Spis treści:
- Melon – pochodzenie i rodzaje
- Melon – wartości odżywcze
- Jakie właściwości ma melon?
- Kto powinien jeść melony?
- Co można zrobić z melona?
Dla wielu osób zaskoczeniem może być fakt, że melon to kuzyn naszego polskiego ogórka. Ten tropikalny owoc nie tylko doskonale smakuje, ale ma wiele cennych wartości odżywczych. W poniższym artykule opowiemy ci nieco o najpopularniejszych odmianach melona, przybliżymy jego zdrowotne właściwości oraz podpowiemy, jak wykorzystać go w kuchni.
Melon – pochodzenie i rodzaje
Owoce te kochają tropikalny klimat, prawdopodobnie pochodzą z Afryki, podobno były wykorzystywane już 3000 lat temu przez Egipcjan. Do Europy zostały natomiast sprowadzone przez misjonarzy, ziarna melona początkowo trafiły do słonecznej Italii, a stamtąd trafiły na resztę Starego Kontynentu.
W sklepach możemy znaleźć kilka rodzajów melonów, jednym z popularniejszych jest melon kantalupa, który charakteryzuje się pomarańczowym miąższem oraz chropowatą zielonkawo-szarą skórką w charakterystyczne prążki. Drugą popularną odmianą jest żółty melon miodowy, którego charakteryzuje gładka skórka, żółto-zielony miąższ oraz wydłużony kształt. Jak wskazuje nazwa, to jedna ze słodszych odmian. W sklepach często można natrafić na melony kasaba, które charakteryzują się okrągłym kształtem, żółtą skórką oraz białawym miąższem.
Melon – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze kryją się w melonie? Oczywiście owoc ten w większości składa się z wody, dzięki czemu bardzo dobrze nawadnia. Znajdziemy w nim również witaminę A, te z grupy B, C, E oraz minerały, takie jak: magnez, żelazo, jod, potas czy miedź. Warto dodać, że owoce te zawierają również kwas foliowy, beta-karoten oraz błonnik pokarmowy. Melon jest także niskokaloryczny, dlatego można go jeść nawet na diecie odchudzającej, w 100 g znajduje się ok. 34 kcal.
Jakie właściwości ma melon?
Melony mają właściwości przeciwnowotworowe, wpływają na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi, a także pomagają regulować poziom cukru. W melonie znajdziemy także beta-karoten, który korzystnie wpływa na właściwości antyoksydacyjne, a także ma działanie przeciwmiażdżycowe, a także wspiera prawidłowe widzenie.
Owoce te mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspierają pracę nerek oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomagają również usuwać nadmiar wody z organizmu, dzięki czemu zmniejszają obrzęki, opuchlizny, a także redukują cellulit.
Melony korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie, zmniejszają uczucie napięcia, a także ułatwiają zasypianie. Wspierają także koncentrację oraz procesy zapamiętywania. Korzystnie wpływają również na narząd wzroku.
Kompozycja witamin i minerałów zawarta w melonie świetnie pływa na kondycję skóry, a także pomaga dbać o zdrowe włosy i paznokcie.
Kto powinien jeść melony?
Melony polecane są dla osób, które borykają się z nadciśnieniem, zawartość potasu pomaga regulować prawidłowe ciśnienie krwi.
Owoce te powinny znaleźć się również w diecie osób, które prowadzą stresujący tryb życia, przypisuje się im także właściwości przeciwdepresyjne. Pomaga także przy problemach ze snem.
Osoby, które zmagają się z chorobami układu krążenia, również powinny sięgnąć po melony. Nie tylko zbijają wysokie ciśnienie krwi, ale i chronią przed miażdżycą, ponieważ zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej.
Co można zrobić z melona?
Melon oczywiście możemy po prostu obrać i jeść jako samodzielną przekąskę. Możesz dodać go do słodkich śniadań, np. owsianek, placuszków czy omletów. A także przygotować z niego pyszny koktajl, sok czy domowy sorbet. Pysznie smakować będzie w przeróżnych owocowych sałatkach.
Świetnie sprawdzi się również jako słodki dodatek do wytrawnych sałatek, np. z dodatkiem słonego sera i chrupiących orzechów. Jeżeli w najbliższym czasie czekają cię odwiedziny gości, koniecznie przygotuj rewelacyjną imprezową przekąskę z melona, wystarczy jego kawałki owinąć w szynkę parmeńską.
Sprawdź, jakie przepisy z melonem w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Lekka sałatka z melonem i kurczakiem
Zobacz przepisLekka sałatka z melonem i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Prosciutto z melonem
Zobacz przepisProsciutto z melonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Melon w pikantnej marynacie
Zobacz przepisMelon w pikantnej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Melon z sosem balsamico
Zobacz przepisMelon z sosem balsamico / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Grillowane warzywa z melonem i halloumi
Zobacz przepisGrillowane warzywa z melonem i halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »