Z tego artykułu dowiesz się:
- Co to jest korzeń galangalu i skąd się wywodzi?
- Galangal a imbir. Który jest smaczniejszy?
- Właściwości lecznicze galangalu. Na co pomaga?
- Jak wykorzystać galangal w kuchni?
- Galangal: przepisy, które musisz wypróbować
Co to jest korzeń galangalu i skąd się wywodzi?
Galangal, znany również jako niebieski imbir, jest rośliną przyprawową z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji południowo-wschodniej, gdzie ze względu na wyrazisty smak i aromat od wieków jest wykorzystywany jako dodatek do zup, sosów i mięs. Korzeń galangalu docenia się przede wszystkim w kuchni tajskiej oraz indonezyjskiej.
W Europie przyprawa galangalu nie jest co prawda aż tak popularna, jednak można zauważyć, że jednak z roku na rok przybywa jej zwolenników również na starym kontynencie. To pozytywne zjawisko, ponieważ regularne dodawanie do potraw azjatyckiej przyprawy niesie za sobą liczne korzyści zdrowotne.
Zobacz: Sałatka z krewetkami na makaronie ryżowym z warzywami
Galangal a imbir. Który jest smaczniejszy?
Galangal nierzadko bywa nazywany kuzynem imbiru, ponieważ wygląda podobnie i jest równie pikantny, chociaż nieco bardziej gorzki. W przeciwieństwie do imbiru wyczuwalne są w nim jednak również intensywnie orzeźwiające cytrusowo-żywiczne nuty, które różnią się o siebie w zależności od odmiany kłącza.
- galangal większy– alpinia galanga – gatunek o pomarańczowo-brązowej skórce i żółtym lub białym miąższu uprawniany przede wszystkim w Malezji, na Laos i w Tajlandii.
- galangal mniejszy– alpinia officinarum – gatunek o czerwono-brązowym miąższu. Jest nieco pikantny w smaku i pochodzi z południowo-wschodnich Chin.
- kencur - kaempferia galanga – gatunek o czerwonej skórce i białym miąższu. Jest bardziej słodki niż pozostałe odmiany galangalu, a hoduje się go przede wszystkim w Indonezji.
- chiński imbir - boesenbergia pandurata – gatunek o nietypowym kształcie, przypominającym długie palce. Można się z nim spotkać głównie w Chinach oraz Azji Południowo-Wschodniej
Sprawdź także: Imbirowe szoty działają cuda. Zamiast kawy, na odporność i przeziębienie
Właściwości lecznicze galangalu. Na co pomaga?
Właściwości lecznicze galangalu doceniała już św. Hildegarda z Bingen, która w XII wieku uważała niebieski imbir za „przyprawę życia i miłości”. Znana mistyczna i uzdrowicielka zwracała uwagę na to, że galangal wzmacnia serce, pobudza krążenie i rozgrzewa, a to jedynie niewielka część jego zalet.
- Kłącze rośliny zaleca się stosować przede wszystkim przez wzgląd na galanginę, czyli substancję leczniczą, która łagodzi symptomy choroby lokomocyjnej tj. mdłości oraz wspomaga trawienie. Olejek zawarty w kłączu galangalu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa rozkurczowo i leczy wzdęcia.
- Galangal warto włączyć do codziennej diety również przy odchudzaniu. Niebieski imbir pozytywnie wpływa bowiem na przemianę materii, a dzięki galanginie zawartej w kłączu roślina może zapobiegać otyłości.
- Przyprawa galangal wspomaga również trawienie i reguluje wydzielanie soków żołądkowych.
- Galangal jest źródłem antyoksydantów, które, wykazują zdolność do neutralizacji wolnych rodników w organizmie człowieka i regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z indyjskiego stanu Kerala opublikowane na łamach "Indian Journal of Clinical Biochemistry"
- Właściwości lecznicze galangalu można odczuć również przy walce z przeziębieniem. Roślina o działaniu przeciwbakteryjnym zawiera liczne substancje aktywne, które wspomagają walkę z drobnoustrojami. Ponadto, galangal neutralizuje nieświeży oddech.
- Naukowcy z West Bengal University of Animal and Fishery Sciences w Indiach zwracają też uwagę na przeciwzapalne właściwości galangalu. Przeprowadzony przez nich eksperyment dowiódł, że roślina może być tak samo skuteczna, jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ). Do badania wykorzystano szczury, którym zaindukowano stan zapalny i okazało się, że wyciąg z korzenia galgantu daje efekt porównywalny do medykamentów.
Właściwości galangalu sprawiają, że powinny go stosować przede wszystkim:
- Osoby, które lubią orientalne, pikantne przyprawy,
- osoby, które chcą poprawić metabolizm lub schudnąć,
- osoby, które chcą poprawić trawienie,
- osoby, które zmagają się z przeziębieniem,
- osoby, które zmagają się z nieświeżym oddechem,
- osoby, które zmagają się z chorobą lokomocyjną
- osoby, które zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu lub cukru we krwi
- osoby, które zmagają się z reumatyzmem lub zapaleniem stawów.
