Gołąbki z różnych stron świata – oryginalne przepisy na gołąbki

Gołąbki należą do jednych z najpopularniejszych tradycyjnych dań obiadowych w Polsce. Jednak okazuje się, że można przyrządzić je w nieco innej, bardziej egzotycznej odsłonie. Jak wykonywać gołąbki z różnych stron świata? Poznaj ich najważniejsze cechy!

Jak zrobić gołąbki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gołąbki to danie kojarzone z tradycyjną kuchnią polską. Jednak ta półmięsna potrawa znana jest także w wielu krajach Europy Środkowowschodniej. Czym wyróżniają się jej bardziej orientalne wersje i jak można przygotować je w zaciszu własnego domu? Poznaj najbardziej oryginalne przepisy na gołąbki! 

Sprawdź także: Jak przygotować mięso z dziczyzny? Przepisy na wyjątkowe okazje

Skąd się wzięła nazwa gołąbki? 

Trudno jednoznacznie określić, kiedy i gdzie po raz pierwszy zaserwowano gołąbki. Można jedynie przypuszczać, że było to danie przyrządzane przez biedniejszych mieszkańców krajów Europy Środkowej, którzy znaleźli doskonały sposób na wykorzystanie rosnącej powszechnie kapusty.  

Skąd się wzięła nazwa gołąbki? Istnieją dwie teorie dotyczące pochodzenia nazwy tej pysznej przekąski. Jedna z nich głosi, że została ona zapożyczona od ukraińskiego słowa „hołubci” oznaczającego potrawę z kaszy i mięsa, zawiniętych w liście kapusty. Inne doniesienia wskazują na francuskie pochodzenie nazwy. Okazuje się bowiem, że w dawnej Francji popularnym dworskim daniem były faszerowane gołębie, które zawijano w liście kapusty, aby zapobiec wysychaniu ich delikatnego mięsa. 

Gołąbki z różnych stron świata 

Nie każdy wie, że potrawy przypominające nasze tradycyjne gołąbki można spotkać na całym świecie. Danie to jest nie tylko powszechne w większości europejskich krajów, ale także na Bałkanach czy Bliskim Wschodzie. Jak przygotowywane są gołąbki z różnych stron świata? 

Chorwaci i Rumuni zastępują mięso wieprzowe jagnięciną, baraniną, drobiem czy rybami. Grecy zmodyfikowali ich przepis w taki sposób, że uwzględnia on liście winogron zamiast kapusty. We Francji – w zależności od regionu – do zawijania farszu używa się liści jarmużu, a niekiedy nadziewa się nim całą główkę kapusty. Ich skandynawska wersja z kolei stawia na mięso wołowe, a także serwowanie gołąbków z ziemniakami tłuczonymi i konfiturą borówkową. 

W jaki sposób do tematu gołąbków podchodzą mieszkańcy innych kontynentów? Gołąbki meksykańskie zaskakują wyrazistym smakiem uzyskanym z połączenia mięsa mielonego, siekanej białej kapusty, cebuli i kaszy manny. W tej wersji składniki formowane są w kotleciki i podsmażane.  

Gołąbki w chińskiej odsłonie, czyli zongzi, to kleisty ryż z dodatkami (fasola mung, grzyby, mięso), zawinięty w niejadalne liście bambusa. Natomiast w Turcji tradycyjnym wyrobem są dolma – niewielkie, podłużne zawiniątka z mięsem, ryżem, rodzynkami i papryką. 

W co zawija się gołąbki? 

Niektóre osoby poszukujące szybkich i prostych rozwiązań decydują się na podanie gołąbków bez zawijania. Wówczas tradycyjne nadzienie wzbogacane jest o drobno poszatkowaną kapustę, a całość jest smażona jak kotlety. Jednak dla wielu danie to powinno być przyrządzone w tradycyjny sposób. I wówczas pojawia się pytanie, w co zawija się gołąbki?  

Najczęściej do zawijania farszu wykorzystywane są liście białej kapusty. Jednak można również użyć w tym celu kapustę modrą, włoską lub pekińską. Chorwaci, na przykład, sięgają po jej kiszoną wersję. Inne, bardziej oryginalne warianty to: 

  • liście winogron, 
  • liście porzeczki, 
  • liście chrzanu, 
  • liście buraków, 
  • liście kalarepy, 
  • babka lancetowata. 

Jaki farsz do gołąbków można przygotować? 

Tym, co decyduje o wyjątkowym smaku gołąbków, jest farsz. Zwykle jest on wykonywany na bazie ugotowanego ryżu, mielonego mięsa wieprzowego, przypraw i cebuli. Oczywiście – klasyczną recepturę można modyfikować na wiele sposobów. Dzięki temu możliwe jest wyczarowanie nadzienia na bazie różnych mięs oraz kasz. Co więcej, danie to można zaserwować również w wersji vege, a nawet – na słodko.  Jaki farsz do gołąbków – poza tym tradycyjnym – można wykonać? 

Zamiast mięsa wieprzowego wystarczy wykorzystać inne gatunki mięsa, w tym wołowinę, jagnięcinę, drób, a nawet ryby. Z kolei ryż może być z powodzeniem zastąpiony przez kaszę jaglaną czy gryczaną. Jeśli chodzi o bezmięsny wariant przekąski – wystarczy użyć do niego wędzone tofu czy soczewicę. Są to dodatki, które zagwarantują nie tylko doskonały smak gołąbków, ale także dostarczą porcję sycącego i odżywczego białka. 

Jeśli zainteresowała cię słodka odsłona gołąbków, wystarczy do podstawowego przepisu dołożyć garść rodzynek, daktyli lub trochę miodu. Dobrym pomysłem jest także wykonanie słodko-kwaśnego sosu, który uzupełni przekąskę na bazie orientalnych składników (kurczak, ryż, fasola mung). 

Oryginalne przepisy na gołąbki 

Nawet najbardziej zagorzali miłośnicy tradycyjnej receptury na farsz powinni skusić się na odrobinę szaleństwa w kuchni. Istnieje przecież tyle możliwości zmodyfikowania przepisu i odkrywania nowych, zaskakujących smaków. Jakich? Oto najbardziej oryginalne przepisy na gołąbki, które warto wypróbować. 

Gołąbki z kaszą gryczaną i białym serem to opcja idealna dla wegetarian. Nadzienie komponuje się z kaszy gryczanej, białego sera, jajka oraz przypraw (soli, pieprzu i majeranku). Następnie jest ono zawijane w liście kapusty, a gotowe danie – podawane z ulubionym sosem. 

Kolejna bezmięsna odsłona gołąbków to wariant z ziemniakami. Farsz można wyczarować z surowych, utartych warzyw. Należy do nich dodać podsmażoną na maśle cebulę, czosnek, jajko oraz sól i pieprz. Kolejnym krokiem jest zawinięcie składników w wybrane liście. Co można zaserwować z tym przysmakiem? Na przykład sos na bazie śmietany i podsmażonego boczku. 

Uwielbiasz mięsne potrawy? Zatem podaj propozycję z ryżem, kurczakiem i pieczarkami. W tym wypadku idealnym uzupełnieniem będzie domowej roboty sos pomidorowy. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż na patelni. Po wstępnej obróbce cieplnej dorzuć do niego pieczarki i drobno posiekaną cebulę. Na samym końcu wymieszaj je z pozostałymi elementami przepisu. Z gotowego nadzienia można przyrządzić kotleciki lub zawinąć je w kapustę. 

Wyrafinowaną propozycją są gołąbki z gęsiną. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie mięsa, które zostanie po ugotowaniu esencjonalnego wywaru. Najlepiej przepuść je przez maszynkę do mięsa, dorzuć podsmażoną cebulkę i natkę pietruszki oraz dopraw pieprzem i solą. Tę kompozycję smaków możesz podać zarówno w tradycyjnej wersji, jak i jako wkładkę do wykonanego wcześniej rosołu gęsiego. 

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Mrowisko

Podlasie to region Polski, który słynie z oryginalnych smaków i deserów. Jedn...

Odsłon: 1176

60 min
3
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 161

30 min
5
Desery Lody Rafaello

Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...

Odsłon: 826

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3