla czterech osób

Przygotowując świeży domowy makaron, weź pod uwagę liczbę osób, które będą go spożywać. Jeśli planujesz czteroosobową ucztę, powinno wyjść ci około 400 g ugotowanego produktu. Planujesz zrobić idealny makaron? Proporcje składników na cztery dania są następujące:

 

  • 150-160 g mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml),
  • dwa żółtka jaj,
  • całe jajko średniej wielkości,
  • ok. ⅓ łyżeczki soli,
  • łyżka stołowa oleju lub oliwy z oliwek.

 

Czy da się zrobić makaron bez maszynki?

Zastanawiasz się, czy da się zrobić makaron bez maszynki? Odpowiedź brzmi tak! Nie potrzebujesz specjalnego sprzętu ani do rozwałkowywania ciasta, ani do nadawania kształtów. Niezależnie od tego, czy przyrządzasz świderki, nitki, kokardki czy muszelki, każdy z nich wymaga innej techniki formowania ciasta.

Poza niezbędnymi składnikami do przygotowania perfekcyjnego makaronu wystarczą ci trzy podstawowe elementy: ostry nóż, wałek oraz stolnica lub kawałek drewnianego blatu. Cały sukces tkwi w rozwałkowaniu ciasta na odpowiednią grubość oraz jego umiejętnym rolowaniu, rozciąganiu i krojeniu.

Technika krojenia ciasta zależy od rodzaju makaronu, który chcesz przygotować. Jeśli twoim celem jest makaron tagliatelle, zawiń ciasto w luźny rulon i pokrój go na paski o grubości jednego centymetra. Preferujesz inne kształty? Pokrój ciasto na kwadraty i uformuj z nich rurki lub wstążki.

Jak zrobić makaron w wersji wegańskiej?

W ostatnich latach dieta wegańska zyskała ogromne rzesze zwolenników. Jej podstawowym założeniem jest całkowicie wyeliminowanie z jadłospisu produktów pochodzenia roślinnego. Weganie rezygnują nie tylko ze spożywania mięsa i nabiału, ale również takich składników, jak jajka czy żelatyna.

Jak zrobić makaron w wersji wegańskiej, aby swoim smakiem i konsystencją przypominał ten z rodzinnego domu? Wystarczy, że przyrządzisz go bez jajek, na bazie mąki, wody oraz soli. Warto podkreślić, że brak żółtek i białek nie wpłynie znacznie na jego walory smakowe.

Dodaj do miski sól, mąkę pszenną oraz wrzącą wodę. Połącz składniki, mieszając je intensywnie łyżką. Gdy ciasto ostygnie, podziel je na mniejsze części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Następnie posyp je mąką i zawiń w rulony. Te pokrój na odpowiednią grubość i porozdzielaj dłonią. Gotuj je w osolonej wodzie przez ok. trzy minuty.

Zobacz: Razowy makaron z pesto

Jak przyrządzić najlepszy makaron do rosołu?

Domowy makaron to nieodłączny element tradycyjnego rosołu. To właśnie on sprawia, że zupa jeszcze lepiej smakuje i na dłużej syci. Warto pamiętać, że nie każdy rodzaj makaronu nadaje się do tej potrawy - najlepszą opcją będzie tzw. krajanka, czyli makaron w formie krótkich nitek lub wstążek.

Choć makaron typu krajanka dostępny jest w niemal każdym sklepie, zdecydowanie lepiej przyrządzić go samodzielnie w domu. Możesz użyć do tego przepisu na makaron w podstawowej wersji, który miałeś już okazję poznać.

Ważne, aby makaron do rosołu był odpowiednio cienki. Rozwałkowane ciasto możesz pokroić za pomocą maszynki lub ostrego noża, co zajmie ci trochę więcej czasu. Nadmiar produktu wykorzystaj w innym daniu, np. zupie pomidorowej.

Swojski makaron na słodko

Makaron to tak uniwersalne danie, że świetnie smakuje nie tylko na słono, ale również w wersji deserowej. Swojski makaron na słodko to idealna przekąska dla dzieci, choć chętnie sięgają po niego również dorośli. Z jakimi dodatkami smakuje najlepiej?

Opcji na przyrządzenie makaronowego deseru jest naprawę dużo. Makaron z twarogiem i cynamonem, śmietaną i truskawkami lub serkiem mascarpone i malinami to tylko trzy przykłady słodkich dań z bardzo długiej listy.

Fani słodkości, zwłaszcza gorzkiej lub mlecznej czekolady, koniecznie powinni spróbować czekoladowego makaronu. Wystarczy, że do standardowych składników na domowy makaron dodasz kakao i czekoladę, a wyczarujesz deser, który zachwyci nie tylko najmłodszych.

Czekoladowy makaron możesz serwować z rozmaitymi dodatkami, włączając w to banany, truskawki, kiwi, maliny, a także ricottę, serek mascarpone czy zwykły jogurt naturalny. Ciekawym uzupełnieniem dania jest sos waniliowy, który wraz z czekoladą tworzy bardzo zgrany duet.

Przepis na makaron w każdej wersji

Szukasz prostych przepisów na domowy makaron, z którego wyczarujesz smaczne i pożywne dania? Penne (rurki), tagliatelle (wstążki), fusilli (świderki) czy spaghetti (nitki) - niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, z pewnością upichcisz coś absolutnie pysznego. Jeśli brakuje ci kulinarnych inspiracji, koniecznie skorzystaj z naszego serwisu - znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na makaronowe potrawy zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Zapraszamy!

Zainspiruj się przepisami na domowy makaron:

1. Domowy makaron

Domowy makaron

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy makaron

 

2. Domowy makaron

Domowy makaron

Fot. Ziembulka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy makaron

 

3. Domowy makaron z natką pietruszki

Domowy makaron z natką pietruszki

Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy makaron

 

4. Domowy makaron pszenno - dyniowy

Domowy makaron pszenno - dyniowy

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy makaron z dyni

 

5. Smażony domowy makaron

Smażony domowy makaron

Fot. Ika1961 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Smażony domowy makaron

 

6. Domowy makaron włoski

Domowy makaron włoski

Fot. I_lovelive na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy włoski makaron

 

7. Domowy kolorowy makaron

Domowy kolorowy makaron

Fot. FoodSagari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Domowy kolorowy makaron

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
15 min
2
>60 min
5
Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 3301

30 min
49

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

1
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6