Jak wykorzystać galangal w kuchni?
Lecznicze właściwości galangalu i jego niepowtarzalne walory smakowe zachęcają do tego, aby zacząć stosować przyprawę na co dzień. Wyjaśniamy więc, gdzie ją kupić i jak wykorzystać galangal w kuchni.
Niebieski imbir można kupić przez internet albo podczas festiwali kuchni azjatyckiej. Zdarza się, że jest galangal dostępny również do zakupu w niektórych tajskich restauracjach lub w sklepach z egzotycznymi produktami. Cena gangalu to od 10 do 15 złotych za 100 gramów.
Jak wykorzystać galangal w kuchni? To uniwersalny produkt, który sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw, jednak najczęściej dodaje się go do:
- tajskich zup tj. zupa sobo, zupa tom yum kung, tom kha kai,
- dań rybnych,
- potrawek,
- gulaszy,
- curry,
- przetworów,
- alkoholi,
- koktajli energetycznych,
- napojów rozgrzewających np. herbaty,
- owoców morza,
- sałatek warzywnych,
- sałatek z mięsem,
- szakszuki.
Galangal: Trzy przepisy, które musisz wypróbować
Osoby, które nie mają pomysłu na smaczną potrawę z dodatkiem przyprawy galangal lub świeżego kłącza niebieskiego imbiru, mogą wypróbować nasze trzy propozycje.
Zupa Tom Kha Gai
Składniki
- 100 g piersi kurczaka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 250 ml bulionu grzybowego
- 1 pomidor
- 30g galangalu
- 1 laska trawy cytrynowej
- 1-2 papryczki bird-eye chili
- 50g grzybów np. pieczarek
- 2-3 liście limetki kaffir
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka soku z limetki
- 1 szalotka
- 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Szalotkę, pomidory i grzyby kroimy na małe kawałki, a galangal i trawę cytrynową na mniejsze, aby później móc wyłowić je z zupy. Kurczaka kroimy w paski, a papryczki chilli rozgniatamy.
- Trawę cytrynową, galangal i szalotkę zalewamy bulionem, a gdy zacznie wrzeć, wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy kurczaka i papryczki chilli.
- Dodajemy pomidory, grzyby, sos, cukier i sól. Całość mieszamy.
- Gdy kurczak będzie już ugotowany, dodajemy limetkę w formie liści, kolendrę i szczypiorek
- Doprawiamy sokiem z limetki.
Oryginalny przepis na zupę Tom Kha Gai z galangalem znajdziesz tutaj.
Zielona pasta curry
Składniki
- 15-20 szt. zielonych papryczek chili
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- 1 limonka – sok i skórka
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka galangalu
- 9 ząbków czosnku
- 5 szt. szalotek
- 9 szt. czosnku
- 1-2 łyżki kminu rzymskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół szklanki liści bazylii
- 150 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Przyprawy wrzucamy na patelni, aby wydobyć z nich zapach. Po uprażeniu ucieramy je w moździerzu i odstawiamy.
- Blendujemy pozostałe składniki. W przypadku mleka kokosowego dodajemy go tyle, aby konsystencja pasty była gładka, jednak nie rozpływała się. Nie należy przekraczać 150 ml. , jednak dodajcie nie więcej niż 150 ml maksymalnie).
- Dodajemy przyprawy i ponownie blendujemy.
- Pastę przechowujemy w słoikach w lodówce przez maksymalnie trzy miesiące.
Oryginalny przepis na zieloną pastę curry z galangalem znajdziesz tutaj.
Owoce morza w mleku kokosowym
Składniki
- 400 g owoców morza
- 300 g ryżu
- 2 szt. szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chilli
- 20 g imbiru
- 5 g suszonego galangalu
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 300 ml mleczka kokosowego
- Odrobina oleju
- Szczypta soli
- Limonka
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak imbir.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy przez pół minuty. Po tym czasie dodajemy imbir i papryczki chilli. Smażymy całość przez minutę.
- Zmniejszamy ogień. Następnie dodajemy pastę curry oraz mleczko kokosowe.
- Po zmiażdżeniu trawy cytrynowej, dodajemy ją razem z galangalem do mleka kokosowego i gotujemy całość przez 10 minut. W tym czasie osobno gotujemy ryż.
- Dodajemy mrożone owoce morza i gotujemy przez kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
- Doprawiamy solą
- Podajemy z ugotowanym ryżem i kawałkami limonki.
- Na koniec doprawiamy solą wedle smaku. Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem i kawałkami limonki.
Zainspiruj się przepisami na dania z galangalem:
1. Tom Yum – tajska ostra zupa z krewetkami
Zobacz przepisZupa z galangalem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tom Saap. Bulion na wieprzowych żeberkach
Zobacz przepisBulion wieprzowy z galangalem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Tom Yum Hed - tajska kwaśna zupa z grzybami
Zobacz przepisZupa z galangalem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Orientalny makaron z galangalem
Zobacz przepisDo czego użyć galangal? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »