Fot. 123RF
Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z nadzieniami - mięsne, na bazie kaszy lub ryżu - ilość kombinacji jest właściwie nieskończona. Oto kilka sprawdzonych przepisów naszych użytkowników na faszerowane warzywa. Który z nich wypróbujecie jako pierwszy?
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Dlatego warto zadbać, by w naszym kuchennym repertuarze znalazł się przepis, dzięki któremu to warzywo nigdy się nie znudzi.
Fot. JemKorzonki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli nie przepadacie za surową kalarepą, ugotowanie jej w takiej wersji będzie doskonałym rozwiązaniem. W końcu to wyjątkowo zdrowe warzywo, które może zapewnić nam długie życie w zdrowiu.
Fot. SePichce na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Buraki to jeden z ostatnich produktów, który przychodzi nam na myśl, gdy mówimy o faszerowanych warzywach. Tymczasem przygotowane w ten sposób są doskonałą propozycją na obiad lub lekką przekąskę.
4. Pomidory faszerowane bakłażanem
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto idealna propozycja dla wegetarian. Pomidory z bakłażanem są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo sycące. Gdy ich spróbujecie, z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.
5. Dynia faszerowana kaszą bulgur i buraczkami
Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jesień to czas kiedy na naszych stołach bardzo często gości na naszych stołach. Przygotowana według wskazówek Foodmanii jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo zdrowa.
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Faszerowane cukinie to już niemal klasyka. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest świetną okazją, aby wykorzystać produkty, które już od dłuższego czasu zalegają w lodówce. Dziecinnie proste!
7. Papryka z sosem pomidorowo-bazyliowym
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pieczone papryki nabierają wyjątkowego, delikatnie słodkiego smaku. Nic więc dziwnego, że to danie ma tak wielu fanów. Do ich nafaszerowania możecie wykorzystać np. ryż, kasze lub mięso.
8. Grillowane, faszerowane pieczarki
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Faszerowane pieczarki idealnie sprawdzą się jako przekąska nawet na eleganckich przekąskach. Z doświadczenia wiemy, że warto przygotować ich więcej, gdyż znikają błyskawicznie.
9. Bakłażany faszerowane makaronem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Makaron rzadko bywa wykorzystywany do faszerowania warzyw, tymczasem dzięki niemu otrzymujemy bardzo sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne, deszczowe dni.