Spis treści:
- Brukiew – charakterystyka
- Brukiew – właściwości smakowe
- Brukiew – wartości odżywcze
- Na co pomaga brukiew?
- Kto powinien jeść brukiew?
Brukiew rzadko gości w polskich kuchniach, a szkoda, bo ma naprawdę sporo do zaoferowania – na uwagę zasługuje nie tylko jej smak, ale również właściwości, wartości odżywcze oraz mnogość zastosowań. Można dodawać ją do zup, sałatek, gulaszu, makaronu, a także wyczarować z niej pyszne placki czy purée. Co to za warzywo i czym się charakteryzuje? Kto powinien jeść brukiew, a dla kogo nie jest ona wskazana? Poznaj najważniejsze informacje na jej temat i już dziś wprowadź ją do swojego jadłospisu!
Sprawdź także: Jadalne chwasty na talerzu. Takich potraw jeszcze nie próbowałeś
Brukiew – charakterystyka
Brukiew, znana również pod nazwą korpiel, karpiel, kwacek lub kwaczek, to warzywo znane w świecie kulinariów od stuleci. W polskiej kuchni dodawano ją do dań jeszcze zanim pojawiły się ziemniaki. Niestety jej popularność stopniowo gasła i obecnie mało kto po nią sięga. Czym właściwie jest brukiew? Charakterystykę tej rośliny znajdziesz poniżej!
Brukiew powstała na drodze skrzyżowania kapusty oraz rzepy. To warzywo z rodziny kapustowatych doskonale rośnie w niższych temperaturach i ma niewielkie wymagania klimatyczno-glebowe. Jego zbiorów dokonuje się w październiku i listopadzie. Jest ono nieco większe od rzepy, ma chropowatą i dość twardą skórę o żółtawej barwie, przechodzącą u nasady do barwy fioletowej.
Brukiew – właściwości smakowe
Brukiew wyróżnia się dość oryginalnym smakiem, przypominającym rzodkiewkę. Dominują w niej lekko goryczkowe nuty z odrobiną słodyczy. W wersji surowej jest ona nieco ostrzejsza, a po ugotowaniu – delikatniejsza. Jej charakterystyczną cechą jest kulisty, lekko spłaszczony kształt, duża twardość oraz kremowo-żółty miąższ. Dlaczego warto spożywać brukiew? Właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze tej rośliny znajdziesz w dalszej części artykułu!
Brukiew – wartości odżywcze
Brukiew – jak na warzywo przystało – zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu potrawy z jej dodatkiem są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Co dokładnie kryje w sobie brukiew? Wartości odżywcze tej rośliny są wręcz zaskakujące – można znaleźć w niej m.in. glukozynolany, tj. związki siarkowe wykazujące silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto stanowi ona skarbnicę polifenoli oraz:
- witamin A, E i K;
- witamin z grupy B;
- witaminy C;
- żelaza;
- siarki;
- potasu;
- miedzi.
Na co pomaga brukiew?
Brukiew – jako obfite źródło składników odżywczych – wykazuje bardzo korzystny wpływ na organizm i to na wielu różnych płaszczyznach. Na co pomaga brukiew? Wspomaga ona walkę z drobnoustrojami, usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego, obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, a do tego zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Co więcej, neutralizuje ona wolne rodniki i tym samym spowalnia proces starzenia. Warto dodać, że zawarty w niej błonnik poprawia pracę jelit i chroni przed uporczywymi zaparciami.
Kto powinien jeść brukiew?
Warzywo to polecane jest każdemu, kto chce urozmaicić swoje codzienne menu i wzbogacić je o niezbędne substancje odżywcze. Dużo korzyści z jej spożywania osiągną osoby na diecie odchudzającej, a to wszystko za sprawą wyżej wspomnianego błonnika. Roślina ta polecana jest także osobom zmagającym się z zaparciami, wysokim poziomem cholesterolu oraz łagodnymi schorzeniami wątroby czy dróg żółciowych.
