Spis treści:
- Kalafior – wartości odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior?
- Kalafior – przeciwwskazania
- Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział?
- Co zrobić z kalafiora?
Kalafior jest warzywem pochodzącym z Cypru, stąd też wzięła się jego początkowa nazywa, określano go kapustą cypryjską. Znany był już mieszkańcom starożytnego Rzymu i Grecji, w Polsce prawdopodobnie pojawił się w XVI wieku. Dziś kalafior powszechnie gości na naszych stołach. Nie wszyscy jednak wiedzą, dlaczego warto go jeść. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest skarbnicą witamin i minerałów. W poniższym materiale opowiemy ci o tym, jakie właściwości zdrowotne ma kalafior oraz jak wykorzystać go w kuchni.
Jakie są odmiany kalafiora?
Najczęściej mamy do czynienia z kalafiorem białym, jednak innych ciekawych odmian jest dużo więcej. Możemy spotkać się z kalafiorami fioletowymi, pomarańczowymi oraz zielonymi. W szczególności warto zwrócić uwagę na włoskiego kalafiora romanesco, który składa się ze stożkowatych różyczek, przypominających prawdzie dzieło sztuki.
Kalafior – wartości odżywcze
Jakie są wartości odżywcze kalafiora? Jest on źródłem witaminę A, te z grypy B, C i E, a także minerałów, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, fluoru i jodu. Kalafior jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który stymuluje pracę jelit oraz sprawia, że po posiłku długo czujemy się syci. Warto wspomnieć również o tym, że kalafior należy do niskokalorycznych warzyw o niskim indeksie glikemicznym, dlatego świetnie sprawdzi się zarówno dla osób, które są na diecie odchudzającej, jak i dla diabetyków. W 100 g kalafiora znajduje się jedynie 25 kcal.
Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior?
Kalafior to warzywo, które świetnie sprawdzi się w jadłospisie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Błonnik pokarmowy zawarty w kalafiorze wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, a także wpływa na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu oraz wysokiego cukru we krwi. Jedzenie kalafiora pozytywnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, pomaga chronić go przed chorobami oraz wzmacnia naczynia krwionośne, ma również działanie przeciwzakrzepowe.
W kalafiorze znajduje się również związek zwany sulforafanem, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Ma również właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, a także opóźniają procesy starzenia. Co ciekawe, warzywo to ma również działanie bakteriobójcze. Pomaga zapobiegać powstawianiu wrzodów żołądka.
Kalafior powinien znaleźć się również w diecie kobiet w ciąży, zawiera on cholinę oraz kwas foliowy, który korzystnie wpływa na rozwój płodu, zmniejszając ryzyko wad cewy nerwowej u dziecka. Cholina korzystnie wpływa również na układ nerwowy, wspierając pracę mózgu. Co więcej, wspiera oczyszczanie organizmu oraz pracę nerek.
Kalafior – przeciwwskazania
Warto pamiętać o tym, że spożywanie kalafiora jest niewskazane dla osób, które zmagają się z chorobami tarczycy, np. niedoczynnością, leczących się farmakologicznie. Związki zawarte w kalafiorze mogą zaburzać wchłanianie przyjmowanych leków.
Pomimo tego, że warzywo to jest bardzo zdrowe, ale po jego zjedzeniu u niektórych osób mogą występować wzdęcia. By zredukować nieco nieprzyjemne dolegliwości, warto gotować kalafior w dużej ilości wody, pamiętając, by nie przykrywać garnka pokrywką. Należy również pamiętać, aby nie przegotowywać kalafiora, to również uchroni nas przed nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział?
Za nieprzyjemny zapach kalafiora, który unosi się podczas gotowania odpowiada siarka. Jak gotować kalafiora, żeby nie śmierdział? Okazuje się, że wystarczy zastosować bardzo prosty trik. Do gotującej się wody wystarczy wlać pół szklanki mleka. Dobrze sprawdzi się także patent, w którym zastosujemy sok z cytryny. Warto dorzucić także przyprawy, na przykład startą gałkę muszkatołową lub liść laurowy.
Ponadto, jeśli chcesz zachować biały kolor kalafiora, do wody warto dorzucić łyżeczkę cukru lub sody oczyszczonej.
Co z robić z kalafiora?
Kalafior ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, świetnie sprawdzi się w wielu przepisach. Oczywiście można go po prostu ugotować i zaserwować wraz z ulubionym mięsem czy jajkiem sadzonym lub bułką tartą. Świetnie sprawdzi się również w formie zup, pysznie smakować będzie zarówno zupa kalafiorowa z dodatkiem śmietany oraz świeżego koperku, jak i jako zupa krem.
Coraz popularniejszym daniem są również steki z kalafiora. Pysznie smakuje również kalafior zapiekany w całości w piekarniku. Daniem, które z pewnością posmakuje dzieciom są natomiast nuggetsy z kalafiora. Osobom na diecie, z pewnością przypadnie do gustu pizza na kalafiorowym spodzie, która ma znacznie mniej kalorii od klasycznej wersji, a na dodatek nie zawiera glutenu.
Nie wiesz, co zrobić z kalafiora? Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników.
2. Panierowany kalafior
Zobacz przepisPanierowany kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kalafior z piekarnika
Zobacz przepisKalafior z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Placuszki z kalafiora
Zobacz przepisPlacuszki z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kalafior po marokańsku
Zobacz przepisKalafior po marokańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kalafior po hindusku
Zobacz przepisKalafior po hindusku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Błędy, które powoli niszczą twoją zmywarkę. O czym musisz pamiętać? »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »
Nigdy nie łącz aspiryny z tymi lekami. Wiele osób popełnia ten błąd »