Jak przygotować mięso z dziczyzny? Przepisy na wyjątkowe okazje

Dziczyzna to mięso, które nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a szkoda, bo ma naprawdę wiele do zaoferowania. Jej ogromną zaletą jest nie tylko atrakcyjny smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i wyjątkowa jakość. Jak przygotować mięso z dziczyzny, żeby było smaczne i soczyste?

Dziczyzna przepisy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie ulega wątpliwości, że dziczyzna to jedno z najszlachetniejszych mięs. Cieszyła się dużą popularnością w kuchni staropolskiej i obecnie ponownie wraca do łask. Na uwagę zasługuje nie tylko jej wyjątkowy smak, ale również niebywała jakość i ogromna uniwersalność - można wyczarować z niej wiele pysznych dań, włączając w to zupy, gulasze, pieczenie i pasztety. Jak przygotować mięso z dziczyzny, żeby zachwycało swoim smakiem i konsystencją? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów.

Co to jest dziczyzna? 

Jak sama nazwa wskazuje, dziczyzna to mięso pozyskiwane od zwierząt dziko żyjących. W naszych warunkach klimatycznych są to: 

  • jelenie, 
  • dziki, 
  • sarny, 
  • daniele, 
  • zające, 
  • bażanty, 
  • dzikie kaczki. 

Uwzględniając wielkość zwierzyny, wyróżnia się dziczyznę grubą (dzik, jeleń, sarna), dziczyznę drobną (zające i króliki) oraz ptactwo (przepiórki, dzikie kaczki, bażanty, kuropatwy oraz cyranki).  

Czy dziczyzna jest zdrowa?  

Za największe walory dziczyzny uznaje się nie tylko jej unikatowy smak, ale również wysoką odżywczość. Uważa się, że mięso dzikich zwierząt zawiera więcej cennych substancji niż to powszechnie dostępne. Na uwagę zasługuje również fakt, że jest ono wolne od syntetycznych hormonów i antybiotyków. Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe czynniki, warto odpowiedzieć sobie na następujące pytanie: czy dziczyzna jest zdrowa 

Nie ulega wątpliwości, że mięso zwierzyny łownej jest zdrowsze niż to pochodzące od zwierząt hodowlanych. Leśnej zwierzynie nie towarzyszy ciągły stres związany z niehumanitarnymi warunkami hodowli przemysłowej. Nie bez znaczenia pozostaje także sposób odżywiania zwierząt - w hodowli przemysłowej stosowane są pasze z antybiotykami oraz preparaty hormonalne, z kolei dzikie zwierzęta żywią się naturalnym pokarmem. Warto podkreślić, że za najzdrowsze i najdelikatniejsze mięso uznaje się to od zwierząt upolowanych jesienią lub wczesną zimą. 

Tym, co najbardziej wyróżnia dziczyznę, jest niewielka kaloryczność oraz mniejsza zawartość tłuszczu i cholesterolu. Przykładowo, 100 g wieprzowiny dostarcza około 250 kcal, podczas gdy taka sama ilość dziczyzny jest niemal dwa razy mniej kaloryczna. Ponadto takie mięso obfituje w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, magnez i fosfor. Co więcej, jest ono lekkostrawne, dzięki czemu nie obciąża nadmiernie układu pokarmowego.  

Jak przygotować mięso z dziczyzny? 

Mięso, które kupujemy na co dzień w sklepie, wymaga jedynie zamarynowania i poddania obróbce cieplnej, dzięki czemu jego przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Nieco inaczej wygląda to w przypadku mięsa dzikich zwierząt, które należy poddać tzw. procesowi kruszenia. Jak przygotować mięso z dziczyzny, żeby nadawało się do spożycia? 

Na początek warto podkreślić, że dziczyzna charakteryzuje się większą zwartością i twardością - to właśnie dlatego niezbędny jest proces kruszenia, czyli przechowywania jej w warunkach chłodniczych, najlepiej w temperaturze od zera do czterech stopni Celsjusza. Nie bez znaczenia jest również czas trwania takiego procesu. W przypadku zająca wynosi on cztery-pięć dni, bażanta - pięć-siedem dni, a sarny - od siedmiu do 20 dni. Podczas przechowywania dziczyzny w niskich temperaturach dochodzi do powstania kryształków lodu we włóknach mięśniowych, co prowadzi do ich rozerwania. Ważne, aby na koniec mięso rozmrażać stopniowo, przekładając je z zamrażarki do lodówki. 

Jakie przyprawy do dziczyzny stosować? 

Dziczyzna lubi się z wieloma przyprawami, jednak nie należy przesadzać z ich ilością, aby nie zdominować jej naturalnego smaku. Jakie przyprawy do dziczyzny najlepiej stosować? Jeleninę można doprawić takimi ziołami jak tymianek, rozmaryn, kolendra, pietruszka oraz cząber. Mięso dzika z kolei świetnie komponuje się z jałowcem, liściem laurowym, zielem angielskim, tymiankiem, białym pieprzem oraz goździkami. Do delikatnego mięsa zająca pasuje majeranek, cząber, oregano oraz rozmaryn, natomiast w przypadku dzikiego ptactwa dobrym wyborem będzie koper, pietruszka, szałwia oraz szafran. 

Dziczyzna - przepisy, które musisz wypróbować

Dziczyzna to mięso, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Pieczenie, pasztety, gulasze czy wędliny to tylko kilka z licznych opcji, jakie masz do dyspozycji. Chcesz, aby w twoim menu na stałe zagościła dziczyzna? Przepisy na dania z jej zawartością znajdziesz poniżej.

Pasztet z dziczyzny 

Pasztet przygotowuje się najczęściej z mięsa dzika lub sarny. Aby nadać mu bardziej kremowej konsystencji, można dorzucić do niego nieco wątróbki drobiowej. Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania mięsa z marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem, cebulą i wybranymi przyprawami. Gdy składniki zmiękną, dodaj do nich wątróbkę i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu odcedź całość i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj jajka oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy i piecz w 180 stopniach przez ok. 80 minut. 

Comber z sarny 

Comber z sarny to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych potraw z dziczyzny. Jest to delikatne mięso z części lędźwiowej, które najlepiej doprawić rozmarynem, jałowcem, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Po przyprawieniu mięsa podsmaż je na oliwie, a następnie piecz w piekarniku przez ok. pół godziny, podlewając je wodą. Do powstałego podczas pieczenia sosu możesz dolać nieco czerwonego wina i podgrzać na wolnym ogniu, żeby zgęstniał.  

Potrawka z sarniny

Aby przyrządzić potrawkę z sarniny, podsmaż mięso na oliwie z dodatkiem cebuli, pietruszki, marchewki, selera, pieczarek oraz czerwonego wytrawnego wina. Idealnym zestawem przypraw będzie majeranek, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz. 

Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia powstaje w podobny sposób jak comber. Wystarczy pokroić mięso na niewielkie kawałki i podsmażyć. Podlej je odrobiną bulionu oraz czerwonego wina i duś pod przykryciem - po ok. 60 minutach dorzuć marchew z cebulą i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejną godzinę. 

Dziczyzna w sosie z owoców leśnych 

Dziczyzna w sosie z owoców leśnych powstaje z mięsa dzika marynowanego w jałowcu, rozmarynie i czerwonym winie. Najpierw należy obsmażyć je z obydwu stron, a następnie piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie możesz przygotować sos na bazie borówek, malin, wina oraz jałowca.  

Królik duszony 

Królik duszony to szybkie i proste danie - jedyne, co musisz zrobić, to obsmażyć kawałki mięsa, dodać do nich marchewkę i cebulę, po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Na koniec dodaj śmietanę i całość zagotuj.

Pierogi z sarniną 

Pierogi z sarniną to niebanalna odsłona tego mącznego przysmaku. Aby je zaserwować, należy zmielić w maszynce ugotowane mięso i kapustę kiszoną, a następnie wymieszać ze skwarkami, podsmażoną cebulą i przyprawami. Gotowe pierogi warto podawać w wersji gotowanej lub smażonej. 

1. Pasztet z królika tradycyjny

 Pasztet z królika tradycyjny Zobacz przepis

Domowy pasztet z królika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Rillettes z gęsi

 Rillettes z gęsi Zobacz przepis

Rillettes z gęsi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Tatar z sarniny

 Tatar z sarniny Zobacz przepis

Siekany tatar z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa z dziczyzny i borowików

 Zupa z dziczyzny i borowików Zobacz przepis

Zupa z dziczyzny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gulasz z sarniny

 Gulasz z sarniny Zobacz przepis

Gulasz z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu

 Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu Zobacz przepis

Szaszłyki z dziczyzną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sarnina w słoikach

 Sarnina w słoikach Zobacz przepis

Sarnina w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczony królik

 Pieczony królik Zobacz przepis

Pieczony królik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Bulion z sarniny z pierożkami

 Bulion z sarniny z pierożkami Zobacz przepis

Bulion z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pierogi z sarniną i warzywami

 Pierogi z sarniną i warzywami Zobacz przepis

Pierogi z sarniną i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Grillowane medaliony z sarniny

 Grillowane medaliony z sarniny Zobacz przepis

Grillowane medaliony z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Rolada z boczku nadziewana sarniną

 Rolada z boczku nadziewana sarniną Zobacz przepis

Rolada z boczku nadziewana sarniną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

 Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi Zobacz przepis

Gulasz z jelenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Królik w gorczycy

 Królik w gorczycy Zobacz przepis

Królik w gorczycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34383

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 615

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 166

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7