Boże Narodzenie na słodko

Segregujesz odpady, jednak nie raz i nie dwa zdarza ci się zdenerwować się na sąsiadów, którzy wyrzucają śmieci do nieodpowiednich kontenerów? Jedną z przyczyn może być oczywiście lenistwo, jednak często jest to po prostu brak wiedzy. W poniższym artykule podpowiemy ci, gdzie wyrzucać surowe mięso.

Gdzie wyrzucać mięso surowe? | Fot.123RF/Picsel

Chociaż tak wiele mówi się o racjonalnych zakupach oraz niewyrzucaniu żywności, każdemu czasem zdarza się kupić artykuł spożywczy, którego nie zdążymy zjeść przed terminem przydatności do spożycia. Wówczas należy go odpowiednio zutylizować. Czy wiesz, gdzie wyrzucać mięso surowe? Nie powinno się wrzucać go bezpośrednio do kosza. Sprawdź, jak robić to prawidłowo. 

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb?

Gdzie wyrzucać mięso surowe? 

Surowe mięso to jeden z najpowszechniejszych odpadów organicznych, jaki ląduje w naszych śmietnikach. Wiele osób intuicyjnie wybiera w tym wypadku kontener z napisem BIO, jednak jest to jeden z najczęściej popełnianych błędów podczas segregacji śmieci. Dlaczego? Okazuje się, że zawartość brązowego pojemnika przeznaczona jest do wytwarzania kompostu, co oznacza, że wyrzucanie do niego jedzenia podlega ściśle określonym zasadom. Na liście zakazanych pokarmów znajduje się tłuszcz, nabiał oraz właśnie surowe mięso. Gdzie zatem je umieścić?

Za każdym razem, gdy będziesz pozbywać się surowego mięsa, wybieraj kosz na nieczystości niesegregowane. Podczas omawiania jego tematu, warto również wspomnieć o tym, że resztki jedzenia zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego lub tłuszcz powinny trafić do śmieci zmieszanych. Niekiedy dużą zagwozdką jest również to, co zrobić z opakowaniami, które miały styczność z surowym mięsem, np. tymi po mielonej wołowinie, kaczych serduszkach czy udkach z kurczaka. Otóż – podobnie jak w przypadku mięsa – powinny one trafić do kontenera przeznaczonego na frakcję zmieszaną. Co dalej dzieje się z opakowaniami tego typu? Trafiają one w jedno z dwóch miejsc, czyli do instalacji mechaniczno-biologicznego przetwarzania odpadów (MBP) lub spalarni, gdzie są dalej przekształcane w energię. 

Źródło: Smaker.pl, lublin.eu, odpady.net.pl, naszesmieci.mos.gov.pl, www.teraz-srodowisko.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16035

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 580

60 min
1
30 min
12
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 4943

15 min
15
Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 534

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 26242

60 min
36