Brukiew – przeciwwskazania
Kto powinien wyeliminować ze swojego jadłospisu brukiew? Przeciwwskazania do jej stosowania to m.in. ostre stany zapalne jelit i żołądka oraz choroby tarczycy. Warzywo to zawiera glikozydy cyjanogenne, tj. związki, które mogą ograniczać wchłanianie jodu z przewodu pokarmowego i tym samym prowadzić do rozwoju niedoczynności powyższego narządu.
Z czym łączyć brukiew?
Brukiew cieszy się dość dużą popularnością w kuchni skandynawskiej. I nie tylko! Równie często można natknąć się na nią w Niemczech czy Wielkiej Brytanii. Najwyższa pora, aby zaczęła królować również na polskich stołach. Z czym łączyć brukiew, żeby jak najbardziej przypadła ci do gustu? Możliwości jest naprawdę wiele! Warto podkreślić, że warzywo to można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, co daje duże pole do eksperymentów. Świetnie sprawdza się ona w duecie z innymi warzywami, np. z fasolą i ziemniakami. Ponadto dobrze smakuje w połączeniu z jabłkiem i marchewką.
Z czym nie łączyć brukwi?
Zastanawiasz się, z czym nie łączyć brukwi? Wiedz, że w jej przypadku nie ma praktycznie żadnych ograniczeń. Jest to na tyle uniwersalny przysmak, że można serwować go w towarzystwie rozmaitych dodatków. Zatem daj się ponieść wyobraźni i nie bój się eksperymentować!
Brukiew w kuchni – do czego stosować brukiew?
Do czego stosować brukiew? Jako że dobrze komponuje się ona z różnorodnymi składnikami, a do tego nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia, kiszenia i stosowania na surowo, możesz wyczarować z niej mnóstwo pysznych dań, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Nie wiesz, jak wykorzystać brukiew w kuchni? Zatem wspomóż się naszymi przepisami, dzięki którym poznasz ją z jak najlepszej strony!
Purée z brukwi
Jednym z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych przysmaków z brukwią w roli głównej jest purée. Aby je przyrządzić, ugotuj powyższe warzywo razem z ziemniakami, a następnie dopraw je solą, masłem oraz gałką muszkatołową. Rozgnieć całość tłuczkiem i posyp siekaną natką pietruszki. Brukiew w tym wydaniu możesz serwować w towarzystwie innych specjałów, zwłaszcza mięs.
Placki z brukwi
Znudziły ci się klasyczne placki z cukinii lub ziemniaków? Zatem postaw na te z brukwi! Ich przygotowanie jest niezwykle proste – jedyne, co musisz zrobić, to zetrzeć brukiew i ziemniaki na tarce, dodać do nich jajka i przyprawy, a następnie wymieszać i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Placki z brukwi możesz podawać z mięsem lub sosem na bazie jogurtu i świeżych ziół.
Zupa z brukwi
Do czego stosować brukiew, jeśli nie do purée i placków? Na przykład do zupy! Potrawa ta nie tylko urozmaici twój jadłospis, ale również szybko rozgrzeje cię w chłodne dni. Warto zaserwować ją w formie kremu. Jak go wyczarować? Ugotuj brukiew i pora na mleku, dorzuć do nich swoje ulubione przyprawy i odrobinę masła, a następnie zblenduj całość na gładką masę. Idealnym zwieńczeniem dania będą domowe grzanki czosnkowe.
Surówka z brukwi
Brakuje ci pomysłów na surówkę do obiadu? W tej sytuacji z pomocą przyjdzie ci właśnie brukiew! Zetrzyj ją na tarce z marchewką i jabłkiem, polej dressingiem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, chrzanu i przypraw, a na koniec dokładnie wymieszaj. Pyszna i pożywna surówka gotowa!
Sprawdź, jakie dania z brukwi przygotowali nasi użytkownicy.
1. Frytki z brukwi z parmezanem
Zobacz przepisFrytki z brukwi z parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kremowa zupa z brukwi
Zobacz przepisKremowa zupa z brukwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Surówka z dyni, jabłek i brukwi
Zobacz przepisSurówka z dyni, jabłek i brukwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Placki ziemniaczane z brukwią
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z brukwią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Curry z brukwią, brukselką i ze smażonym dorszem
Zobacz przepisCurry z brukwią, brukselką i ze smażonym dorszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »