Spis treści:
- Co to jest dziczyzna?
- Czy dziczyzna jest zdrowa?
- Jak przygotować mięso z dziczyzny?
- Jakie przyprawy do dziczyzny stosować?
- Dziczyzna - przepisy, które musisz wypróbować
Nie ulega wątpliwości, że dziczyzna to jedno z najszlachetniejszych mięs. Cieszyła się dużą popularnością w kuchni staropolskiej i obecnie ponownie wraca do łask. Na uwagę zasługuje nie tylko jej wyjątkowy smak, ale również niebywała jakość i ogromna uniwersalność - można wyczarować z niej wiele pysznych dań, włączając w to zupy, gulasze, pieczenie i pasztety. Jak przygotować mięso z dziczyzny, żeby zachwycało swoim smakiem i konsystencją? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów.
Co to jest dziczyzna?
Jak sama nazwa wskazuje, dziczyzna to mięso pozyskiwane od zwierząt dziko żyjących. W naszych warunkach klimatycznych są to:
- jelenie,
- dziki,
- sarny,
- daniele,
- zające,
- bażanty,
- dzikie kaczki.
Uwzględniając wielkość zwierzyny, wyróżnia się dziczyznę grubą (dzik, jeleń, sarna), dziczyznę drobną (zające i króliki) oraz ptactwo (przepiórki, dzikie kaczki, bażanty, kuropatwy oraz cyranki).
Czy dziczyzna jest zdrowa?
Za największe walory dziczyzny uznaje się nie tylko jej unikatowy smak, ale również wysoką odżywczość. Uważa się, że mięso dzikich zwierząt zawiera więcej cennych substancji niż to powszechnie dostępne. Na uwagę zasługuje również fakt, że jest ono wolne od syntetycznych hormonów i antybiotyków. Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe czynniki, warto odpowiedzieć sobie na następujące pytanie: czy dziczyzna jest zdrowa?
Nie ulega wątpliwości, że mięso zwierzyny łownej jest zdrowsze niż to pochodzące od zwierząt hodowlanych. Leśnej zwierzynie nie towarzyszy ciągły stres związany z niehumanitarnymi warunkami hodowli przemysłowej. Nie bez znaczenia pozostaje także sposób odżywiania zwierząt - w hodowli przemysłowej stosowane są pasze z antybiotykami oraz preparaty hormonalne, z kolei dzikie zwierzęta żywią się naturalnym pokarmem. Warto podkreślić, że za najzdrowsze i najdelikatniejsze mięso uznaje się to od zwierząt upolowanych jesienią lub wczesną zimą.
Tym, co najbardziej wyróżnia dziczyznę, jest niewielka kaloryczność oraz mniejsza zawartość tłuszczu i cholesterolu. Przykładowo, 100 g wieprzowiny dostarcza około 250 kcal, podczas gdy taka sama ilość dziczyzny jest niemal dwa razy mniej kaloryczna. Ponadto takie mięso obfituje w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, magnez i fosfor. Co więcej, jest ono lekkostrawne, dzięki czemu nie obciąża nadmiernie układu pokarmowego.
Jak przygotować mięso z dziczyzny?
Mięso, które kupujemy na co dzień w sklepie, wymaga jedynie zamarynowania i poddania obróbce cieplnej, dzięki czemu jego przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Nieco inaczej wygląda to w przypadku mięsa dzikich zwierząt, które należy poddać tzw. procesowi kruszenia. Jak przygotować mięso z dziczyzny, żeby nadawało się do spożycia?
Na początek warto podkreślić, że dziczyzna charakteryzuje się większą zwartością i twardością - to właśnie dlatego niezbędny jest proces kruszenia, czyli przechowywania jej w warunkach chłodniczych, najlepiej w temperaturze od zera do czterech stopni Celsjusza. Nie bez znaczenia jest również czas trwania takiego procesu. W przypadku zająca wynosi on cztery-pięć dni, bażanta - pięć-siedem dni, a sarny - od siedmiu do 20 dni. Podczas przechowywania dziczyzny w niskich temperaturach dochodzi do powstania kryształków lodu we włóknach mięśniowych, co prowadzi do ich rozerwania. Ważne, aby na koniec mięso rozmrażać stopniowo, przekładając je z zamrażarki do lodówki.
Jakie przyprawy do dziczyzny stosować?
Dziczyzna lubi się z wieloma przyprawami, jednak nie należy przesadzać z ich ilością, aby nie zdominować jej naturalnego smaku. Jakie przyprawy do dziczyzny najlepiej stosować? Jeleninę można doprawić takimi ziołami jak tymianek, rozmaryn, kolendra, pietruszka oraz cząber. Mięso dzika z kolei świetnie komponuje się z jałowcem, liściem laurowym, zielem angielskim, tymiankiem, białym pieprzem oraz goździkami. Do delikatnego mięsa zająca pasuje majeranek, cząber, oregano oraz rozmaryn, natomiast w przypadku dzikiego ptactwa dobrym wyborem będzie koper, pietruszka, szałwia oraz szafran.
Dziczyzna - przepisy, które musisz wypróbować
Dziczyzna to mięso, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Pieczenie, pasztety, gulasze czy wędliny to tylko kilka z licznych opcji, jakie masz do dyspozycji. Chcesz, aby w twoim menu na stałe zagościła dziczyzna? Przepisy na dania z jej zawartością znajdziesz poniżej.
Pasztet z dziczyzny
Pasztet przygotowuje się najczęściej z mięsa dzika lub sarny. Aby nadać mu bardziej kremowej konsystencji, można dorzucić do niego nieco wątróbki drobiowej. Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania mięsa z marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem, cebulą i wybranymi przyprawami. Gdy składniki zmiękną, dodaj do nich wątróbkę i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu odcedź całość i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj jajka oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy i piecz w 180 stopniach przez ok. 80 minut.
Comber z sarny
Comber z sarny to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych potraw z dziczyzny. Jest to delikatne mięso z części lędźwiowej, które najlepiej doprawić rozmarynem, jałowcem, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Po przyprawieniu mięsa podsmaż je na oliwie, a następnie piecz w piekarniku przez ok. pół godziny, podlewając je wodą. Do powstałego podczas pieczenia sosu możesz dolać nieco czerwonego wina i podgrzać na wolnym ogniu, żeby zgęstniał.
Potrawka z sarniny
Aby przyrządzić potrawkę z sarniny, podsmaż mięso na oliwie z dodatkiem cebuli, pietruszki, marchewki, selera, pieczarek oraz czerwonego wytrawnego wina. Idealnym zestawem przypraw będzie majeranek, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz.
Gulasz z jelenia
Gulasz z jelenia powstaje w podobny sposób jak comber. Wystarczy pokroić mięso na niewielkie kawałki i podsmażyć. Podlej je odrobiną bulionu oraz czerwonego wina i duś pod przykryciem - po ok. 60 minutach dorzuć marchew z cebulą i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejną godzinę.
Dziczyzna w sosie z owoców leśnych
Dziczyzna w sosie z owoców leśnych powstaje z mięsa dzika marynowanego w jałowcu, rozmarynie i czerwonym winie. Najpierw należy obsmażyć je z obydwu stron, a następnie piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie możesz przygotować sos na bazie borówek, malin, wina oraz jałowca.
Królik duszony
Królik duszony to szybkie i proste danie - jedyne, co musisz zrobić, to obsmażyć kawałki mięsa, dodać do nich marchewkę i cebulę, po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Na koniec dodaj śmietanę i całość zagotuj.
Pierogi z sarniną
Pierogi z sarniną to niebanalna odsłona tego mącznego przysmaku. Aby je zaserwować, należy zmielić w maszynce ugotowane mięso i kapustę kiszoną, a następnie wymieszać ze skwarkami, podsmażoną cebulą i przyprawami. Gotowe pierogi warto podawać w wersji gotowanej lub smażonej.
1. Pasztet z królika tradycyjny
Zobacz przepisDomowy pasztet z królika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa z dziczyzny i borowików
Zobacz przepisZupa z dziczyzny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Zobacz przepisSzaszłyki z dziczyzną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Bulion z sarniny z pierożkami
Zobacz przepisBulion z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pierogi z sarniną i warzywami
Zobacz przepisPierogi z sarniną i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Grillowane medaliony z sarniny
Zobacz przepisGrillowane medaliony z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Rolada z boczku nadziewana sarniną
Zobacz przepisRolada z boczku nadziewana sarniną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi
Zobacz przepisGulasz z jelenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »
Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »
Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »